PREMIERUL VICTOR PONTA PLEACĂ. Iohannis: Târziu, foarte târziu, guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă

Publicat: 05/11/2015, 00:28

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că își depune mandatul și că speră că demisia guvernului său satisface cerințele oamenilor care au fost în stradă și a adăăugat că este nevoie de soluții raționale.

„Am obligația să constat supărarea legitimă care există în cadrul societății și dorința din nou legitimă de a avea responsabilități mai mari decât cele ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoia de mai mult și ar fi o mare greșeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau și nu cred că este corect să las această responsabilitate nici în seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniștrilor, sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl așteaptă și evident, începând cu ziua de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit, și al Guvernului României și fac acest lucru pentru că în anii în care am făcut politică, rezist la orice bătălie cu adversarii politici, niciodată însă nu mă bat cu oamenii și cred că ar fi o mare greșeală și cred că am avea toți de suferit”, a spus premierul Victor Ponta.

Iohannis: Târziu, foarte târziu

O demisie venită „târziu, foarte târziu” a comentat președintele Klaus Iohannis. „Manifestanții au avut dreptate, au solicitat lucruri de bun simț. Aseară, au avut loc cele mai potrivite manifestații de stradă pe care le-am văzut eu. oamenii au ieșit, au protestat. Nu au fost incidente, încăierări, dar oamenii au arătat clar ce așteaptă: schimbarea. În fine, târziu, foarte târziu, guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, a spus președintele.

Iohannis a comentat că „aceste schimbări sunt doar un nou pas, dar doar un pas în direcția schimbării politice românești, înspre o politică pe care ne-o dorim cu toții”. „Mai e mult de făcut. Nu putem să credem că o simplă schimbare a guvernului rezolvă problemele României. Este nevoie de mult mai mult. Sunt dispus să îmi asum aceste demersuri”, a mai spus el.

PSD, PNL și UDMR sunt așteptate la negocierile pentru noul guvern joi, urmând ca vineri să se poarte discuții la Cotroceni cu UNPR și minoritățile.

Gândul a transmis LIVE TEXT

UPDATE 18:31 Victor Ponta i-a transmis lui Klaus Iohannis demisia.

UPDATE 17:16 Klaus Iohannis: Apropo de solicitările de altă natură, formulate în cursul demonstrațiilor. Este adevărat, ne-au spus ei ce trebuie să se întâmple. Aceste solicitări sunt corecte. S-a vorbit despre clădirile din București supuse riscurilor seismice, îmbunătățirea situației din spitale. Au fost făcute propuneri care trebuie luate în seamnă. Cine va fi în următorul guvern trebuie să vină cu soluții. Pentru asta este nevoie de consultări.

UPDATE 17:14 Klaus Iohannis: Nu vreau să intru astăzi în detalii tehnice. Aceste schimbări sunt doar un nou pas, dar doar un pas în direcția schimbării politice românești, înspre o politică pe care ne-o dorim cu toții. Mai e mult de făcut. Nu putem să credem că o simplă schimbare a guvernului rezolvă problemele României. Este nevoie de mult mai mult. Sunt dispus să îmi asum aceste demersuri.

UPDATE 17:11 Klaus Iohannis: Manifestanții au avut dreptate, au solicitat lucruri de bun simț. Aseară, au avut loc cele mai potrivite manifestații de stradă pe care le-am văzut eu. oamenii au ieșit, au protestat. Nu au fost incidente, încăierări, dar oamenii au arătat clar ce așteaptă: schimbarea. În fine, târziu, foarte târziu, guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă.

Aștept ca primul ministru demisionar să–mi înainteze demisia și imediat voi lua legătura cu partidele parlamentare și voi convoca partidele. Vor avea loc mâine, cel mai târziu poimâine.

UPDATE 17:08 Klaus Iohannis: Acele accidente s-au produs pentru că legi și norme au fost ignorate.

UPDATE 17:03 Klaus Iohannis: Acum un an de zile a fost în plină campanie electorală. Acum un an de zile, voi ați decis ca eu să stau aici să fiu președintele României. Ați decis împotriva unui aparat de partid imens care a dorit altceva. Alegerea mea a fost un prim mare pas spre un altfel de politică. De atunci am făcut încă mulți pași în direcția bună. În ultimele săptămâni însă lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat astăzi. pe 20 ctombrie a avut loc un accident în care Bodan Gigină a murit. După10 zile, pe 30 octombrie a avut loc tragedia de la Club Colectiv. Aceasta a afectat nervul națiunii. a atins cel mai sensibil nerv al națiunii. Oamenii au devenit revoltați. au așteptat acțiuni, rezultate, demisii din partea unor politicieni. Au așteptat ca cineva să-și asume răspunderea.

UPDATE 16:52 Președintele Klaus Iohannis face declarații de presă în scurt timp.

UPDATE 15:44 Copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că nu este oportună organizarea alegerilor anticipate, pentru că s-ar crea blocaj guvernamental și că „actuala majoritate rămâne în alcătuire”, care poate să dea un premier, el solicitându-i președintelui să convoace rapid consultări.

UPDATE 14:35 Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că actuala coaliție are în continuare majoritate în Parlament și că PSD vrea în continuare să își asume guvernarea.

Liviu Dragnea a precizat că PSD așteaptă invitația din partea președintelui Iohannis la consultări pentru formarea noului guvern și că îi va înainta acestuia propunerea de premier, adăugând că în acest moment PSD are majoritatea parlamentară și că actuala coaliție este solidă.

UPDATE 14:09 Victor Ponta spune că va propune ca, până la procedurile de desemnare a unui alt guvern, ministrul Apărării, Mircea Dușa, să fie premier interimar.

Premierul Victor Ponta a demisionat azi diminează, după ce ieri seară 25.000 de oameni i-au cerut în stradă să plece, după tragedia din Colectiv.

„Mi-am folosit toate resursele pentru a ajuta victimele. Vreau să mulțumesc tuturor celor care și-au făcut datoria. Răspunderea juridică va fi stabilită de justiție. Sper să nu fie vorba de răzbunare. Să nu ne păcălim că principalii vinovați sunt lăcomia și iresponsabilitatea. Constat supărarea legitimă din cadrul societății. Oamenii simt nevoie de mai mult. Ar fi o greșeală să ignor. Sunt gata să fac acest gest. Începând de azi îmi depun mandatul de prim-ministru. Supărarea, suferința legitimă nu trebuie să degenereze în jocuri de putere”, a declarat Ponta.

Premierul Victor Ponta își va depune mandatul de premier, a anunțat miercuri președintele PSD Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea a precizat că decizia premierului a fost luată ca urmare a faptului că partenerii de coaliție nu au înțeles că trebuie să își asume responsabilitatea politică pentru evenimentele tragice, el sugerând astfel că vicepremierul Gabriel Oprea și primarul sectorului patru Piedone au refuzat să facă pasul înapoi.

„O sa anunte și premierul cat de curand. Am avut o discutie foarte serioasa cu primul ministru, nu ne putem juca cu situația actuală. Trebuie sa gasim o solutie pentru ca tara sa ramana stabila. Primul ministru va gestiona situatia pana se va gasi alta solutie. Am facut o declaratie foarte serioasa, nu ne jucam cu asta. Sunt curios daca după ce premierul isi va depunde mandatul daca si primarul sectorului 4 va face acest gest. Este inadmisibil asa ceva. Am analizat toate implicatiile, se vor întampla niste lucruri”, a declarat Liviu Dragnea.

Pe cine va propune PSD

Vasile Dâncu, unul dintre liderii Grupului de la Cluj și unul dintre consilierii de-a lungul timpului ai lui Victor Ponta, fostului șef al SRI, George Maior, și Gabriel Oprea, se anunță ca favorit la preluarea mandatului de premier.
Potrivit unor surse politice, Vasile Dâncu este o variantă luată în calcul de noua garnitură de conducere a PSD de mai multă vreme. Liviu Dragnea astepta însă invitația la negociere a lui Klaus Iohannis și pretextul pentru plecarea lui Victor Ponta. Decizia finală depinde însă de președintele Klaus Iohannis care are atributul legal de a desemna candidatul la funcția de premier.

O altă variantă este Valeriu Zgonea.

PNL cere alegeri anticipate

Liberalii au anunțat astăzi că doresc organizarea de alegeri anticipate. „Vom vedea în ce măsură poziția celorlalți lideri se suprapune pe această solicitare”, a spus co-presedintele PNL, Alina Gorghiu.

Ce va face Iohannis

Decizia finală depinde însă de președintele Klaus Iohannis care are atributul legal de a desemna candidatul la funcția de premier. Potrivit unor surse din PNL, președintele nu a renunțat la varianta Cătălin Predoiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
VIDEO Scene halucinante în Ilfov: Un adolescent a fost sechestrat într-o parcare, apoi a fost...
Filiera prin care baronul 'Mocro Maffia' livra tone de cocaină în România! 'Scarface' a pierdut...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor avea închis
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Se cutremură România. Ion ILIESCU nu mai scapă
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Care este cel mai mare regret al Marianei Ionescu Căpitănescu: ”Dacă aș da timpul înapoi,...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Test de cultură generală. De ce este special nasul cămilelor?