Protest la Cluj față de exproprierile la pista aeroportului și față de proiectul de la Roșia Montană

Protest la Cluj față de exproprierile la pista aeroportului și față de proiectul de la Roșia Montană
Publicat: 26/10/2013, 14:38
Actualizat: 29/03/2019, 12:57

Un grup de proprietari care au terenuri în zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu Cluj, dar și activiști ecologiști care se opun proiectului de la Roșia Montană, protestează, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la mitingul aerian organizat cu ocazia inaugurării noii piste de 2.100 de metri a aeroportului

Peste 20 de proprietari de terenuri din zona Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj au mers, sâmbătă, la mitingul aerian organizat la aeroport cu ocazia inaugurării noii piste de 2.100 de metri, având asupra lor afișe cu mesaje de protest precum „Respectați proprietarii – Nu 0,80 lei/ mp”, „Expropriați de lux – 40 de bani pe mp”, „Astăzi la inaugurare, noi suntem în tribunale”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oamenii scandează „Hoții, hoții” și „Măcar un bilet de avion merităm”.

De asemenea, protestează și un grup de activiști ecologiști față de proiectul minier de la Roșia Montană, aceștia având roșii pe care au scris „Jos Ponta” și „Salvăm Roșia Montană”.

Ei poartă tricouri cu inscripțiile: „Salvați Roșia Montană” și strigă „Uniți salvăm Roșia Montană”, „Vrem natură, nu cianură” și „Nu cedăm”.

Dorina Handrea, o proprietară de teren care nu a fost expropriată și care a depus o plângere penală împotriva Consiliului Județean Cluj pentru montarea unor balize luminoase pe terenul său fără aprobare, a declarat că acțiunea autorităților a fost abuzivă.

„A fost o acțiune abuzivă de montare pe terenul nostru a unor balize, fără să ne întrebe nimeni, fără să fim expropriați, fără să ni se facă nicio ofertă. Noi am plătit impozite pe teren. E un abuz”, a spus Handrea.

O altă proprietară de teren, Olimpia Lițoiu, a declarat, la rândul ei, că nu a fost nici ea expropriată și cere să primească despăgubiri la un preț corect pentru că și pe terenul său au fost montate balize.

„Vom deschide și noi procese”, a spus aceasta.

Gheorghe Molnar, un bătrân de 80 de ani din cartierul Someșeni, a moștenit teren în zona aeroportului pentru care a primit 80 de bani pe metrul pătrat, față de 2 euro, cât este în zonă. „Cerem un preț corect”, a spus Molnar.

Și Radu Rusu, de asemenea proprietar de teren, a reclamat prețul mic oferit de Consiliul Județean Cluj pentru terenuri.

„În 2010, prețul era de opt euro pe metrul pătrat, acum e zece cenți. Nu se poate așa ceva. O să înmânez reprezentanților Guvernului un memoriu cu situația expropriaților de la Cluj”, a spus Rusu.

La ora transmiterii acestei știri, pe aeroport are loc un miting aerian, inaugurarea noii piste fiind programată în jurul orei 15.30. La inaugurare trebuia să fie prezent și premierul Victor Ponta, însă acesta nu va mai ajunge la Cluj.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, a confirmat că premierul nu va mai ajunge la inagurare, însă a spus că nu cunoaște motivele.

O familie din Cluj-Napoca a depus o plângere penală împotriva Consiliului Județean Cluj pentru tulburare în posesie și distrugere, după ce au fost amplasate mai multe balize luminoase pentru noua pistă de 2.100 de metri a aeroportului din oraș pe terenuri neexpropriate, fără acordul proprietarilor.

Radu Rusu, reprezentant al Grupului de Inițiativă al Proprietarilor Someșeni – Exproprieri – Aeroport, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că au fost amplasate mai multe balize pe terenuri aparținând unor familii din cartierul Someșeni, dar și din satul Sânicoară.

Lucrările la pista de decolare-aterizare de 3.500 de metri au început în septembrie 2011, în prima etapă pista având 2.100 de metri, iar lucrările vor fi inaugurate sâmbătă,, costurile proiectului fiind estimate la circa 78 de milioane de euro.

Lucrările la prima etapă, cea de construire a pistei de 2.100 de metri, au fost întârziate din cauza unor probleme tehnice descoperite pe parcurs, care au necesitat noi soluții din partea constructorilor. De asemenea, finanțarea unor lucrări de regularizare și deviere a pârâului Murători din zonă a fost întârziată, sumele fiind deblocate abia în luna martie de la Administrația Națională Apele Române.

Lucrările sunt realizate de o asociere între firmele SCC Napoca SA, SC ICCO Systems SRL și SC Geo Arc SRL.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, la Cluj, că autoritățile centrale caută soluții de finanțare europeană pentru prelungirea pistei Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj până la 3.500 de metri, după ce prima etapă – de 2.100 de metri – a fost finalizată.

Consiliul Județean Cluj a cheltuit până în prezent peste 22 de milioane de lei pentru exproprierea terenurilor necesare noii piste de 2.100 de metri.

Până sâmbătă, la inaugurarea noii piste, avioanele aterizează și decolează de pe vechea pistă, care nu mai îndeplinește condițiile tehnice, urmând ca aceasta să devină o simplă cale de rulare a aeronavelor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Noroc fără precedent! Ce s-a întâmplat o femeie care câștigat 1 milion de dolari la...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ