Numărul cazurilor de agresiuni asupra cadrelor medicale, în continuă creștere. De ce aleg doctorii să nu depună plângeri

Numărul cazurilor de agresiuni asupra cadrelor medicale, în continuă creștere. De ce aleg doctorii să nu depună plângeri
Publicat: 08/04/2017, 14:45
Actualizat: 11/04/2017, 01:25

„În urmă cu 10-15 ani, în spitalele din România, nu existau sisteme de supraveghere video, nici personal calificat de pază. Acum există, și totuși agresiuni se petrec mereu.(…) Sentința asupra agresorului trece neobservată. Medicul poate să declare ce vrea el, că a depus sau că nu a depus plângere penală. (…) Percepția publică este că medicii, asistentele și farmaciștii sunt niște avari, niște șpăgari, asta se induce în ultimii 2-3 ani”, a declarat, pentru MEDIAFAX, dr. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR).

85% dintre medici au fost agresați verbal la locul de muncă în timp de 10,5% susțin că au suferit agresiuni fizice în unitățile medicale, potrivit unui studiu realizat, în 2015, de Fundația Colegiului Medicilor București. Cu toate acestea, majoritatea cadrelor medicale aleg să nu depună plângere împotriva agresorilor, arată același studiu.

Sâmbătă dimineață, o infirmieră de la Spitalul „Bagdasar Arseni” din Capitală a fost rănită în zona mâinii cu un obiect artizanal încropit, de către un bărbat de 43 de ani, conform unor surse judiciare citate de MEDIAFAX. Marți, la Spitalul „Marie Curie”, tot în Capitală, un medic a fost lovit de tatăl unui pacient pe care îl trata, agresorul fiind cercetat sub control judiciar.

„Cel mai grav a fost un eveniment petrecut acum 7-8 ani, care a dus la apariția unui act normativ în 2012, este vorba despre un asasinat petrecut asupra unui medic de familie care nu a putut, din cauza normelor, să elibereze o rețetă compensată pacientului său.(…) Scăderea respectului pentru profesiile din sănătate ar fi una dintre cauze. Este posibil ca și din cauza noastră să se întâmple astfel de lucruri. Noi, medicii, eram obișnuiți să comunicăm într-un anumit fel. De acum înainte, cetățenii doresc o altă formă de comunicare, de informare și noi poate că am rămas în urmă cu nivelul calitativ al comunicării”, a afirmat, pentru MEDIAFAX, dr. Gheorghe Borcean, președintele CMR.

Un alt caz grav a avut loc în 2015, când un bărbat internat la Spitalul Elias a atacat trei asistente medicale. Pe una a încercat să o strângă de gât și a mușcat-o, iar o alta a fost îmbrâncită și a suferit o fractură de tibie, după cum afirma la acea vreme, pentru MEDIAFAX, directorul medical Dana Safta.

În același an, un medic cardiolog de la Spitalul Județean din Drobeta Turnu Severin a fost agresat de rudele unei paciente de 85 de ani pe care o resuscita, în urma unui stop cardiorespirator.

„În urmă cu un an, s-au făcut reclamații groaznice că un medic ginecolog nu a putut să constate o malformație congenitală, iar copilul s-a născut cu malformație. S-a dovedit că medicul nu putea să recunoască malformația. (…) Există un prejudiciu în medicină care nu este datorat exclusiv medicului, este prejudiciul bolii ca atare, nu neapărat al actului medical”, a afirmat președintele CMR pentru MEDIAFAX.

Reprezentanții medicilor spun că, în urma incidentelor, singurul care are de pierdut este medicul, pentru că, de cele mai multe ori, reputația îi este afectată definitiv.

„Potrivit legii, amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă către personalul sanitar se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Lovirea sau orice alte acte de violență împotriva acelui personal se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.(…) Deci lege există și nu întâmplător, legiuitorul a găsit de cuviință să introducă aceste articole. (…) Cel care a făcut fapta este un cetățean deplasat. Despre agresor nu se interesează nimeni, medicul este cel despre care se vorbește”, a declarat dr. Gheorghe Borcean pentru MEDIAFAX.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari