Psihiatrul Gabriel Diaconu, către românii de la frontiere: „Fiţi cuviincioşi, România nu e troaca voastră”

Psihiatrul Gabriel Diaconu, către românii de la frontiere: „Fiţi cuviincioşi, România nu e troaca voastră”
Publicat: 19/12/2021, 22:52

Medicul psihiatru Gabriel Diaconu le-a transmis un mesaj românilor care încearcă, în număr mare, să intre în ţară. „Că-ţi place, că nu-ţi place, România nu e nici troaca ta, nici nu-ţi datorează nimic”.

Gabriel Diaconu este de părere că aglomeraţia de la frontierele România arată că valul Omicron nu poate fi evitat. El spune că zilele acestea se plantează seminţele următorului val de COVID, că avansul Omicron este inevitabi.

„Ştiu că pare nedrept, dar o recomandare aparte trebuie făcută celor care vin din diaspora acasă. Sunt foarte grele sărbătorile în ultimii doi ani. Sunt cu atât mai grele cu cât pretutindeni e pâcla pandemică, şi oamenii au nervii întinşi la maximum. Nu-mi aduc aminte decât, poate, în anii ’90 să întâlnesc persoane atât de furioase, uneori din nimic. Dar fiecare e responsabil pentru sine. De vreme ce veniţi să vedeţi oameni dragi, şi de vreme ce nu i-aţi mai văzut de o vreme, dar mai ales pentru că urmează să plecaţi înapoi în ţările voastre adoptive, nu ar fi păcat? Nu ar fi păcat să-i lăsaţi în urmă bolnavi sau, şi mai rău, spitalizaţi spre, posibil, şi deces?”, scrie în mesajul medicului.

Gabriel Diaconu a scris și despre situaţia neplăcută care s-a creat la frontierele României.

„E o trăsătură tipică românilor să-şi bruftuluiască aleşii, să-şi înjure primarii, să-şi ia la strămoşi poliţiştii. Mai ales a celor care-au plecat, de multe ori pe bună dreptate, din România. Nimeni nu zice, fiecare are dreptul la o părere despre ţara lui de origine. Dar dacă tot ai ajuns să trăieşti într-un loc sensibil mai civilizat, sensibil mai curat, mai respectuos cu semenii, caută să aduci bunele practici cu tine acasă. Că-ţi place, că nu-ţi place, România nu e nici troaca ta, nici nu-ţi datorează nimic. Că vrei tu să ai două săptămâni pe an să te dai mare la ”ţăranii” de aici posibil că te ajută să refulezi diverse lucruri, dar aduci probleme, faci probleme şi vei lăsa în urmă probleme”, precizează medicul psihiatru.

„Nu există sfaturi preţioase aici, doar o recomandare: fii cuviincios”, a mai spus Gabriel Diaconu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase