Principala cauză a mortalității în rândul adolescentelor cu vârsta între 15 și 19 ani, o problemă și în România. Avertismentul OMS

Principala cauză a mortalității în rândul adolescentelor cu vârsta între 15 și 19 ani, o problemă și în România. Avertismentul OMS
Publicat: 20/05/2017, 17:58

Organizația Mondială a Sănătății a investigat principalele cauze care au dus la moartea copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani în anul 2015. Datele OMS arată că principala cauză a deceselor, fără a se face o diferențiere pe sexe a fost reprezentată de rănile cauzate de accidentele rutiere. Nu mai puțin de 115.300 de persoane din această categorie de vârstă au murit din acest motiv.

Topul „ucigașilor” copiilor și adolescenților este continuat de infecții respiratorii, cum ar fi pneumonia, auto-mutilarea, bolile digestive și înecul.

Totuși, atunci când s-a făcut o diferențiere pe sexe și vârste, datele au scos la iveală o realitate crudă.

Dacă pentru fetele cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani principala cauză de deces prematur au fost infecțiile respiratorii, cea mai mare problemă cu care s-au confruntat adolescentele de 15 până la 19 ani a fost reprezentată de complicațiile apărute în timpul sarcinii – hemoragii, complicații datorate avorturilor nesigure sau munca nepotrivită perioadei sarcinii. Aceste probleme apar la peste 10 din 100.000 de adolescente.

În România, 143 de adolescente cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani au murit în anul 2015, în condițiile în care fetele din această categorie au născut 3.647 copii și au făcut nu mai puțin de 6.431 întreruperi de sarcină. Problema nașterilor la vârste fragede este o problemă veche în țara noastră, unde tot mai multe minore își încep viața sexuală devreme și rămân însărcinate înainte de vârsta majoratului, punându-și în pericol viața.

Potrivit autorilor acestui studiu, 45% dintre aceste decese au apărut în țări slab și mediu dezvoltate din Africa, în timp ce 26% s-au produs în țări similare din sud-estul Asiei.

În ceea ce privește țările dezvoltate, principalele cauze ale mortalității în rândul copiilor și adolescenților în vârstă de 10 până la 19 ani au fost anomaliile congenitale și leucemia.

„Adolescenții au nevoi speciale în ceea ce privește sănătatea, strâns legate de dezvoltarea lor rapidă din punct de vedere fizic, sexual, social și emoțional și în ceea ce privește rolul lor specific în societate. Tratarea adolescenților ca și când ar fi copii sau adulți nu funcționează”, este avertismentul specialiștilor.

OMS recomandă ca adolescenților să li se vorbească deschis, să fie ajutați să își formeze o viziune asupra societății și să fie informați în ceea ce privește aspectele sănătății și siguranței din punct de vedere sexual, pentru ca situațiile de deces prematur să fie cât mai puțin.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
S-a aflat cine câștigă Chefi la Cuțite sezonul 12! El este alesul, a plecat cu...
FOTO. Imagini cu gimnasta fără inhibiții! Face o avere din poze pentru bărbați
Un bărbat care a stat 22 de ani la închisoare a evadat chiar în ziua...
Secrete RUȘINOASE din viața unei vedete: M-am culcat cu...
Imagini dramatice în timpul codului roşu de vijelii din Craiova. Au rămas cu maşina blocaţi...
Anvelopele reșapate sau cauciucuri noi dar ieftine? Care sunt mai bune și ce diferență de...
EXCLUSIV - Scrisoarea unei mămici la început de an școlar: ”Sistemul de învățământ nu mai...
Salariul minim crește semnificativ în unele domenii! Ce angajați se vor bucura de venituri mai...
O recunoașteți? Este fiica unui primar din Iași și face furori în mediul online. Andreea...
HOROSCOP 25 SEPTEMBRIE 2023. Unii nativi pot avea idei inovatoare şi inspiraţie astăzi
Claudia Pătrășanu a cedat nervos 😲 Artista i-a deschis proces în instanță lui Gabi Bădălău:...
SEMNELE care ANUNȚĂ un divorț! Dacă femeia face așa, ESTE CLAR că nu mai e...
GEORGE SIMION, PREȘEDINTELE României!? Bomba anului pe scena politică
Marcel Ciolacu, atac dezlănțuit. Cine e vinovat pentru gaura din buget
Ioana Ginghină s-a căsătorit cu Cristi Pitulice. Imagini de la nunta atipică. Cei doi s-au...
BANCUL ZILEI. Bulă: De ce nu-mi răspunzi la telefon? Bubulina: Eram la baie, mă machiam...
„Mi-am lăsat familia și nu regret”. Florin Busuioc surprinde pe toată lumea cu o mărturisire...