(P) Bogdan Manafu, candidat PMP la primăria Oradea: ”Mizez pe susținerea orădenilor care simt că schimbarea trebuie accelerată”

(P) Bogdan Manafu, candidat PMP la primăria Oradea: ”Mizez pe susținerea orădenilor care simt că schimbarea trebuie accelerată”
Publicat: 24/09/2020, 10:12

Într-un oraș precum Oradea, în care realizările actualului edil i-au adus un însemnat capital de imagine, demersul lui Bogdan Manafu, candidatul PMP la fotoliul de primar al orașului, poate fi catalogat drept unul dintre cele mai dificile din țară.

Dar e nevoie de un suflu nou, de o echipă cu viziune modernă care poate să demonstreze că e loc de mai bine, spune tânărul politician care a hotărât să se implice într-o luptă electorală în care programul propus de candidați contează parcă mai mult ca oricând.

Eu vin cu forțe proaspete și cu o viziune modernă, iar ținta mea e – fără să spun vorbe mari – una singură: bunăstarea orădenilor. Pentru asta am pus la punct, alături de echipa mea de oameni tineri și implicați, un proiect matur, care să ajute Oradea să crească, să devină orașul în care se trăiește bine și de care să fim mândri”, susține Bogdan Manafu.

Susținere pentru firmele locale și investițiile în industriile de vârf

În vârstă de 34 de ani, Bogdan Manafu este un nume cunoscut în antreprenoriatul din Oradea. Absolvent a două facultăți – Științe Economice, respectiv Istorie, Geografie și Relații Internaționale – Manafu are experiență  de manager și administrator în mai multe domenii, precum agricultură ori vânzări. De curând a intrat în domeniul medical, prin deschiderea unei clinici de stomatologie în Oradea.

În cei 15 ani de când activează în domeniul afacerilor a aflat care sunt problemele cu care se confruntă antreprenorii orădeni și știe ce ar trebui făcut pentru a-i ajuta.

În acest moment, în Oradea companiile locale sunt discriminate în raport cu investitorii veniți din afara orașului sau a țării. Firmele locale au contribuit prin taxe și impozite la realizarea parcurilor industriale din municipiu, de ale căror avantaje au beneficiat apoi doar companiile străine. Ca să ieșim din această situație trebuie ca profitul realizat de Agenția de Dezvoltare Locală Oradea, care administrează parcurile industriale din oraș, să ajungă companiile locale”, explică Bogdan Manafu.  

Dar asta nu înseamnă că investitorii străini nu vor mai fi sprijiniți de administrația locală. Vor fi ajutați, dar nu cu asigurarea utilităților, scutiri la plata taxelor și impozitelor și oferirea de mână de lucru ieftină, ca până acum, spune candidatul PMP: ”Proiectul de facilități pentru noii investitori trebuie regândit. O țintă a administrației locale din Oradea va fi atragerea de investitori care activează în industrii care oferă angajaților salarii peste medie.”

Pentru asta este nevoie ca piața muncii din zonă să ofere specialiști în domenii de viitor, în tehnologie cu precădere. Pregătirea lor se poate face în cadrul Universității din Oradea, instituție cu care Bogdan Manafu propune ca primăria să încheie un parteneriat pentru dezvoltarea învățământului superior în oraș. ”Autoritățile vor ajuta la crearea unui hub IT integrat, la amenajarea unor săli de curs și laboratoare moderne. În plus, tinerii care vor urma cursurile universitare în Oradea vor avea la dispoziție cămine moderne și un nou campus”, este planul candidatului PMP.

Școală modernă, investiții în sănătate și încurajarea turismului medical

Nu doar universitatea face parte din proiectul candidatului PMP, ci și școlile din Oradea. Pentru ca elevii să beneficieze de condiții moderne, unitățile de învățământ din oraș au nevoie de lucrări de refacere a infrastructurii. În acest sens trebuie aduse la standarde moderne sălile de curs, laboratoarele și clădirile școlilor, astfel încât elevii și profesorii să poată folosi echipamente moderne, se arată în proiectul de primar al lui Bogdan Manafu.

În ceea ce privește sistemul de sănătate, ar trebui să aplicăm modelul occidental, cu investiții generoase ale autorităților în echipamente performante pentru unitățile medicale publice, consideră Manafu: ”Un oraș sănătos este un oraș capabil să le ofere locuitorilor săi o rețea sanitară bine pusă la punct, cu unități medicale dotate cu aparatură modernă și servicii de calitate și cât mai variate.”

De sănătate se leagă o altă propunere a lui Bogdan Manafu: încurajarea turismului medical. În opinia tânărului candidat, clinicile și spitalele din Oradea pot oferi servicii de tratament balnear, terapii în tratarea unor boli grave sau proceduri medicale mult mai puțin costisitoare față de unitățile sanitare din străinătate. Din acest motiv, dar și pe fondul prăbușirii turismului clasic în vreme de pandemie, turismul medical trebuie încurajat de administrația locală.

În acest scop, e nevoie de implicarea atât a Primăriei Oradea, cât și a Consiliului Județean Bihor pentru atragerea de companii de zbor care să ofere curse spre și dinspre reședința Bihorului. ”Voi susține acordarea de către Consiliul Local și Consiliul Județean a unor subvenții pentru aeroportul din Oradea, astfel încât companii de transport aerian străine să fie determinate să opereze curse spre și dinspre orașe din țară, dar mai ales din Europa”, dezvăluie Bogdan Manafu una dintre ideile sale.

Oradea, între tehnologie și natură

Tehnologia trebuie să fie o unealtă pe care administrația locală să o folosească pentru a le face orădenilor viața mai ușoară. Localnicii pot face economii de timp și de bani dacă ar avea la dispoziție aplicații mobile intuitive, este de părere candidatul PMP.

”Un exemplu în acest sens ar fi o aplicație care să gestioneze traficul, astfel încât șoferii să ”vadă” în timp real zonele aglomerate din traficul orădean. Astfel își va putea crea un traseu cât mai rapid care să elimine problema ambuteiajelor și timpului pierdut pe drum” explică Bogdan Manafu. ”Ca să nu spun că am contribui și la protecția mediului.”

Mediu pe care candidatul PMP la Primăria Oradea vrea să-l ajute să „respire” prin crearea de noi parcuri și spații verzi, care să înlăture problema poluării urbane. Măsura este completată cu dezvoltarea unui transport în comun modern și reabilitarea mai multor străzi din oraș.

Primarul ”transparent”

Pe lista sa de priorități ca primar, Bogdan Manafu are două pe care recunoaște că le-ar rezolva din prima zi de mandat: exproprierile și transparența.

Cei supuși exproprierii acceptă cu greu ideea părăsirii proprietăților pe care le dețin, mai ales din cauza despăgubirilor foarte mici. Dacă sumele plătite ar fi la valori corecte, cetățenii ar accepta și această procedură. Eu încurajeze oferirea reciprocă de „bine”. Dacă orădeanul primește despăgubiri la adevărata valoare a terenurilor și imobilelor deținute, proiectele noi primesc și ele ”, promite Manafu.

Însă orice decizie pe care o ia o administrație locală trebuie să treacă prin ”filtrul” propriilor cetățeni. Transparența totală în luarea deciziilor și consultarea locuitorilor orașului sunt reguli de la care un primar nu are voie să se abată, susține Bogdan Manafu.

”Fiecare locuitor al orașului trebuie să-și poată exprima opinia cu privire la planurile primăriei și direcția de dezvoltare a orașului. În acest fel au de câștigat atât cetățenii – stimulați să participe activ la elaborarea actelor normative și la luarea deciziilor administrative, cât și edilii – al căror grad de responsabilitate faţă de localnici sporește.”

”Am o echipă de încredere și mizez pe susținerea orădenilor care simt că schimbarea trebuie accelerată” – Bogdan Manafu, candidat PMP pentru Primăria Oradea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Gruparea Hamas ia în calcul depunerea armelor. Care este condiţia pentru ca acest lucru să...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Vestea cumplită primită de Simona Halep. A venit anunțul privind marele vis din 2024
Șase pași pentru un gazon perfect. Sfaturile unui grădinar
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este, de fapt, relația dintre Mariana Ionescu Căpitănescu și sora sa, Marcela Fota, dincolo...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
(P) Descoperă care e grosimea ideală a unor geamuri de tip termopan pentru un nivel...