Obezitatea și hipertensiunea, printre afecțiunile copiilor din România. Medic ieşean: „Stau cu telefonul într-o mână şi cu sandwich-ul în cealaltă“

Obezitatea și hipertensiunea, printre afecțiunile copiilor din România. Medic ieşean: „Stau cu telefonul într-o mână şi cu sandwich-ul în cealaltă“
Sursă Foto - Click
Publicat: 25/01/2023, 19:43

În ultimii ani, chiar și în România, în rândul tinerilor se observă tot mai des apariția bolilor cardiovasculare. Astfel, medicii ieșeni constată că la spital ajung tot mai mulți copii care au genul acesta de boli și care, netratate la timp, pot avea consecințe destul de grave.

Din ce în ce mai mulți copii devin obezi, în general, din cauza alimentelor nepotrivite pentru dezvoltarea acestora.

Conform doctorilor, printre cele mai întâlnite afecţiuni întâlnite la cei adolescenți se află şi hipertensiunea arterială.

Iar de cele mai multe ori, această boală apare din cauza obezităţii şi a unui stil de viaţă nesănătos.

„Hipertensiunea apare de multe ori la tineri de toate vârstele, dar mai ales la cei obezi sau supraponderali. Dacă această greutate a corpului este controlată şi revine la normal, hipertensiunea va fi şi ea vindecată.

Constatăm că numărul cazurilor a crescut, tocmai din acest motiv. De multe ori, copiii stau cu telefonul într-o mână şi cu sandwich-ul în cealaltă.

Acum au foarte multe preocupări tehnologice iar toate acestea conduc la hipertensiune”, precizează dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Iaşi.

Factorii care pot cauza afecţiuni în rândul tinerilor

Cadrele medicale atrag atenția atunci când vine vorba despre consumul de băuturi energizante, care este tot mai des întâlnit în rândul adolescenților.

Gustul bun, dar şi forma în care se vând aceste produse îi atrage foarte uşor pe cei mici.

Totodată, şi sportul practicat în exces poate conduce la anumite afecţiuni.

„Există în rândul tinerilor boli precum cardiomiopatiile hipertrofice, care apar la cei care fac sport în exces şi necugetat. Dar şi această afecţiune poate fi corectată dacă pacientul renunţă la acest obicei, iar hipertrofia muşchiului se atenuează.

O problemă importantă o reprezintă consumul băuturilor stimulatoare, a băuturilor energizante.

Cu timp, aceste conduc la tulburări de ritm cardiac. De multe ori, părinţii au încredere în copii şi nu le mai pun pacheţel la şcoală. În schimb, le oferă bani din care îşi cumpără, de multe ori, astfel de produse care afectează sănătatea”, adaugă medicul ieşean.

Conform doctorilor ieșeni, tinerii pacienții bat la ușa spitalului, de multe ori, cu probleme de sănătate nedescoperite şi netratate la timp.

Astfel, de la afecţiuni care puteau fi corectate încă de la naştere sau de la vârste fragede, pacienţii ajung să aibă nevoie de tratament de durată.

„Alte boli importante sunt cele care, la un moment dat, au fost o malformaţie congenitală.

Este vorba despre probleme care nu au fost diagnosticate la timp.

Astfel, mai târziu, lucrurile se complică şi pot conduce la hipertensiune pulmonară sau chiar la insuficienţă cardiacă”, încheie dr. Constantin Iordache, potrivit Adevărul.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase