Rafila, despre situația epidemiologică din România: „E transmitere comunitară, nu ştii cine te-a îmbolnăvit”. Ce spune profesorul despre eventuale restricții

Rafila, despre situația epidemiologică din România: „E transmitere comunitară, nu ştii cine te-a îmbolnăvit”. Ce spune profesorul despre eventuale restricții
Publicat: 01/10/2020, 07:33
Actualizat: 06/04/2021, 15:44

Presupunerile medicilor referitoare la creșterea numărului de cazuri de coronavirus, la două săptămâni de la începerea școlii s-au adeverit. „E normal să fie aşa, copiii sunt mai greu de strunit”, spune medicul Alexandru Rafila. În contextul în care miercuri, în România, s-a depășit pragul de 2000 de îmbolnăviri raportate în 24 de ore, reprezentantul României la OMS evidențiază faptul că ne aflăm într-o transmitere comunitară, când oamenii deja nu mai știu de unde s-au infectat, iar 20% din cazuri sunt în Capitală.  

Numărul de cazuri creşte din cauza transmiterii comunitare mai intense care apare în diverse zone din ţară, inclusiv în Capitală. Incluzându-i şi pe cei care vin temporar în Bucureşti, avem 20% din cazuri în Bucureşti. Este clar că ai o transmitere comunitară, adică te îmbolnăveşti prin contactul cu o persoană infectată pe care nu o cunoşti, nu poţi să asiguri trasabilitatea, nu poţi să testezi persoanele din jur, pentru că nu ştii cine te-a îmbolnăvit, a spus Rafila la Digi 24.

Profesorul Alexandru Rafila: Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm şi ajungem pe renumitul platou sau creşterea va continua

Deschiderea școlii reprezintă un factor important care a dus la această creștere explozivă a numărului de cazuri de coronavirus, înregistrate zilnic.

Părerea mea este că da, suntem la 10-12 zile de la momentul redeschiderii şcolilor. Spuneam să vedem ce se întâmplă peste 10-12-14 zile. Deocamdată vedem – număr mare de cazuri. Duminică am avut un record pentru ziua de duminică, sâmbătă am aut un record pentru ziua de sâmbătă, miercri avem un record absolut. Rămâne să vedem dacă în zilele următoare ne stabilizăm şi ajungem pe renumitul platou sau creşterea va continua”, a spus el. E normal să fie aşa, copiii sunt mai greu de strunit, vin la şcoală, pleacă de la şcoală. Copiii, adolescenţii sunt cei care se îmbolnăvesc, fac forme banale, dar pot transmite boala unora dintre cei foarte apropiaţi, mai vârstnici, care pot să facă şi complicaţii”, a adăugat Rafila.

Alexandru Rafila, despre eventuale restricții: Le iei țintit, acolo unde ai o problemă și unde ai o transmitere comunitară intensă

Profesorul este de acord cu ideea potrivit căreia restricțiile trebuie luate pe zone, în funcție de situația epidemiologică regională.

„Restricțiile le iei țintit, acolo unde ai o problemă și unde ai o transmitere comunitară intensă. Nu trebuie luate pe termene foarte lungi, două săptămâni de obicei sunt suficiente și trebuie găsită o formulă care să permită și o activitate cât de cât economică, și poate și de altă natură – mă rog, elevii pot să învețe două săptămâni de acasă, dar important e ca acest lucru să nu se prelungească foarte mult”, a declarat Alexandru Rafila la b1.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Andreea ar fi presimțit ce urma să i se întâmple la Timișoara?! Incredibil ce a...
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum arată și cine produce cea mai eficientă anvelopă? - VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Magazine ÎNCHISE în weekend. Ciolacu, decizia finală: Vreau să închid...
Harry, gata să se împace cu William. E dispus să facă orice
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Mama Andreei, studenta de la Medicină ucisă de Mirel, în stare de șoc după ce...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Cum să avem grijă de plămânii noștri?