Protest în fața Ministerului Muncii! Sindicaliștii, nemulțumiți de majorarea salariului minim pe economie

Protest în fața Ministerului Muncii! Sindicaliștii, nemulțumiți de majorarea salariului minim pe economie
Protest în fața Ministerului Muncii! Sindicaliștii, nemulțumiți de majorarea salariului minim pe economie / Sursa foto: Agerpres foto
Publicat: 29/12/2020, 20:51
Actualizat: 29/12/2020, 20:54

Aproximativ 100 de persoane au protestat, marți, în fața Ministerului Muncii, din cauza nemulțumirilor referitoare la preconizata majorare a salariului minim pe economie. Aceștia spun că mărirea de doar 41 de lei net nu este suficientă şi nu ţine pasul cu prețurile care au crescut în ultima perioadă.

„Veniți și vorbiți cu oamenii care sunt la stadiul de subexistență (sic)! Veniți și explicați-le oamenilor cum pot trăi cu 1.300 de lei!”, spune unul dintre protestatari, potrivit Digi24.

Protest în fața Ministerului Muncii

Sindicaliștii sunt nemulțumiți că salariul minim a crescut cu doar 41 de lei. Aceștia spun că au stat de vorbă cu reprezentanții din Ministerul Muncii și au solicitat o majorare cu 100 de lei. Acest lucru însă nu s-a întâmplat, motiv pentru care au ales să protesteze.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, le-a propus demonstranților prezenți în fața instituției ca de la anul să găsească împreună o soluție pentru majorări. Sindicaliștii însă iau în calcul noi proteste.

,,Vorbim de salariul minim, care este sub orice critică la acest nivel, chiar și 2.400 este foarte puțin. Cu acest salariu minim nu se poate trăi. Eu cred că salariul minim trebuie să acopere un coș zilnic”, spune un alt protestatar.

Protestatar: „100-150 de lei în plus, nu 40 de lei, părerea mea. Dar oricum și 100-150 este foarte puțin la prețurile din ziua de azi, care au crescut pe zi ce trece”, este opinia altui sindicalist.

Oamenii și-au strigat nemulțumirile timp de două ore, până când actualul ministru al Muncii, Raluca Turcan, i-a invitat la o discuție.

„Am explicat din nou care au fost rațiunile în baza cărora am ajuns la această majorare a salariului minim de 3,1%, în valoare brută de 70 de lei, în condițiile în care existau două propuneri extreme: înghețarea salariului minim și a avea un moratoriu în care să nu se mai realizeze niciun fel de majorare a salariului minim și propunerea sindicatelor de a avea o majorare de peste 7%, nesustenabilă”, a declarat Raluca Turcan pentru Digi24.

Majorarea salariului minim pe economie scoate oamenii în stradă

,,Ne-a propus varianta unui moratoriu de 6 luni de zile în care noi să ne abținem de la proteste și ei, împreună cu noi, să lucrăm la varianta de creștere a salariului minim”, precizează președintele Federației Sindicatelor Libere din Comerț, Vasile Gogescu.

„Oamenii nu mai pot trăi aici dintr-un salariu din muncă cinstită și atunci pleacă. Nu pleacă de drag”, a mai adăugat acesta.

În România sunt peste 1,3 milioane de angajați remunerați cu salariul minim pe economie. De la 1 ianuarie 2021, aceștia vor primi în plus la salariu 41 de lei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase