PERCHEZIȚII. Un număr de 119 persoane din Ialomița, cu aceeaşi adresă de domiciliu

PERCHEZIȚII. Un număr de 119 persoane din Ialomița, cu aceeaşi adresă de domiciliu
Foto: Mediafax
Publicat: 24/06/2020, 10:28
Actualizat: 24/06/2020, 10:29

Poliţiştii din Ialomiţa au făcut, miercuri, cinci percheziţii la locuinţele unor angajaţi de la Evidenţa Persoanelor Feteşti şi de la Biroul Registru Agricol din cadrul Primăriei Feteşti, acuzaţi că au luat mită ca să elibereze acte de identitate pe diverse adrese, fără acordul proprietarilor.

Potrivit unui comunicat al DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Ialomiţa, poliţiştii au făcut, miercuri dimineaţa, cinci percheziţii domiciliare şi au dus cinci persoane la audieri, cercetate pentru luare de mită, complicitate la dare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual şi acces ilegal la un sistem informatic.

Este vorba de patru angajaţi ai Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Feteşti şi ai Biroului Registru Agricol din cadrul Primăriei Municipiului Feteşti şi de âncă o persoană, care ar fi acţionat în calitate de intermediar.

Miercuri dimineaţa au fost ridicate documente şi înscrisuri de la cele două instituţii.

Potrivit poliţiştilor, în perioada iunie – octombrie 2019, cei patru funcţionari publici au pretins, primit sau au acceptat promisiunea primirii unor sume de bani în lei şi valută ori alte foloase, din partea unor persoane fizice interesate de obţinerea cărţilor de identitate, a căror valabilitate a expirat, ori ca urmare a schimbării domiciliului, stabilirea reşedinţei, pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate.

În multe situaţii, solicitanţii nu s-au prezentat personal la ghişeul SPCLEP Feteşti pentru a semna în prezenţa funcţionarului public cererea pentru eliberarea actului de identitate, mulţi dintre aceştia fiind în străinătate, iar fotografiile au fost transmise în format electronic, pe Whatsapp sau Facebook unor intermediari, care aveau influenţă asupra funcţionarilor.

Fotografiile astfel transmise erau prelucrate de funcţionarii publici prin intermediul calculatorului destinat obţinerii de fotografii, pentru a creea o aparenţă de legalitate că respectivele fotografii erau efectuate la sediul S.P.C.L.E.P. Feteşti asupra solicitantului cărţii de identitate. De cele mai multe ori, a rezultat că unele cărţi de identitate au fost emise doar în baza unor copii ale documentelor necesare, pentru că solicitanţii aflaţi în străinătate nu le mai deţineau, iar respectivele copii erau extrase chiar din arhiva S.P.C.L.E.P. Feteşti”, se arată în comunicat.

În mai multe situaţii, au fost stabilite domicilii sau reşedinţe fără ca proprietarii să aibă cunoştinţă şi fără ca aceştia să îşi dea consimţământul scris că sunt de acord cu stabilirea domiciliului la adresa proprietăţii sale.

„Astfel, cu titlu de exemplu, la o adresa situată în Municipiul Feteşti, figurează cu domiciliu un număr de 119 persoane, iar la o altă adresă din aceeaşi localitate, figurează un număr de 32 persoane”, se mai arată în comunicat.