O rețea de trafic de persoane din Pașcani care acționa și în Italia a fost destructurată de DIICOT

O rețea de trafic de persoane din Pașcani care acționa și în Italia a fost destructurată de DIICOT
Publicat: 06/06/2019, 15:34

„În urma acțiunii, 5 victime aflate în Italia au fost salvate din mâna traficanților și a fost prevenită exploatarea unei tinere recrutate și transportate deja în Bergamo. Cu ocazia perchezițiilor domiciliare efectuate pe teritoriul Italiei, au fost arestate 7 persoane, dintre care 6 cetățeni români și un cetățean albanez”, se mai precizează în sursa citată.

De asemenea, Tribunalul Iași a admis cererea procurorilor de arestare pentru 30 de zile a unei femei, pentru trafic de persoane.

Procurorii DIICOT – Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași au documentat activitatea unui grup infracțional organizat, constituit din cetățeni români care se ocupa cu trafic de persoane și de minori și exploatarea unor tinere minore și majore pentru practicarea prostituției, pe plan local în municipiul Pașcani, cât și în Italia, localitatea Bergamo.

„În fapt, s-a reținut că membrii grupului infracțional organizat au racolat în mod direct sau prin intermediul altor persoane, tinere minore și majore pe care, sub pretextul unor relații de prietenie și asigurarea unui loc de muncă stabil în Italia, le-a determinat să accepte să efectueze deplasări în localitatea Bergamo, Italia, unde erau preluate, le era îngrădită libertatea de mișcare și de comunicare prin confiscarea actului de identitate și a telefonului, prin constrângere psihică și amenințări cu acte de violență extremă (mutilări ale feței), dar și agresiuni de natură sexuală și fizică, fiind determinate ulterior să practice prostituția”, informează DIICOT.

Potrivit procurorilor, inițial, unele victime au fost obligate să practice prostituția în Pașcani, ulterior fiind transferate în localitatea Bergamo din Italia, unde s-a continuat și se continuă exploatarea acestora la stradă.

Victimele proveneau, de regulă, din mediul rural, majoritatea din municipiul Pașcani și localitățile limitrofe, și aveau un nivel redus de educație, cu o situație familială și materială precară, unele dintre ele fiind instituționalizate în centre de plasament.

„Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că grupul infracțional a acționat începând cu anul 2008, ceea ce a permis consolidarea poziției liderilor pe plan local cât și constituirea unei rețele solide specializată în racolarea, transportarea, cazarea și exploatarea victimelor. Astfel, a rezultat că liderii grupării dețin supremația asupra unor segmente de stradă din zona Ghisalba și Calcinate, la periferia orașului Bergamo, unde victimele practică prostituția, încasează zilnic taxa de „post” de la fiecare victimă în parte direct sau de la membrii grupării care dețin control asupra victimelor, aproximativ 100 – 150 euro pentru fiecare „post”, mai arată DIICOT.

Pentru documentare, a fost încheiat un Acord cu privire la constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare din Italia, respectiv Parchetul de pe lângă Tribunalul Brescia (Biroul districtual de luptă împotriva mafiei).

„În cadrul cercetărilor a rezultat faptul că, în perioada 2016 – 2019, unitatea de carabinieri din regiunea Bergamo a depistat și legitimat un număr mai mare de tinere în timp ce practicau prostituția la stradă, mare parte a acestora având domiciliul în municipiul Pașcani sau localitățile limitrofe. În cadrul operațiunilor de supraveghere, desfășurate de către autoritățile judiciare italiene, a rezultat faptul că liderul grupării coordonează din Italia și o afacere în Iași – Pașcani prin care realizează acte de cămătărie și investește sume de bani, presupuse a proveni din afaceri ilegale desfășurate pe teritoriul statului italian, prin achiziționarea de imobile și terenuri în România”, mai spun procurorii.

De asemenea, liderul este și cel care intermediază asigurarea cazării victimelor în apartamentele închiriate, deține controlul asupra celorlalți membri ai grupării, îi coordonează și îi menține într-o stare de dependență, prin furnizarea contra cost de droguri, autoturisme, închirierea unor locuințe, pentru care aceștia achită sume mari de bani proveniți din actele de prostituție ale victimelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au abandonat mortul pentru a-și salva viața. Un cortegiu funerar din Mureș a fost atacat...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Apare un nou EURO. Ce se va întâmpla cu numerarul
Va fi obligatoriu în toată România. Încălcarea legii se pedepsește cu amenzi uriașe
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Nepotul lui Florin Salam, Adrian Petrache, reușită uriașă în carieră: "'Cu bucurie și recunoștiință, vă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Veniturile din toată lumea se vor micșora până în 2050 din cauza schimbărilor climatice