Protest #Colectiv – ZIUA 4. Piața Universității, blocată de peste 5.000 de oameni. Marș al tăcerii la clubul Colectiv

Manifestațiile din a patra zi de proteste în urma tragediei de la clubul Colectiv nu au mai strâns la fel de mulți oameni, mai ales în București, unde în Piața Universității au ieșit peste 5.000 de persoane, iar peste 500 au mărșăluit în tăcere către clubul Colectiv, unde au aprins lumânări. În provincie însă, la Cluj, Iași, Galați sau Constanța, prezența în stradă a fost la fel de numeroasă ca și ieri.

În Piața Universității, mulțimea a fost scindată. Au existat mai multe grupuri care au încercat să capteze direcția protestului și să îl dirijeze, însă au eșuat, mulțimea huiduindu-i. Pe partea cu Fântâna, la un microfon conectat la boxe, un grup de băieți bine făcuți l-a păzit pe un domn care a vorbit la portavoce și zilele trecute. Acesta i-a cedat microfonul și lui Stelian Ogică, obișnuit al emisiunilor de noapte, mulțimea huiduindu-l copios.

Vizavi, la Teatrul Național, a fost ridicată o scenă profesionistă, cu reflectoare și tot ce-i trebuie. Pe ea s-au urcat mai multe persoane încercând să atragă oameni din mulțime care să vorbească. Scena a fost închiriată de Doru Mărieș și Asociația „21 Decembrie”, a confirmat acesta pentru gândul. Oamenii au respins însă mișcarea, huiduind, și până la urmă a fost tăiată lumina de pe scenă în aplauzele mulțimii.

Lumea a părăsit piața, până la miezul nopții mai rămânând doar câteva grupuri, unele formate din băieți de galerie.

GÂNDUL a transmis LIVE TEXT.

UPDATE 23.30În Piață au rămas câteva grupuri. O parte din oameni au plecat la clubul Colectiv.

UPDATE 22.57Lumea a început să plece din Piața Universității.

UPDATE 22.40Scena ridicată în Piața Universității a fost închiriată de Doru Mărieș și Asociația „21 Decembrie”, a confirmat activistul și fostul revoluționar pentru gândul.

UPDATE 22.00Oamenii au aprins lumânări în fața clubului Colectiv și au depus flori.

UPDATE 21.40Marșul tăcerii a ajuns la clubul Colectiv.

UPDATE 21.30În Piața Universității a fost instalată o scenă pe care diverși oameni vorbesc la microfon. Un personaj care a făcut agitație și în alte seri la portavoce îndeamnă oamenii să urce pe scenă să vorbească, spunând că scena este liberă. Pe scenă se află și solistul de la Iris, Rafael. O parte din mulțime îi huiduie.

Se strigă „Fără scenă, fără scenă”. Un băiat spune că mesajul este important și el trebuie transmis de jos, din piață, nu de pe scenă.

Pe scenă s-a stins lumina, mulțimea aplaudă. Scena a fost coborâtă.

UPDATE 21.20 Marșul tăcerii către clubul Colectiv a pornit din loc. S-au strâns peste 500 de oameni.

În țară prezența este mai numeroasă la proteste. La Iași sunt peste 4.000 de oameni pe străzi, la Galați 3.000, la Cluj 2.000.

UPDATE 21.00În jur de 200 de persoane s-au adunat la Unirii, pentru un marș al tăcerii către clubul Colectiv.

UPDATE 20.50La Galați protestează peste 3.000 de oameni. Ei au scandat, în fața sediului Prefecturii, „Hoții”, „Unitate”, „Afară cu mafia din țară” și au purtat un steag tricolor de mari dimensiuni, urcând apoi pe treptele Prefecturii, transmite corespondentul MEDIAFAX. Manifestanții au mers apoi vizavi de sediul Prefecturii, la monumentul eroilor Revoluției din 1989, unde au cântat Imnul Național, dar au scandat și „Valentina”, numele tinerei de 27 de ani, din Galați, care a decedat în incendiul de la Clubul Colectiv.

UPDATE 20.40Protestatarii sunt scindați în această seară. Unii cer să se așeze lumea în genunchi pentru un moment de reculegere, alții le cer oamenilor să stea în picioare, pentru că nu se stă în genunchi în fața nimănui.

UPDATE 20.30La microfon, pe partea cu Fântâna, diverse personaje vorbesc la un microfon conectat la niște boxe. O parte din mulțime le strigă „Du-te la Capatos”, „Fără discursuri” sau „Nu vă auzim”, huiduindu-i. Unul dintre personaje este Stelian Ogică. În fața vorbitorilor este poziționat un grup de băieți de galerie.

UPDATE 20.25Clopotele Patriarhiei și bisericilor din București vor bate la ora 22.30, în amintirea celor care și-au pierdut viața în incendiul de la Colectiv. În Piața Universității sunt peste 5.000 de persoane.

UPDATE 20.00A existat o încăierare pe partea Teatrului Național, între un grup care striga „Jos Iohannis” și alți protestatari. Au intervenit jandarmii.

UPDATE 19:48 Numărul manifestanților din Piața Universității este de peste 2.000.

UPDATE 19:31 Piața Universității a fost blocată de manifestanții al căror număr este de peste 1.000.

Chemarea la mitingul de vineri seară a fost făcută, ca și în zilele precedente, pe Facebook: „Vineri 06 si sâmbătă 07 se anunța cele mai ample proteste organizate din aceasta săptămană.
Rugăm participanții sa rămână la Piața Universități, acolo unde au loc evenimentele, făra a mai pleca de colo până colo !!!!”.

În urma consultărilor de vineri cu societatea civilă, președintele Klaus Iohannis a spus că va merge și el printre manifestanții din Piața Universității, dar nu va anunța nici ora, nici ziua, pentru că nu vrea să facă din discuțiile cu oamenii din stradă un eveniment media. El a mai afirmat că vrea să vadă ce spun oamenii simpli și ce așteptări au de la președinte.

De asemenea, vineri seară, la ora 21.00, este programat și un „Marșul tăcerii #Colectiv”, în memoria victimelor incendiului din București. Anunțul a fost făcut tot pe Facebook, utilizatorii rețelei fiind îndemnați să se adune în parcul din Piața Unirii și să meargă într-un marș al tăcerii până în Clubul Colectiv.

Marți, după cele trei zile de doliu național și după un marș al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de același gând: dușmanul comun – corupția, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestele au continuat miercuri și joi, când în Piața Universității au ieșit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat și în marile orașe, cerând schimbarea clasei politice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA