Peste o sută de persoane protestează în continuare la Siliștea; utilajele aduse în zonă, retrase

Peste o sută de persoane protestează în continuare la Siliștea; utilajele aduse în zonă, retrase
Publicat: 17/10/2013, 09:57
Actualizat: 29/07/2014, 18:57

Peste o sută de persoane din Siliștea (Vaslui) protestează, joi, pentru a patra zi consecutiv, în perimetrul unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de șist, iar firma angajată de companie să amenajeze platforma din zonă și-a retras cele două utilaje aduse miercuri.

Localnicii din Siliștea au petrecut noaptea de miercuri spre joi în cortul amenajat în zona unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist, ei spunând că nu vor renunța la proteste, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Vrem să vedem ce fac cei de la București, să ia o decizie să scăpăm definitiv de Chevron, noi vom rezista în continuare. Am rezista ieri (n.r. – miercuri)când a fost atât de greu…nu plecăm sub nicio formă. Ne mint în continuare și ne gândim să nu fie din nou vreo capcană așa cum au încercat de câteva ori până acum”, a spus Ioan Gâza, unul dintre protestatari.

În cursul dimineții de joi, societatea angajată de Chevron pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de șist și-a retras din zonă cele două utilaje – un excavator și un buldozer -, în huiduielile manifestanților.

Tot joi dimineață, la Siliștea, au venit din nou prefectul de Vaslui, Radu Renga, și șeful Jandarmeriei Române, Mircea Olaru, care au inspectat zona, după care s-au retras la Primăria Ivănești, localitate învecinată cu comuna Pungești, pentru a discuta.

„Drumul județean a fost deblocat, nimeni nu mai este în pericol, cetățenii au apreciat că autoritățile au acționat pentru a detensiona situația. Jandarmeria nu mai are obiectul muncii și nu există niciun motiv pentru a rămâne acolo”, a declarat pentru MEDIAFAX prefectul Radu Renga.

La ora transmiterii acestei știri, traficul pe drumul județean Vaslui – Gârceni se desfășoară cu dificiultate, mașinile fiind nevoite să treacă printre protestatari pentru a ajunge la destinații.

Aproximativ 500 de persoane din Siliștea, județul Vaslui, au protestat, miercuri, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de șist, iar în timpul manifestației cinci localnici au leșinat, fiind transportați la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, unde au rămas internați.

Miercuri dimineață, în localitatea Siliștea au ajuns două utilaje ale societății care va amenaja pentru compania Chevron platforma pe care ar urma să fie amplasată sonda de explorare a gazelor de șist.

În timpul protestului de miercuri, aproximativ 50 de persoane au blocat drumul județean Vaslui – Gârceni, formând un cordon, pentru a împiedica accesul utilajelor în zona de explorare, iar la fața locului a venit și protopopul de Bârlad care le-a transmis oamenilor mesaje de încurajare și a cântat „Cu noi este Dumnezeu”.

În aceste condiții, jandarmii au intervenit în rândul protestatarilor din localitatea Siliștea, pentru a elibera șoseaua pe care aceștia o blocaseră, mulți dintre manifestanți fiind bruscați și luați pe sus de forțele de ordine.

În zonă au fost trimiși peste 200 de jandarmi, inclusiv de la Gruparea Mobilă din Bacău, aceștia fiind retrași din dispozitiv miercuri seară.

Miercuri seară, la Siliștea s-au aflat prefectul județului Vaslui, Radu Renga, și șeful Inspectoratului General de Jandarmi, Mircea Olaru, care au stat de vorbă cu reprezentanții locali ai forțelor de ordine.

Protestele localniclor din Siliștea au început luni, când aproximativ 150 de persoane au blocat, parțial, drumul județean ce tranzitează comuna Pungești de care aparține satul Siliștea. Marți, la proteste au fost prezenți și patru preoți de la bisericile din comuna Pungești, toți îmbrăcați în straie bisericești, iar în imediata vecinătate a parcelei deținute de Chevron, oamenii au instalat un cort sub care au dormit pe timpul nopții.

În 3 octombrie, Chevron a obținut autorizație de construire pentru amplasarea în județul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de șist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autoritățile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliștea.

Theodor Istrate, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
"Unde mai joc și eu la aparate?!" Vieţile românilor care s-au trezit într-o nouă realitate,...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Programul spațial civil al Chinei este de fapt militar, avertizează NASA