Președintele CNCD îngrijorat de noul imn, „nu tocmai inteligent”, al naționalei de fotbal. Versurile care îl nemulțumesc pe Asztalos Csaba Ferenc

Președintele CNCD îngrijorat de noul imn, nu tocmai inteligent, al naționalei de fotbal. Versurile care îl nemulțumesc pe Asztalos Csaba Ferenc
Publicat: 29/09/2014, 17:32

„Cunosc problema imnului echipei naționale, dar nu am discutat-o în colegiul director al consiliului. Am știință de acest imn și de acel vers «ori învingem ori murim». Eu cred că trebuie să fie mai atenți cei de la Federația Română de Fotbal cu astfel de imnuri. Nu cred nici faptul că «pe ei, pe ei pe mama lor» reprezintă Federația Română de Fotbal. Vă dați seama că va fi lansat și la meciul România – Ungaria, unde nu va mai fi nevoie de niciun imn, e suficient să arunci un chibrit. Este explozivă treaba. Dar în contextul acesta electoral îmi exprim întreaga îngrijorare. Trecem printr-o perioadă destul de dificilă. În campania electorală, orice subiect se speculează. Nu cred că e cea mai bună idee să lansăm un astfel de imn, cu un astfel de conținut. Suntem la două săptămâni de meci și spiritele mi se par destul de inflamate. Nu este un imn tocmai inteligent, să spun așa”, a declarat președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, pentru MEDIAFAX.

Oficialul CNCD a afirmat că în cazul în care unul dintre membrii colegiului director al instituției se va autosesiza, situația va fi analizată în cadrul unei ședințe: „Nu am primit nicio sesizare, dar dacă vom primi o vom analiza în cadrul colegiului. Sau dacă unul dintre membrii colegiului director se va autosesiza o vom analiza”.

Asztalos a declarat că pentru a fi evitate eventuale conflicte ar fi preferat ca fanii maghiari să nu efectueze deplasarea la București, pentru partida România – Ungaria, din cadrul preliminariilor CE 2016. „Nu știu dacă știți, dar jucătorii Ungariei au decis să suporte cheltuielile de deplasare ale suporterilor la București. Asta în urma eșecului din partida cu Irlanda de Nord. Eu îmi exprim îngrijorarea vizavi de acest eveniment sportiv de pe 11 octombrie. Sincer aș fi preferat să nu se deplaseze niciun suporter maghiar la București pentru a evita orice scandal, așa cum am avut ultima oară. Care a fost amplificat artificial în special de unii reprezentanți mass-media, pentru că Jandarmeria și Poliția și-au făcut foarte bine treaba. Eu i-am văzut pe ultrașii maghiari data trecută, dar și pe ai noștri și norocul a fost că au intervenit forțele de ordine. Nu avem nevoie de huliganisme pe un fond destul de încărcat de emoție”, a mai spus președintele CNCD.

Federația Română de Fotbal (FRF) a lansat, luni, imnul oficial al echipei naționale, compus de trupa rock Iris, ce conține versuri controversate -„Ori murim, ori câștigăm” și „Hai pe ei, pe mama lor” – ultimul fiind introdus în text la solicitarea reprezentanților suporterilor.

„Ale, ale, ale, ale, ale / Hai pe ei, pe mama lor / Ale, ale, ale, Hai România / Astăzi vrem victorie / Ale, ale, ale, Hai România, / Ori murim, ori câștigăm”, sunt versurile ultimului refren al imnului compus de membrii trupei Iris, la solicitarea FRF.

Referitor la ultimul vers „ori murim, ori câștigăm” și la o posibilă legătură cu unul din sloganurile liderului fascist italian Benito Mussolini, președintele FRF, Răzvan Burleanu a spus că noul imn al naționalei nu are nicio conotație politică: „Vă asigur că nu are nicio conotație politică sau discriminatorie și nici Federația Română de Fotbal și nici formația Iris nu s-ar fi gândit la așa ceva. Pot să remarc că am văzut persoane care încearcă să ducă în derizoriu acest proiect, încercând să facă o similitudine între acest mesaj de forță și nu știu ce mesaj al unui lider fascist. Dacă e să ne uităm la nuanța întregului mesaj al imnului, o să vedem că același mesaj se găseșe în imnul național «Deșteaptă-te române!». Există întotdeauna câțiva semidocți de serviciu aflați într-o vânătoare de vrăjitoare imaginară”.

Solistul trupei Iris, Rafael, a afirmat că versul „Hai pe ei, pe mama lor” a fost introdus ulterior în textul imnului, la insistența reprezentanților suporterilor. „Acolo este pasajul suporterilor, au insistat și s-au luptat să existe pasajul acesta. Noi din respect pentru ei l-am adăugat. Am avut câteva discuții cu suporterii, dar și cu legende ale fotbalului care ne-au mai dat câteva sugestii. Reprezentanții suporterilor și-au dorit să fie ceva care să-i reprezinte, ceva puțin ieșit din peisaj. Nu e o aluzie la lucruri negative, pur și simplu înseamnă că și pe adversari și pe mamele lor. Pe tot neamul lor. Trebuie să-i convingem că noi vom câștiga. Este cadoul meu de bun venit în trupa Iris, le mulțumesc colegilor că m-au ajutat să îndeplinesc acest vis al meu, de a cânta imnul echipei naționale de fotbal a României. Sperăm ca până la meciul cu Ungaria să-l învețe toți suporterii. Rockul a fost și va deveni o muzică a maselor și vrem să mulțumim federației pentru acest suport. Muzica rock va redeveni ceea ce a fost”, a declarat Rafael, care a precizat că suporterii nu au mai avut și alte solicitări.

Unul dintre fondatorii trupei Iris, Nelu Dumitrescu, a afirmat că scandarea respectivă a intrat deja în vocabularul suporterilor: „Și la americani au fost probleme în anii ’70, când au început să apară în filme înjurături. Nu ai ce face. Și în muzica actuală, rapperii folosesc înjurături. Nu ai cum, auzi la televizor când ei strigă «Hai pe ei, pe mama lor». Oamenii s-au obișnuit, face parte din vocabularul unui suporter. Dar nu poți să vii cu stegulețul și hai să fii civilizat”.

România va întâlni naționala Ungariei, la 11 octombrie, pe Arena Națională, într-o partidă din cadrul Grupei F de calificare la Campionatul European din 2016.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
A murit de 8 ori! Bărbatul care i-a șocat pe medici!
Gestul controversat făcut de judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu în fața jurnaliștilor. Ancuța Ioana...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom