Monica Iacob Ridzi joacă într-un spectacol susținut de deținutele de la Gherla

Monica Iacob Ridzi joacă într-un spectacol susținut de deținutele de la Gherla

Spectacolul „Selfie” este realizat în parteneriat cu Teatrul Național Cluj-Napoca, scenariul și regia fiind semnate de Andreea Iacob, iar din distribuție fac parte opt deținute ale Secției Exterioare Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, printre care și fostul deputat Monica Iacob Ridzi.

Aceasta face parte din Trupa de teatru „Morgana” a Penitenciarului Gherla și își ispășește, din februarie 2015, o pedeapsă de 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

La premiera „Selfie”, care a avut loc miercuri seara la sala „Euphorion” a Teatrului Național Cluj-Napoca, regizorul Andreea Iacob nu a permis accesul presei, deși atât Teatrul Național, cât și Penitenciarul Gherla au trimis un comunicat în care anunțau evenimentul.

Spectacolul a început cu 15 minute întârziere față de ora anunțată, zeci de spectatori fiind lăsați să aștepte afară deși sala era goală, Iacob declarând că spectacolul începe când vrea ea.

Potrivit comunicatului, scenariul piesei „Selfie” este unul original, „creat pe baza unor povești reale din viața femeilor din distribuție, care participă la acest spectacol nu doar jucând, ci și împărtășind cu spectatorii fragmente, imagini și stări din istoria familiilor lor”.

„Astfel, spectacolul va reuni, ca un puzzle, fire din viața bunicilor și a copiilor acestor femei, povești-oglindă din trecutul și din viitorul lor, care le oglindesc propriile vieți. Montarea face parte dintr-o serie de spectacole de teatru realizate în cadrul Penitenciarului Gherla, începând din anul 2009, cu scopul de a diversifica activitățile dedicate persoanelor private de libertate din sistemul penitenciar și de a crea un liant între aceste persoane și cele de afară”, se arată în comunicatul citat.

Noutatea acestui an o reprezintă faptul că acest spectacol este o producție a Teatrului Național Cluj-Napoca, iar montarea va intra în repertoriul teatrului și va avea mai multe reprezentații, „Teatrul Național Cluj-Napoca devenind prima instituție profesionistă din România care își asumă un astfel de demers comunitar”.

Florentina, una dintre deținutele care joacă în spectacol, singura din trupă care a acceptat să vorbească presei despre experiența de a fi actriță, a declarat că a juca pe o scenă este ceva ce nu a făcut niciodată.

„Noi nu vorbim în cadrul spectacolului, doar interpretăm. Vocile noastre se aud înregistrate, au fost înregistrate înainte, asta și-a dorit regizorul, scenariul este pregătit de Andreea Iacob pe baza poveștilor deținutelor, este un colaj cu fragmente din viața noastră. Ne-a întrebat de prima dată și ce am spus asta s-a înregistrat. E ceva ce nu am făcut niciodată, toate aveam emoții. Mă simt pe scenă ca în copilărie, trăiesc ce am trăit acum 20 de ani, acele momente care au fost și sunt de neuitat. Mă ajută foarte mult toate momentele și tot ceea ce trăiesc, ținând cont că nu am văzut niciodată o piesă de teatru și nu am fost într-un teatru niciodată. Mă ajută să îmi fie mai ușor”, a spus Florentina.

Aceasta a recunoscut că a plâns la finalul avanpremierei spectacolului, care a avut loc în 23 septembrie, fiind extrem de emoționată de tot ce s-a întâmplat.

„Emoțiile au fost întinse la maximum, atât din partea noastră, cât și a publicului, a fost ceva de neuitat. Scenariul este despre poveștile noastre de viață, poveștile copilăriei noastre, despre bunicii noștri. M-am regăsit în piesă. Nu avem un rol special, eu sunt nepoata bunicii mele, avem fiecare câte o bunică, aceea fiind una dintre colege, ne oglindim în ea, facem gesturi pe care le făcea bunica și pe care le mai ținem minte. Personajul meu nu are un nume, vorbesc doar despre bunica mea. Sunt opt momente în cadrul spectacolului. Noi ne-am pregătit o săptămână înainte, am pus la punct fiecare amănunt și apoi am făcut repetiții trei zile. La finalul avanpremierei am fost singura care am plâns că a decurs totul foarte bine, am fost fericită că am reușit să facem ceva frumos”, a povestit deținuta.

Florentina și colegele ei actrițe în spectacolul „Selfie” au avut și idei diverse despre punerea în scenă, iar acestea au fost acceptate de regizor și puse în practică.

„Aș vrea să joc și în alte piese de teatru, de ce nu, nu m-am gândit și nu am crezut că voi juca într-o piesă de teatru. După ce am jucat într-o piesă de teatru mă simt împlinită”, a mai spus aceasta.

Florentina crede că a fost aleasă să joace datorită firii sale, fiind veselă, distractivă și optimistă, dar și a faptului că este cea mai tânără din echipă, având doar 26 de ani.

„Bunicile din piesă sunt poveștile lor, multe au ceva în comun, faptul că au trăit timpuri grele. Eu îmi amintesc despre bunica mea faptul că îmi făcea toate poftele, era mereu lângă mine și lângă ceilalți copii, îmi amintesc vocea ei și faptul că deși, eram micuță, avea un mod de a se exprima față de noi ireproșabil, cu duioșie, nu striga deloc la noi, era o persoană foarte calmă. Dacă ar fi să văd pe cineva în sală, în public, în public, ar fi bunica mea”, a spus Florentina.

Educatorul Hortensia Moțoc a declarat, la rândul său, că a fost semnat în 2016 un protocol între Penitenciarul Gherla și Teatrul Național Cluj-Napoca, iar acesta prevede un număr de cinci reprezentații cu piesa „Selfie” până la sfârșitul anului.

„Au fost două, avanpremiera și premiera, vor mai avea loc încă trei. Nu are cum să nu le placă deținutelor acest proiect, repetițiile s-au desfășurat în sala Euphorion, care nu are gratii. Una dintre actrițe a mărturisit că așa emoții a avut pe scenă, încât că a uitat că este deținută. Le prinde bine acest eveniment. Crește dorința de a finaliza cu bine și această etapă din viața lor, de a se întoarce în familie și să-și reia viața, să se schimbe viața lor în bine. Din punct de vedere psihologic, poate să acționeze ca o terapie, este benefic faptul că joacă într-o piesă de teatru”, a declarat Moțoc.

Aceasta consideră că, pentru deținute, contează mult faptul că au ieșit din penitenciar, că merg în altă parte, și la repetiții, deoarece nu au timp să se gândească că sunt încarcerate, că au un program strict.

„Timp de câteva ore, când au repetiții sau joacă pe scena unui teatru, trăiesc în alt mediu”, a conchis educatorul Secției Exterioare Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern