Prună, invitată de angajații din penitenciarul Arad să petreacă o zi în locul lor

Prună, invitată de angajații din penitenciarul Arad să petreacă o zi în locul lor
Publicat: 13/10/2016, 11:29
Actualizat: 02/10/2018, 15:09

Angajații Penitenciarului de Maximă Siguranță Arad protestează la momentul transmiterii acestei știri pichetând instituția, nemulțumiți de condițiile de muncă, de lipsa de personal și de orele suplimentare care nu sunt plătite sau compensate.

„I-am reproșat domnului director Marius Vulpe că nu a avut curajul să solicite deschiderea de credite bugetare pentru primirea salariului. Cei de la Minsiterul Justiției ne-au spus că dacă directorul general de la noi le solicită deschiderea de credit nu au ce face și trebuie să aprobe, numai că domnul Vulpe nu vrea să își asume. Când a venit în sistem, prima dată, ca director general, a zis că își asumă, am crezut că avem un director, dar nu avem un director, sincer vă spun nu este un director pentru sistemul penitenciar, așa că i-am solicitat demisia și așa o să solicităm de acum încolo în continuare”, le-a spus celor prezenți secretarul general al Federației Sindicatelor din Adminsitrația Națională a Penitenciarelor din România, Radu Schiopu.

Acesta a anunțat că pe data de 19 octombrie va avea loc un miting de amploare în fața Ministerului Justiției, iar dacă problemele nu vor fi rezolvate, protestele vor continua săptămână de săptămână în fața ministerului.

Arădenilor li s-au alăturat și reprezentanți ai Penitenciarului Oradea, a precizat liderul de sindicat, Călin Ardelean. .

Oamenii sunt nemulțumiți că sunt puși să lucreze ore suplimentare fără să fie plătiți corespunzător și nu primesc nici salarii majorate.

„Principalele revendicări sunt legate de condițiile de muncă, subdimensionarea schemei de personal și nerespectarea ordonanței de urgență 20 din 2016, care prevede echilibrarea salariilor. Echilibrarea salariilor din sistemul de ordine publică și apărare național. Efectiv toți, armată, jandarmi, poliție, au primit salarii majorate. Noi, penitenciarele, am rămas pe dinafară, nu am primit salarii majorate”, a declarat corespondentului MEDIAFAX președintele sindicatului PROLEX din cadrul Penitenciarului Arad, Adrian Salade.

Sindicaliștii reclamă că au efectuat 30.000 de ore suplimenare doar în Penitenciarul de Maximă Siguranță Arad, fără să fie compensate cu zile libere și fără ca orele muncite să fie plătite.

„Suntem nevoiți să facem multe ore suplimentare. Noi funcționăm cu un număr, statele noastre pe care funcționăm acum ar trebui să fim 529 angajați, iar noi în momentul de față avem 454, din care mai avem și în concendii medicale, concendii paternale și altele. În aceste condiții, în momentul de față, Penitenciarul Arad avem undeva la 30.000 de ore suplimentare efectuate și neacordate, nici neacordate și nici plătite, ceea e foarte mult. Pe lângă asta, au fost foarte multe pensionări și prea puține angajări, deci nici nu avem șanse, speranțe, în viitor, ca să ne putem recupera orele, doar va crește numărul orele suplimentare efectuate”, a mai spus Adrian Salade.

Drept urmare, sindicaliștii din toată țara refuză să mai muncească ore suplimentare începând cu data de 1 octombrie, ceea ce ar putea crea probleme în asigurarea pazei pe secții în momentul în care se termină orele de muncă din contract.

Angajații din penitenciare spun că au o muncă grea, fiind amenințați de deținuți, care uneori devin violenți.

„Astea se întâmplă tot timpul, numai noi știm cum rezolvăm situațiile, cazurile, dar de asta suntem noi acolo, ca să facem față. Dar de asta suntem căliți pentru situații de genul asta, ar trebui și doamna Raluca Prună să vină pe o secție de deținere să stea o zi măcar acolo ca să vadă ce înseamnă munca de agent de penitenciare”, a mai declarat corespondentului MEDIAFAX președintele sindicatului PROLEX din cadrul Penitenciarului Arad, Adrian Salade.

Potrivit sindicaliștilor, la nivel național există, în acest moment, un deficit de aproximativ 8.000 de cadre.

Preteste au fost și în județul Alba. 100 de angajați ai Penitenciarului Aiud, în care sunt închiși peste 800 de deținuți, protestează în fața instituției, nemulțumiți de inechitățile salariale, condițiile de muncă, lipsa personalului sau neplata orelor suplimentare și cer și ei demisia Ralucăi Prună.

„Ministrul Justiției refuză să aplice legea, în sensul că suntem discriminați prin neaplicarea ordonanței 20/2016, care stabilește clar că toți salariații din familia ocupațională: apărare, ordine publică, siguranță națională, inclusiv noi cei din penitenciare, trebuia să avem incluse în salarii sumele compensatorii reprezentând salariul de merit. Deci la data de 10 septembrie 2016 în toate instituțiile din sistemul de pază și apărare au fost incluse aceste drepturi salariale, în sistemul penitenciar nu. Practic e o inechitate salarială”, a spus Daniel Pasc.

Președintele Sindicatului Liber din Penitenciarul Aiud a adăugat că nemulțumirile sunt cauzate și de condițiile de muncă, de lipsa personalului și de acumularea orelor suplimentare.

„Angajații Penitenciarului Aiud au acumulat 17.500 de ore suplimentare într-un an”, a spus acesta.

Potrivit lui Daniel Pasc, la protest participă și sindicaliști de la Penitenciarele Gherla, Bârcea Mare și Drobeta Turnu-Severin.

„Protestăm pentru că ministrul Justiției ne-a mințit de atâtea ori, ne-a făcut promisiuni pe care nu le-a respectat. Îi cerem demisia”, a mai spus Daniel Pasc.

Protestul nu afectează programul deținuților din Penitenciarul Aiud, iar activitatea se desfășoară normal.

Penitenciarul Aiud are 365 de angajați, iar aici sunt închiși peste 800 de deținuți.

Din 26 septembrie, sindicaliștii au declanșat proteste în toate penitenciarele din țară. Reprezentanții sindicatelor din țară au anunțat un miting de amploare în 19 octombrie în fața Ministerului Justiției.

„Angajații din penitenciare lucreză în aceleași condiții pe care ministrul Raluca Prună le deplânge în ceea ce-i privește pe deținuți. Și, chiar dacă la acest moment planul Guvernului de a cheltui cele aproximativ 740 milioane de USD pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție în următorii 10 ani ca urmare a presiunilor CEDO nu mai este credibil, ramâne notabil faptul că nu s-au prevăzut fonduri și pentru îmbunătățirea condițiilor de lucru. La nivel național sistemul penitenciar are un deficit de 8.000 de posturi raportat la standardele în materie emise de către ANP și se înregistrează 1,5 milioane de ore suplimentare, iar perspectiva este ca acești indicatori să se înrăutățească în condițiile în care dinamica de personal înregistrează un trend negativ pe fondul inechităților salariale promovate de către ministrul Raluca Prună prin refuzul de a aplica OUG 20/2016 și angajaților din penitenciare”, a spus pentru MEDIAFAX Ștefan Teoroc, presedinte Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația