ORDONANȚA MILITARĂ nr. 8 | DOCUMENTUL INTEGRAL. Marcel Vela: „Nu ne dorim să ne confruntăm cu o explozie a numărului de îmbolnăviri în perioada de Paște”

ORDONANȚA MILITARĂ nr. 8 | DOCUMENTUL INTEGRAL. Marcel Vela: „Nu ne dorim să ne confruntăm cu o explozie a numărului de îmbolnăviri în perioada de Paște”
Marcel Vela, declarații de la sediul MAI
Publicat: 09/04/2020, 22:49
Actualizat: 10/04/2020, 01:22

Odonanța Militară nr. 8 a fost adoptată joi seara și prezentată de oficialii MAI într-o conferință de presă de la sediul MAI. Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat au susținut declarații de presă, după ora 23.00.

GÂNDUL.ro a prezentat în LIVE VIDEO declarațiile celor trei oficiali din cadrul MAI. Ministrul de Interne, Marcel Vela, a citit și explicat principalele prevederi ale Ordonanței Militare nr. 8. Textul integral al noii Ordonanțe Militare POATE FI VĂZUT AICI

Ordonanta Militara Nr. 8VEZI AICI TEXTUL INTEGRAL

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat că, potrivit noii Ordonanţe militare referitoare la restricţiile de circulaţie, circulaţia în afara locuinţei după ora 22:00 să fie permisă pentru cei care se ocupă cu pescuitul comercial şi pentru apicultori. Vela a anunţat şi că pieţele agro-alimentare vor rămâne deschise pe perioada stării de urgenţă. Exportul pentru grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de gâu, soia, ulei, zahăr, produse de patiserie este suspendat pe durata stării de urgenţă. DETALII AICI

Schimbări în programul magazinelor înainte de Paște. Special pentru perioada Sărbătorilor de Paște, autoritățile permit prelunirea programului la magazine.

În zilele de joi, vineri şi sâmbătă, înainte de sărbătorile pascale celebrate de creştinii catoloci şi de cei ortodocşi, magazinele pot să aibă program prelungit, potrivit Ordonanţei Militare numărul 8 DETALII AICI.

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a mai anunțat că se interzice, pe perioada stării de urgență, încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private. DETALII AICI.

O altă decizie adoptată prin Ordonanța Militară nr. 8 se referă la zona economică. Conform acestui document, se suspendă vânzarea pachetelor majoritare de acțiuni pentru companiile din Sistemul Energetic Național.

Reluarea acestor proceduri se va putea face după încheierea stării de urgență, cu decalarea corespunzătoare a termenelor prevăzute în calendarul anterior, a precizat ministrul. DETALII AICI

Declarații Marcel Vela, ministrul de Interne:

„Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru toată creștinătatea. Sunt conștient că mă adresez unui popor majoritar creștin, cu frica lui Dumnezeu.

Au venit peste noi momente mai grele decât ne imagineam vreodată. Au adus schimbări majore în viața tuturor.

Tragediile au lovit crunt. Stând în casă, evitând pe cât posibil interacțiunile, vom reuși să intrăm mai repede în normalitate. Știu că v-ați dori să fiți la Biserică în noapte de Înviere și la masă cu cei dragi, dar e mai bine să respectăm prevederile legale

-Nu vrem să avem o explozie a numărului de cazuri. Am suplimentat patrulele. Poliția, jandarmeria, armata, pompierii sunt zilnic în misiuni operative, cu pese 36.000 de angajați zilnic în misiune.

– Azi am semnat Ordonanța Militară 8, aprobată de premier. Principalele prevederi sunt: Cu condiția respectării măsruilor anterioare, din această seară e permisă circulația în afara locuinței pentru posesorii de permis de pescuit comercial pentru pescuit și comercializarea produselor. E permisă circulația apicultorilor spre stupină sau pentru deplasarea stupinei. Trebuie dovadă pentru calitatea de apicultor. E permisă circulația în afara locuinței pentru achiziția de autovehicule, piese și reparații auto.
-Am prelungit interdicția zborurilor cu Spania pentru încă 14 zile, începând din 14 aprilie. Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată durata stării de urgență pentru producătorii care au certificat

-Există și o anexă despre închiderea totală sau parțială a unor puncte de trecere a frontierei sau deschiderea unora dintre ele. Prin punctele de la granița cu Ungaria se permite intrarea și ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu utilaje agricole. Se exceptează de la măsurile de izolare sau carantinare lucrătorii transfrontalieri de la granița cu Ungaria care nu au simptome specifice infectării cu coronavirus. Se aplică o excepție de la izolare sau carantinare pentru tehnicienii care vin în România pentru instalare, service pentru tehnica medicală.

-Pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul următoarelor produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei, zahăr, produse de brutărie, biscuiți, turte. Procedurile de export aflate deja în derulare se supendă pe durata stării de urgență.
-Pentru siguranța alimentară se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare supuse acestor restricții”.

Ordonanta Militara Nr. 8TEXTUL INTEGRAL

Ministrul Marcel Vela, decizie după situația de la Aeroportul din Cluj-Napoca

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a mai spus că, pentru a nu se repeta ceea ce s-a întâmplat pe Aeroportul Cluj, Ministerul Transporturilor sau Autoritatea Aeronautică vor aviza orice transport aerian, chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autorităţilor judeţene.

„Am fost cu toţii martori, în tot ceea ce a fost publicat, matorii unei situaţii neplăcute, la Cluj. Pentru a evita în viitor ceea ce am văzut la Aeroportul din Cluj, începând de astăzi, autorităţile competente din România, cum ar fi Ministerul Transporturilor sau Autoritatea Aeronautică vor aviza orice transport aerian, chiar dacă aeroporturile sunt în subordinea autorităţilor judeţene. Aşa cum ştiţi, în România, unele aeroporturi sunt în subordinea autorităţilor judeţene şi mai puţine sunt în subordinea Ministerului Transporturilor. Prin acest articol, competenţa totală pentru decizia calendarului de aterizare-decolare, a acceptului de sosire sau plecare a unor aeronave, intră în competenţa Ministerului Transporturilor”, a spus Vela.

Aproape 2.000 de persoane din judeţe din Transilvania şi Moldova au fost în parcarea din faţa Aeroportului Internaţional „Avram Iancu” Cluj pentru a pleca cu curse charter spre Germania, la muncă în agricultură. În total, joi au fost programate 12 curse care pleacă spre destinaţii din Germania – Berlin, Baden-Baden/ Karlsruhe şi Dusseldorf.

În cadrul şedinţei de Guvern, Ludovic Orban a spus că această situaţie este „inadmisibilă”, subliniind de mai multe ori că „managerul aeroportului trebuie tras la răspundere”.

Ludovic Orban, declarații cu privire la noua Ordonanță

Ordonanța Militară nr. 8 ar putea conține prevederi despre piețe, precizări despre perioada de Sărbători pascale, precum și noi măsuri speciale de carantină pentru alte localități.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că a solicitat celor care asigură aplicarea restricţiilor instituite prin ordonanţă militară să facă diferenţa între oamenii care nu respectă regulile în mod vădit şi cei care nu o fac cu rea-voinţă.

„Solicitarea mea către poliţie, poliţie locală, jandarmerie, armată a fost aceea de a avea un comportament cât se poate de civilizat, chiar un comportament preventiv, să facă diferenţă între oamenii care întâmplător s-au aflat în situaţia în care nu au respectat riguros măsurile şi aceia care nesocotesc în mod evident regulile şi reglementările, să aibă o conduită cât se poate de fermă, dar în acelaşi timp politicoasă şi foarte multă măsură în luarea deciziilor de sancţionare a încălcărilor”, a spus premierul la un post TV.

El a adăugat că regulile trebuie aplicate cu stricteţe atunci când sunt situaţii foarte clare în cazul încălcării regulilor de izolare sau de carantină.

„În ceea ce priveşte restricţiile de deplasare în interiorul localităţilor, aici trebuie o aplicare riguroasă, dar trebuie făcută totuşi o diferenţă între oameni care în mod vădit nu respectă reglementările şi oameni care întâmplător sunt prinşi într-o situaţie, dacă au întârziat cinci minute faţă de intervalul orar care le-a fost stabilit li se poate acorda avertisment, dacă sunt situaţii care în mod evident nu provin din rea-voinţă, ele trebuie tratate printr-o conduită preventivă”, a mai spus Orban.

Premierul a mai spus că nu se grăbește să anunțe a opta Ordonanța Militară.

”În momentul în care se va impune, va fi emisă o nouă ordonanţă militară, că va fi mâine, că va fi poimâine, atunci când situaţia o impune şi e absolut necesar să adoptăm astfel de măsuri restrictive”, a subliniat Ludovic Orban.

Raed Arafat: „Suntem într-o situație destul de critică și serioasă”

Raed Arafat, șeful DSU, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că suntem într-o situație critică și serioasă în privința crizei de coronavirus, dar putem ieși MAI BINE decât alte țări din impas, dacă respectăm regulile izolării, mai ales în perioada Paștelui. „Evitați orice formă de deplasare”, ne avertizează Raed Arafat.

„Suntem într-o situație destul de critică și serioasă. Ne bazăm pe respectarea regulilor. Dacă nu sunt respectate, riscăm să avem din nou o infecție mai mare, mai multe focare, care pot duce la agravarea situației. Măsurile care nu erau atât de restrictive…Ca în China, Wuhan. La noi măsurile sunt ceva mai ușoare…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
George Simon a devenit tată pentru prima dată. Liderul AUR este în culmea fericirii: ”M-ai...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
România și pierderea Dobrogei. Ionel Brătianu: „Soarta Dobrogei nu depinde de stipulațiile păcii de la...