Ponta: Procurorul general și procurorul șef al DNA vor fi propuși din rândul celor care au candidat

Ponta: Procurorul general și procurorul șef al DNA vor fi propuși din rândul celor care au candidat
Publicat: 22/10/2012, 16:38
Actualizat: 28/09/2018, 09:17

Premierul Victr Ponta a ținut, luni, să precizeze faptul că procurorul general și procurorul șef al DNA vor fi propuși din rândul celor care și-au depus candidaturile pentru aceste funcții, el făcând referire la „celebrul” banc a cărui morală este că trebuie să-ți cumperi bilet pentru a câștiga.

Întrebat dacă ministrul Justiției, Mona Pivniceru, l-a anunțat care sunt propunerile pentru Parchet și DNA, Ponta a răspuns: „Nu. Din câte știu eu caledarul, pe 24-25 sunt interviurile. Asta înseamnă că până la sfârșitul săptămânii sau începutul săptămânii viitoare trebuie să facă propuneri pentru procuror general și procuror șef al DNA”.

El a subliniat faptul că procurorul general și procurorul șef al DNA vor fi propuși din rândul celor care au candidat.

„Fac precizarea: nu poate să propună decât dintre cei care și-au depus candidaturile, că am văzut că unii că tot vor să-i pună pe alții care nu și-au depus candidatura. Prima regulă e să fii nominalizat e să candidezi, ca în faimosul banc – ca să câștigi trebuie să-ți cumperi un bilet. Deci cei care nu participă e foarte greu să câștige sau mai bine zis imposibil”, a spus Ponta.

El a arătat că nu știe pe cine va nominaliza Pivniceru la cele două posturi, arătând că va fi o procedură transparentă. „Nu știu pe cine va nominaliza. Probabil că mă va anuța, să nu aflu din presă, lucru care e absolut normal. Dar nu am nicio sugestie de făcut și mai transparent decât candidatura, depunerea planului de management, interviu, după care va fi o nouă audiere în CSA și – semnătura finală îi apaține prepedintelui Băsescu – mai transparent decât atât e chiar imposibil de găsit o soluție”, a spus Ponta.

Ministerul Justiției (MJ) informa, recent, că toți candidații înscriși pentru funcția de procuror general al României și pentru cea de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție și-au depus proiectele de management, ei urmând a fi intervievați între 23 și 25 octombrie.

Luni, 15 octombrie 2012, a expirat termenul pentru depunerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcțiilor de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

În 5 octombrie, Ministerul Justiției a publicat lista candidaților pentru funcțiile de procuror general și șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pe aceasta figurând 11 candidați, printre care Codruța Kovesi, Tiberiu Nițu și Claudiu Dumitrescu, candidatura lui Dan Voinea pentru funcția de procuror general fiind respinsă.

Potrivit listei, pentru funcția de procuror general al Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) s-au înscris: magistratul militar Gheorghe Cornescu, Elena Hach, Gheorghe Moța, Tiberiu Nițu, fost prim-adjunct al procurorului general al României Codruța Kovesi, Constantin Sima, Viorica Stoica. Sima și Stoica s-au înscris și pentru funcția de procuror-șef al DNA.

Pentru șefia DNA s-au înscris: Claudiu Dumitrescu, detașat în funcția de șef al Departamentul de Luptă Anti-Fraudă (DLAF), Codruța Kovesi, detașată la Ministerul Afacerilor de Externe (MAE), Vasile Ioniță, Ioan Irimie și Paula Tănase.

Candidatura lui Dan Voinea – fost șef al Secției Parchetelor Militare din PICCJ – pentru funcția de procuror general a fost respinsă, întrucât el nu mai este procuror, ieșind la pensie în urmă cu câțiva ani, după ce CSM a declanșat o anchetă împotriva sa în legătură cu soluționarea dosarelor Revoluției și mineriadei. În prezent, Voinea exercită profesia de avocat.

Voci din sistemul judiciar susțin că procuror general al României va fi propusTiberiu Nițu, fost prim-adjunct al Codruței Kovesi, iar șef la DNA Claudiu Dumitrescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste