Propunerea senatoarei PNL Alina Gorghiu: Profesorii trimişi în judecată pentru fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale să fie suspendaţi de la catedră

Propunerea senatoarei PNL Alina Gorghiu: Profesorii trimişi în judecată pentru fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale să fie suspendaţi de la catedră
Alina Gorghiu, preşedinte interimar al Senatului / Sursa FOTO: Valentina Sarosi - Mediafax Foto
Publicat: 04/02/2021, 14:00
Actualizat: 12/02/2021, 20:47

Senatoarea PNL Alina Gorghiu propune, printr-o inițiativă legislativă, ca profesorii trimişi în judecată pentru fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale să fie suspendaţi de la catedră.

Alina Gorghiu propune Legii educaţiei naţionale 1/2011 prin introducerea unui capitol referitor la suspendarea contractului individual de muncă.

Contractul individual de muncă se suspendă de drept în în situaţia în care cadrul didactic a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti sau dacă faţă de cadrul didactic au fost dispuse reţinerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum şi controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea raportului de serviciu, în condiţiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare. Contractul individual de muncă se suspendă, la iniţiativa conducerii instituţiei de învăţământ, în situaţia în care faţă de cadrul didactic a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte contra libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, potrivit unui comunicat de presă transmis de senatoarea PNL.

Alina Gorghiu: Infracţiunile penale de natură sexuală necesită atenție sporită!

„Şcoala trebuie asociată cu principii sănătoase: educaţie, evoluţie, siguranţă. Realitatea a dovedit însă că această stare de normalitate în actul educaţional, pe care cu toţii ne-o dorim, este fragilă. Riscul de a fi destabilizată este mare şi am în vedere cel mai recent exemplu: cazul care a scandalizat întreaga Românie, cel al profesorului de la Neamţ. Infracţiunile penale de natură sexuală necesită, în contextul sistemului de învăţământ, atenţie sporită. Orice act abuziv sexual direcţionat către un elev reprezintă un atentat la buna sa dezvoltare emoţională şi intelectuală”, a declarat Alina Gorghiu.

De asemenea, senatoare PNL a menționat că inițiativa legislativă prevede ca un profesor trimis în judecată pentru fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale să fie suspendat de la catedră până la o hotărâre judecătorească definitivă.

„Cum, spre deosebire de alte categorii de persoane (funcţionari publici, magistraţi, poliţişti etc.), pentru cadrele didactice nu există dispoziţii referitoare la suspendarea raporturilor de muncă în cazul săvârşirii unor fapte penale, am iniţiat o propunere legislativă pentru a repara o reglementare superficială. Pentru că legea e egală pentru toţi! Astfel, dacă profesorul este trimis în judecată pentru săvârşirea unor fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, urmarea firească este ca raporturile de muncă să se suspende de drept până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti. Este o măsură esenţială pentru a asigura nu doar încrederea în şcoala românească, ci şi o protecţie sporită beneficiarului principal al actului educaţional: elevul”, a mai explicat Alina Gorghiu.

Totodată, în inițitiva legislativă este prevăzută și măsură care ar putea fi luată în situația în care respectiva cauză se află în faza urmăririi penale.

„Victima să fie protejată în permanenţă, indiferent de stadiul în care se află procesul”

„Este important ca victima să fie protejată în permanenţă, indiferent de stadiul în care se află procesul, însă, având în vedere că în faza incipientă a anchetei penale abia încep să se strângă probele la dosar, rămâne la latitudinea conducătorului instituţiei, în funcţie de speţă şi de datele acesteia, dacă se impune suspendarea raporturilor de muncă”, potrivit sursei citate.

Totodată, în expunerea de motive se reamintește și despre cazuri specifice în care profesorii au fost acuzați de abuzuri sexuale.

„Au existat multe situaţii de săvârşire a unor fapte împotriva libertăţii şi integrităţii sexuale, în instituţii de învăţământ, mediatizate, care, pe bună dreptate, au suscitat nemulţumire în societate. Un exemplu în acest sens este cazul profesorului de educaţie fizică, de la şcoala «Spectrum» din Bucureşti, care a agresat sexual o elevă de clasa a treia. Care ar fi fost urmările dacă nu se dispunea arestarea preventivă a acestuia? Ar fi desfăşurat în continuare activitatea, în cadrul aceleiaşi şcoli, iar victima şi-ar fi văzut zi de zi agresorul. La fel, exemple relevante sunt şi cazurile profesorilor dintr-o comună din Tulcea şi din Lugoj”, mai arată sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunț despre CARNEA DE PUI din magazine. Producătorii au spus care este ADEVĂRUL, de fapt
Prințul Harry, presat de Meghan să se împace cu Familia Regală. Este un interes la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația