Propuneri UNJR pentru noile legi ale Justiției: Închisoare pentru oamenii din Servicii care racolează magistrați. Protocoalele – informații de interes public. DOCUMENT

Propuneri UNJR pentru noile legi ale Justiției: Închisoare pentru oamenii din Servicii care racolează magistrați. Protocoalele - informații de interes public. DOCUMENT
Publicat: 21/11/2017, 21:08

Potrivit modificărilor propuse de UNJR la legea 303/2004, „judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți, personalul de specialitate juridică asimilat acestora, personalul auxiliar de specialitate si personalul conex personalului de specialitate al instanțelor judecătorești și parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreunui serviciu de informații”, cu evidențierea, față de forma veche a legii, a sintagmei „vreunui serviciu de informații”.

Mai mult, Uniunea propune ca racolarea acestora sau tentativa să fie o infracțiune ale cărei limite majorate să ajungă până la 15 ani de închisoare.

„Serviciilor de informații le este interzis să racoleze persoanele prevăzute de alineatul 1 ca lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori. Încălcarea acestei interdicții este infracțiune împotriva independenței justiției și se pedepseste cu închisoare de la 5 la 10 ani. În cazul în care infracțiunea este comisă de un ofițer cu funcțiii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majorează cu jumătate. Tentativa se pedepsește”, este propunerea UNJR, ajunsă pe masa parlamentarilor din Comisiaspecială pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în justiție.

Modificarea vine în condițiile în care vechea reglementare impunea interdicții în cazul magistraților, însă nu impunea nicio pedeapsă pentru cei din serviciile de informații care racolau sau încercau să o facă.

Personalul din sistemul judiciar mai sus menționat „completează anual o declarație olografă pe propria răspundere din care să rezulte că nu au fost și nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiți, informatori sau colaboratori ai vreo unui serviciu de informații”, se precizează în documentul UNJR.

Verificarea veridicitatii datelor ar urma să se facăde către CSAT și Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de câte ori este sesizată de Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat. UNJR propune instituiea obligației serviciilor de informații de a pune la dispoziția comisiilor parlamentare de control toate datele, informațiile sau documentele necesare în acest sens”.

„Prin derogare de la orice alte legi ori prevederi, informațiile, deciziile, hotărârile, protocoalele, ordinele și orice alte acte emise ori co-semnate de Consiliul Suprem de Aparare a Țării sau de un serviciu de informații care privește sau are legatură cu justiția este informație de interes public”, este o altă modificare propusă de Uniunea Națională a Judecătorilor.

„Existenta unor hotărâri secrete, luate de autorități administrative, este incompatibilă cu rigorile statului de drept. Transparența tuturor normelor ce vizează sau afectează în orice mod administrarea și funcționarea justiției este o garanție fundamentală a independenței acesteia, ca drept fundamental al cetățeanului, prevazută ca atare în documente ale organismelor internaționale în care România este parte. Astfel, la punctul 14 din documentul Magna Carta, adoptat de CCJE, se arata : „Justiția trebuie să fie transparentă și să fie publicate informațiile legate de funcționarea sistemului judiciar.””, își motivează UNJR propunerile.

CITEȘTE AICI TOATE PROPUNERILE UNJR

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”