O avocată a fost reținută după ce a fost prinsă când lua mită pentru intervenții în dosare

O avocată a fost reținută după ce a fost prinsă când lua mită pentru intervenții în dosare
Publicat: 29/04/2014, 11:53
Actualizat: 10/01/2020, 19:46

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a avocatei Ramona Elena Joldes, din Baroul București, și vor cere marți Curții de Apel Timișoara arestarea preventivă a acesteia pentru 30 de zile.

Potrivit ordonanței de reținere, în perioada martie 2013- aprilie 2014, avocata Ramona Elena Joldes a pretins unei persoane, denunțătoare în cauză, suma totală de 16.500 de lei, din care a primit 2.000 de lei. Avocata i-ar fi promis denunțătorului că prin influențele pe care le are asupra unor judecători și procurori învestiți cu judecarea sau soluționarea cauzelor civile și penale ale acestuia de la instanțele sau parchetele din Timiș, în schimbul sumelor de bani pe care le va remite acestora, va interveni în scopul soluționării lor favorabile.

„În fapt, începând din anul 2008, persoana denunțătoare din prezenta cauză a formulat și exercitat mai multe plângeri penale și acțiuni civile care au fost concepute și depuse la momentul respectiv de către avocata Joldes Ramona Elena. În cursul anului următor, respectiv în 2009, aceasta i-a spus clientului său că adversarii din procese câștigă litigiile pe motiv că reprezentantul lor, un alt avocat, i-ar mitui pe magistrații învestiți cu soluționarea cauzelor. În acest sens, avocata Joldes Ramona Elena i-a sugerat clientului său că același lucru ar trebui să-l facă și ei, pentru a se conforma unor așa-zise «bune practici» în justiție”, arată DNA, într-un comunicat de presă transmis marți agenției MEDIAFAX.

Anchetatorii au precizat că sugestia avocatei nu a fost urmată la acel moment de o pretindere efectivă și de remiterea unor foloase, astfel că, până în lunile februarie – martie 2013, nu a mai existat o continuare a acelei prime discuții. În februarie – martie 2013, avocata a început însă să-l contacteze telefonic, în mod insistent, pe denunțător, solicitându-i să se întâlnească pentru a discuta despre situația dosarelor aflate în curs de soluționare la diferite organe judiciare, penale sau civile.

„Cu ocazia acelor întâlniri solicitate de către inculpata Joldes Ramona Elena, aceasta i-a cerut să-i remită sume de bani pe care ulterior să le predea procurorilor și judecătorilor învestiți cu soluționarea cauzelor, fără ca, în cadrul acelor întâlniri, să poată preciza cuantumul exact al banilor pe care urma să îi preda fiecăruia dintre magistrații la care a făcut referire”, susțin procurorii.

Astfel, la 13 mai 2013, avocata Ramona Elena Joldes a pretins de la denunțător suma de 16.500 de lei, pentru soluționarea în interesul denunțătorului a două dosare civile aflate pe rolul Judecătoriei Timișoara, respectiv a două dosare penale, de la Parchetul Judecătoriei Timișoara și de la Parchetul Curții de Apel Timișoara.

„Ca urmare a activităților persuasive ale inculpatei, denunțătorul i-a remis suma totală de 2.000 lei (din care 1.000 lei în data de 19 martie 2014 și 1.000 lei la data de 7 aprilie 2014). În cadrul celor două întâlniri, când denunțătorul a remis sumele de câte 1.000 lei, inculpata Joldes Ramona Elena, pentru a-i întări martorului convingerea că dosarele nu pot fi soluționate favorabil decât în modul propus anterior de către ea, a încercat să-i explice că judecătorii și procurorii la care a făcut referire anterior, precum și un polițist sunt prieteni și apropiați ai săi, unii chiar foști colegi și că ei o ghidează în ce privește demersurile care trebuie făcute pentru a nu fi create suspiciuni cu privire la soluționarea dosarelor”, au mai notat procurorii în ordonanța de reținere.

Avocata a susținut că suma de 1.000 de lei primită în 19 martie ar fi remis-o unui judecător care, ulterior, ar fi predat-o personal procurorilor care ar avea în instrumentare dosarele penale. Aceasta a mai spus că ar fi dat, din banii ei, suma de 1.500 de lei, aceluiași judecător, pentru a fi dați acelorași procurori.

În ce privește dosarele civile, avocata Ramona Elena Joldes ar fi spus că suma de bani pe care denunțătorul urma să o plătească pentru „cumpărarea” serviciilor judecătorilor va fi precizată ulterior, respectiv cel mai târziu în 28 aprilie.

„Ca urmare, în ziua respectivă, inculpata a trimis un mesaj scris la numărul de telefon al denunțătorului, arătând că acesta trebuie să pregătească suma de 2.700 de euro pentru cei trei magistrați judecători, sens în care inculpata i-a și solicitat denunțătorului o întâlnire în cursul aceleiași zile de 28 aprilie 2014, precizând s-a bazat pe acordul și pe confirmarea denunțătorului că dispune de toți banii”, au mai arătat procurorii în ordonanța de reținere.

Avocata Ramona Elena Joldes a fost prinsă în flagrant luni 28 aprilie, după ce a primit 12.000 lei de la denunțător.

În această cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

Departamentul Social, [email protected]

Adrian Popa
Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?