Peste 1,8 milioane de părinți au fost de acord să-și înscrie copiii la ora de religie

Redactor:
Andreea Ofițeru
Peste 1,8 milioane de părinți au fost de acord să-și înscrie copiii la ora de religie
Părinții mai au la dispoziție o zi pentru a depune cererea pentru înscrierea copiilor lor minori la ora de religie, potrivit unei note trimise de Ministerul Educației către toate școlile din România la mijlocul lunii februarie. Ministerul Educației a trimis nota pentru înscrierea la ora de religie în urma unei decizii a Curții Constituționale, din 12 noiembrie 2014, care prevede că articolul din legea Educației potrivit căruia elevii pot alege să nu participe la orele de religie este neconform. Până acum, aproape 2 milioane de părinți au optat pentru înscrierea copiilor lor la ora de religie. În total, în școlile de stat din România sunt înscriși aproximativ 3 milioane de elevi în clasele pregătitoare-XII.

„Până astăzi (n.r. joi), la ora 12, s-au depus 1,8 milioane de cereri”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, pentru gândul.

În ultimele două zile aproximativ 600.000 de părinți au mers la școală și au depus cereri pentru ora de religie. Marți, centralizarea realizată de Ministerul Educației arăta că 1,26 milioane de părinți au optat pentru participarea copiilor lor la ora de religie. În total, în școlile de stat din România sunt înscriși aproximativ 3 milioane de elevi în clasele pregătitoare-XII. Până acum, ora de religie era obligatorie în învățământul obligatoriu, adică în clasele pregătitoare-X.

Cu toate că o mare parte dintre părinții au depus cereri pentru ora de religie, iar o altă parte nu au depus cereri încă, nimeni nu știe de când vor fi luate în considerare aceste cereri.

După ce la începutul mandatului ministrul Educației declara că decizia Curții Constituționale nu poate fi aplicată retroactiv după începerea anului școlar, acum ministrul nu mai dă o dată certă.

„Am precizat că totul depinde de modul în care va fi transpusă decizia Curții Constituționale în Legea Educației. Până atunci, orice informație are titlul de presupunere și nu face altceva decât să genereze confuzie. Este rolul Parlamentului să se pronunțe și apoi este rolul Ministerului Educației să asigure respectarea legii”, a declarat pentru gândul Sorin Cîmpeanu.

Cu toate acestea, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, susține că părinții nu sunt obligați să opteze acum dacă copiii lor vor urma ora de religie, ci această opțiune se poate exprima până în lunile aprilie – mai.

În urmă cu două zile, Ecaterina Andronescu declara într-o intervenție pentru gândul că toate modificările aduse legii Educației nu se pot aplica decât începând cu anul școlar viitor.

„Obligația noastră a Parlamentului, subliniez, este să punem în acord legea cu decizia CCR. Avem obligația toți cei care suntem în sistemul de învățământ să respectăm legea educației, care spune că nicio modificare nu se poate face în timpul anului școlar. Nu intră în contradicție cu decizia CCR pentru că ceea ce spune Curtea este că elevul decide prin opțiunea proprie pentru anul școlar următor. În consecință îi invit pe toți cei care sunt îngrijorați de decizia CCR să citească articolul articolul 5, alin 2 din Legea Educației în care se precizează cât se poate de limpede: nicio modificare nu se poate face pe parcursul anului școlar. Orice modificare adusă legii educației intră în vigoare odată cu începutul anului școlar următor. Ca urmare, opțiunile părinților pot să fie exprimate în orice moment, dare le contează pentru structura anului 2015 – 2016”, a declara Ecaterina Andronescu.

În prezent, 6.800 de profesori predau disciplina Religie, dintre care 4.266 sunt titulari (cultul ortodox), iar 148, titulari de altă specialitate.

 

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Fabulos! Gigi Becali a dat tunul și a câștigat 15 milioane de euro peste noapte!...
Ce trebuie să faci cu telefonul tău dacă treci de la Whatsapp la Signal sau...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
Câți bani oferă Marea Britanie cetăţenilor UE pentru a părăsi Regatul Unit
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Ce ascunde ultima cifră din CNP-ul tău. Puțini oameni știu asta
Unul dintre cele mai bine păzite SECRETE înainte de 1989: data reală a naşterii lui...
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Banii intră direct în cont: zeci de mii de români câștigă mai mult. Ministrul a...
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
×
Inchide