Miting antiChevron la Bârlad. Peste 8.000 de oameni au protestat împotriva de exploatării gazelor de șist

Miting antiChevron la Bârlad. Peste 8.000 de oameni au protestat împotriva de exploatării gazelor de șist
Publicat: 27/02/2013, 19:19

Peste 8.000 de persoane din mai multe județe ale țării, între care preoți, dar și oameni politici, au protestat, miercuri după-amiază, la Bârlad, față de explorarea și exploatarea gazelor de șist în România, mitingul de protest încheindu-se cu un marș pe străzile municipiului.

Grupul de Inițiativă al Societății Civile (GISC) Bârlad a organizat un nou miting de protest în municipiul Bârlad, al treilea în ultimul an, față de explorarea și exploatarea gazelor de șist în județul Vaslui, manifestație la care au participat peste 8.000 de persoane, inclusiv preoți și oameni politici, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ca și la acțiunile similare din primăvara anului trecut, protestatarilor din județul Vaslui li s-au adăugat oameni din județele Constanța, Galați, Buzău, precum și din municipiul București.

După ce au parcurs pe jos, sub supravegherea Poliției și a Jandarmeriei, distanța dintre Fabrica de Confecții și Piața Civică din Bârlad, manifestanții s-au oprit în fața Primăriei din localitate, unde au dat citire unei proclamații împotriva exploatării gazelor de șist.

„Prin această proclamație – protest, nu am cerut nimic altceva decât să fim consultați, ca și societate civilă, pe marginea acestui subiect atât de important, explorarea și exploatarea gazelor de șist prin metoda fracționării hidraulice. Din toate consultările și discuțiile pe care le-am avut până acum cu specialiști în domeniu, lucrurile sunt foarte grave. Până acum, materialele prezentate de GISC în diversele întâlniri publice nu au fost demontat nimeni. De aceea, nu putem să acceptăm să fim victimele celor de la Chevron, care sunt foarte hotărâți să înceapă treaba. Ei sunt siguri de acest lucru pentru că au sprijin din partea celor care ne reprezintă, de la cel mai înalt nivel și până la nivelul autorităților locale”, a declarat, miercuri, pentru corespondentul MEDIAFAX unul dintre membrii GISC Bârlad, generalul Neculai Olaru.

Proclamația va fi înaintată de Grupul de Inițiativă al Societății Civile (GISC) Bârlad către Președinție, Guvern, Parchetul General și chiar Direcția Națională Anticorupție.

Protestul celor peste 8.000 de oameni s-a încheiat printr-un marș pe bulevardul principal din Bârlad, până în fața Grădinii Publice din municipiu.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui a eliberat, în ultima lună, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din județul Vaslui unde compania americană Chevron intenționează să facă prospecțiuni pentru o posibilă exploatare a gazelor de șist.

Chevron deține în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad și trei perimetre în județul Constanța, respectiv Vama Veche, Adamclisi și Costinești. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mării Negre vizează explorarea, dezvoltarea și exploatarea perimetrelor.

Compania intenționează să înceapă în a doua jumătate a acestui an forarea unui puț de explorare la perimetrul de gaze de șist de la Bârlad și va iniția studii seismice pentru cele trei perimetre din județul Constanța.

Premierul Victor Ponta declara la începutul anului că exploatarea gazelor de șist nu poate fi luată în discuție decât peste câțiva ani.

„România poate acorda dreptul de explorare, nu de exploatare. Problema corectă este impactul asupra mediului, explorarea nu produce efecte negative. Patru, cinci ani doar se explorează, după patru-cinci ani, iar în fiecare an tehnologia avansează, dacă se constată că avem gaze de șist și nu există probleme pentru mediu, se poate începe exploatarea. În 6 – 8 ani România nu va mai avea nevoie să importe gaze”, a declarat Victor Ponta, pe 25 ianuarie.

Teodor Istrate, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ADIO, maestre! A murit marele cântăreț al ţării: A luminat inimi și minți
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
De ce Gică Popescu a refuzat să îi cumpere fiicei sale, Maria, o mașina scumpă:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte