O mare companie farmaceutică vrea să ceară autorizaţie pentru utilizarea unui vaccin anti-Covid-19, până la sfârşitul lunii noiembrie

O mare companie farmaceutică vrea să ceară autorizaţie pentru utilizarea unui vaccin anti-Covid-19, până la sfârşitul lunii noiembrie
O mare companie farmaceutică vrea să ceară autorizaţie pentru utilizarea unui vaccin anti-Covid-19, până la sfârşitul lunii noiembrie (FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ)
Publicat: 16/10/2020, 23:21
Actualizat: 17/10/2020, 02:13

Compania farmaceutică americană Pfizer intenţionează să solicite autorizaţie de urgenţă pentru utilizarea vaccinului său anti-Covid-19, până la sfârşitul lunii noiembrie, dacă primeşte date pozitive de eficacitate şi siguranţă în urma studiilor la stadiu avansat la om, relatează The Wall Street Journal.

„Presupunând că datele sunt pozitive, Pfizer va solicita autorizaţie de utilizare de urgenţă autorităţilor din Statele Unite, la scurt timp după ce trece etapa de siguranţă, în a treia săptămână a lunii noiembrie”, a declarat Albert Bourla, CEO-ul companiei, într-o scrisoare deschisă postată pe reţelele de socializare.

Pfizer a anunțat că a stabilit cronologia pentru a clarifica orice confuzie cu privire la procesul complex de fabricare a vaccinului.

„Pentru a obţine încrederea publicului şi pentru a clarifica o mare confuzie, cred că este esenţial ca publicul să înţeleagă termenele noastre estimate”, a mai spus directorul executiv de la Pfizer.

Alte programe occidentale de dezvoltare a vaccinului anti-Covid, inclusiv unul de la Universitatea din Oxford şi AstraZeneca şi altul de la Moderna, se află în faza studiilor avansate la om.

Studiile pentru vaccinul Oxford au fost oprite în Marea Britanie şi SUA după ce un pacient din Marea Britanie s-a îmbolnăvit, relatează Mediafax.

Avertismentul medicului infecţionist Valeriu Gheorghiţă: 1 din 2 bolnavi intubaţi la ATI moare

Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist la Spitalul Militar din Capitală, spune că jumătate dintre pacienţii de la Terapie Intensivă intubaţi şi ventilaţi mecanic pierd lupta cu virusul, indiferent de efortul depus de colegii săi.

„Dacă ne uităm la rata de mortalitate, care în secţia de Terapie Intensivă este în jur de 45%, ea este comparabilă cu ce se întâmplă în ţări mult mai dezvoltate din punct de vedere al sistemului medical. La ATI, la pacienţii intubaţi şi ventilaţi mecanic, o persoană din două nu supravieţuieşte, ţinând cont de faptul că la Terapie intensivă nu toţi pacienţii sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic. Sunt pacienţi care indiferent de tipul măsurilor medicale care li se oferă intră pe o pantă ireversibilă din punct de vedere al cursului bolii”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă, medic infecționist la Spitalul Militar din Capitală, vineri, la Antena 3.

OMS: Secțiile ATI din Europa ar putea ajunge la limita capacității în următoarea perioadă

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat vineri că, în săptămânile următoare, secțiile ATI din întreaga Europă riscă să ajungă la limita capacității, ca urmare a numărului tot mai mare de persoane diagnosticate cu COVID-19, boala provocată de noul tip de coronavirus.

Totodată, el a atras atenția că multe dintre marile orașe europene se confruntă cu o creștere importantă și rapidă a numărului de pacienți care au nevoie de îngrijiri în secțiile de Terapie Intensivă, după cum informează Agerpres.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore