Pesta porcină face ravagii în România. 40 de județe, afectate de molimă! Anunțul ANSVSA

Pesta porcină face ravagii în România. 40 de județe, afectate de molimă! Anunțul ANSVSA
Pesta porcină face ravagii în România. 40 de județe, afectate de molimă! Anunțul ANSVSA
Publicat: 03/10/2020, 10:21

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor anunţă că pesta porcină face ravagii în 40 de judeţe din România. Cele mai afectate județe sunt Teleorman, Iaşi şi Satu Mare, transmite autoritatea.

În paralel cu epidemia de coronavirus, zeci de județe din România sunt afectate de o molimă la animale, transmite Mediafax.

Datele oficiale arată că, vineri, în România, pesta porcină africană era confirmată în 40 de judeţe, cele mai afectate fiind Teleorman, Iași și Satu Mare.

În 36 de judeţe sunt afectaţi de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât şi mistreţii, în două judeţe sunt infectaţi numai mistreţii, iar în alte două judeţe au apărut cazuri doar la porcii domestici, informează ANSVSA.

Sute de focare de pestă porcină

Actualmente, în România, sunt 525 de focare de pestă porcină, cele mai multe fiind în Teleorman, Iaşi şi Satu Mare și situația scapă de sub control.

În privința mistreților, de la prima semnalare a prezenţei virusului în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.918 cazuri de infectare în 38 de judeţe.

Cele mai multe sunt în Teleorman şi Giurgiu, transmit autoritățile. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de pestă porcină la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

Pestă porcină, depistată în Vaslui. Proprietarii de porcine vor fi despăgubiți dacă se confirmă un focar în gospodăriile populației/ Este interzis consumul cărnii de porc fără examenul trichineloscopic

În luna august 2020, un caz nou de pestă porcină africană la o femelă de mistreț, în vârstă de 36 luni, a fost descoperit în Vaslui. Cancelaria Prefectului Vaslui a transmis că în cazul unor simptome specifice apărute la animalele din gospodării este obligatorie informarea medicului veterinar. Proprietarii de porcine vor fi despăgubiți, dacă se confirmă un focar de Pestă Porcină Africană la porcinele din gospodăriile populației

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase