O aplicație de mobil care făcea mai ușoară apelarea unui taxi a fost INTERZISĂ. Care este motivul

O aplicație de mobil care făcea mai ușoară apelarea unui taxi a fost INTERZISĂ. Care este motivul
Publicat: 08/12/2014, 20:18

Autoritățile din New Delhi au interzis aplicația Uber pentru smartphone, care face legătura între pasageri și cel mai apropiat șofer dispus să-și ofere serviciile. Decizia a fost luată după ce o tânără în vârstă de 26 de ani a fost violată de un taximetrist, relatează BBC.

Femeia le-a povestit anchetatorilor că într-o seară, după ce a luat masa în oraș, a chemat un taxi prin intermediul aplicației Uber. În loc să o conducă acasă însă, șoferul a dus-o într-o zonă izolată, de la marginea orașului, și a abuzat-o sexual.

La scurt timp după ce victima a depus plângere la Poliție, taximetristul a fost arestat. Mai multe persoane au protestat în timp ce bărbatul a fost adus în fața unei instanțe de judecată.

Aplicația Uber, a cărei popularitate este în creștere în India, a fost criticată pentru faptul că induce utilizatorii în eroare, promițând servicii de taximetrie autorizate. În schimb însă, șoferii înscriși nu sunt verificați în niciun fel, mai precizează sursa citată. Cu toate acestea, deși Serviciul de Transporturi din această țară a interzis orice activitate a www.uber.com, compania acceptă în continuare rezervări prin intermediul aplicației sale.

Înainte de această decizie, reprezentanții Uber au catalogat incidentul petrecut recent drept „oribil” și au arătat că vor face orice e nevoie pentru ca șoferul vinovat să răspundă în fața legii.

„Întreaga echipă este alături de victima acestei infracțiuni mizerabile. Vom face totul, repet, pentru ca acest infractor să ajungă pe mâna justiției și pentru a o sprijini pe victimă și pe familia sa în procesul de recuperare”, a declarat Travis Kalanick, CEO-ul Uber.

Aplicația Uber, interzisă și în Germania

India nu este însă prima țară în care aplicația Uber este interzisă. În septembrie, o decizie similară a fost luată și în Germania, după ce instanțele judecătorești au constatat încălcarea normelor privind transportul de persoane.

„Legea pentru transportul pasagerilor reglementează protecția șoferilor și a clienților. Această reglementare nu poate să nu fie luată în considerare de către o companie, oricât de neoliberală ar fi aceasta”, a declarat președintele asociației Taxi Deutschland, Dieter Schlenker.

Totodată, el a acuzat Uber că afișează imaginea unui start-up și a unui „salvator al economiei”, deși operează miliarde de euro cash, fonduri obținute de la mari companii precum Google sau Goldman Sachs, relatează Mediafax.

Anterior, Uber a fost interzisă în Berlin și Hamburg, motivul invocat de către autoritățile locale fiind încălcarea normelor privind siguranța pasagerilor prin folosirea unor șoferi neautorizați și a unor automobile fără licență de transport.

Compania Uber Technologies, dezvoltatorul aplicației Uber, care îi ajută pe pasageri să găsească cel mai apropiat șofer profesionist sau neprofesionist dispus să ofere servicii de transport contra cost, a fost înființată în iunie 2010 și a fost evaluată de către investitori la circa 17 miliarde de dolari anul acesta.

100 de șoferi din București, înscriși pe pagina Uber

Compania este criticată și în Statele Unite: „Astfel de aplicații încurajează șoferii neprofesioniști să își folosească vehiculele personale pentru a transporta clienți contra-cost, risc neacoperit de asigurarea auto personală”, a declarat comisarul Dave Jones, din Departamentul de Asigurări al Californiei.

Pe de altă parte, Uber a precizat că în prezent oferă servicii de asigurare pentru transporturi comerciale, precum și pentru șoferii neasigurați sau cu asigurări insuficiente.

Uber Technologies studiază, în același timp, intrarea pe piața din România. Potrivit Știrile ProTV, deja a fost lansată o pagină pentru București, unde s-au înscris peste 100 de șoferi. În plus, Uber a anunțat că este în căutarea unui director general pentru România, a unui director de marketing și a unuia pentru operațiuni și logistică.

Potrivit legislației din țara noastră însă, este interzis ca un șofer să transporte persoane fără să aibă autorizație, amenda în acest caz ajungând până la 5.000 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu