Raport: Disertația Ștefaniei Duminică, un plagiat de forma extremă, masiv și rudimentar

Raport: Disertația Ștefaniei Duminică, un plagiat de forma extremă, masiv și rudimentar
Disertația Ștefaniei Duminică este un plagiat "de formă extremă, masiv și rudimentar", situația fiind una incredibilă: "a luat o lucrare gata făcută și a schimbat numai numele autoarei cu al său", se arată în raportul Comisiei de Etică a Universității București.
Publicat: 21/02/2014, 17:51
Actualizat: 02/02/2019, 20:06

Mai mult, în raportul privind plagiatul secretarului de stat din Ministerul Educației se precizează că disertația este copiată ilicit după o lucrarea de disertație din 2008 cu excepția primelor pagini, 3-7, care sunt „copy-paste” după altă lucrare – „Instruirea asistată de calculator. E-learning și cursuri on-line” de asist. univ. dr. Theodora Chicioreanu.

„Este o situație incredibilă: doamna Ștefania Duminică a luat o lucrare gata făcută și a schimbat numai numele autoarei cu al său. Redactarea prin copy-paste și în secțiunile de introducere și concluzii , cele care ar trebui să dea marca de originalitate a unei lucrari, argumentează clar faptul că avem de a face cu un plagiat de forma extremă, masiv și rudimentar”, se arată în raport.

În raport se menționează și că, din punct de vedere al integrității academice, plagiatul Ștefaniei Duminică este „o gravă încălcare a unor principii elementare de onestitate, corectitudine în munca de cercetare”.

„Doamna Ștefania Duminică a semnat și o declarație pe proprie răspundere, așa cum cere regulamentul, privind calitatea de autor al unei lucrări originale care apreciem că se impune a fi analizată de către Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării, conform legii”, se mai menționează în raportul semnat de președintele Comisiei de Etică, prof. dr. Marian Popescu.

Lucrarea de disertație a Ștefaniei Duminică este „un plagiat integral”, „o fotocopie” după o lucrare cu același titlu din 2008, a informat, vineri, Comisia de Etică a Universității București (UB), care cere rectoratului UB să propună retragerea titlului de master al secretarului de stat.

Comisia de Etică a UB a precizat că s-a autosesizat în legătură cu lucrarea de disertație „Pagini web în prezentarea elementelor de geografie a României în ciclul primar” a Ștefaniei Duminică, susținută în 2012 în cadrul Departamentului CREDIS al Universității din București.

Autoarea este doctorandă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universitățiii din București, und susține activități de predare în conformitate cu statutul de doctorand, s-a mai precizat într-un comunicat de vineri.

Comisia a informat că a analizat lucrarea Ștefaniei Duminică și pe cea cu același titlu de Camelia Voiculescu, susținută în 2008 în cadrul Departamentului pentru pregătirea personalului didactic al Universității Tehnice de Construcții București.

„Lucrarea de disertație a doamnei Ștefania Vasilica (Duminică) Voicu este un plagiat integral al lucrării doamnei Camelia Voiculescu. De la Titlu, Cuprins până la Concluziile personale, totul este copiat identic. De fapt, este vorba de o fotocopie a lucrării sursă în care s-au produs câteva modificări minore care trădează efortul superficial de înlăturare a posibilității de identificare a lucrării sursă. Raportul Comisiei, anexat acestui Proces verbal, detaliază tehnic plagiatul”, a concluzionat comisia.

Comisia a mai precizat că s-a pronunțat în unanimitate „în legătură cu acest grosolan atentat la integritatea academică produs printr-o gravă abandonare a simplelor și bunelor practici academice”.

„Comisia de Etică a Universității din București solicită rectoratului Universității din București să propună Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării să retragă doamnei Ștefania Duminică titlul de master acordat pentru această lucrare de disertație. Comisia de Etică este preocupată de faptul că un demnitar al statului, dar membru al comunității academice, este într-o gravă culpă care contribuie la decredibilizarea Educației în România. Chiar dacă o lege specială dedicată demnitarilor aflați în culpă academică îi sustrage pe aceștia judecării de către comunitatea care le-a acordat titlurile academice, Comisia de Etică atrage atenția asupra acestui caz care pune sistemul educațional românesc într-o lumină foarte proastă”, s-a mai arătat în comunicat.

Ministrul Educației, Remus Pricopie, a declarat joi că a avut mai multe discuții cu secretarul de stat Ștefania Duminică și a înțeles că aceasta se va retrage, precizând că demisia este un act personal, iar o eventuală demitere nu ține de el, ci de Guvern.

Pricopie a spus că, după ce a aflat că secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar Ștefania Duminică ar fi copiat integral lucrarea de masterat, primul lucru pe care l-a făcut a fost să aibă o discuție cu aceasta.

„Mi-a cerut un răgaz de câteva zile ca să înțeleagă despre ce este vorba, pentru că era vorba despre un lucru care s-a întâmplat cu mai mulți ani în urmă”, a declarat Remus Pricopie, precizând că aceasta a solicitat și câteva zile de concediu.

Pricopie a mai spus că a avut mai multe discuții cu secretarul de stat Ștefania Duminică, după ce aceasta a revenit din concediu, și a înțeles că ar urma să se retragă.

„În urma mai multor discuții pe care le-am avut, inclusiv atunci când a revenit după cele trei zile de concediu, eu am înțeles că se va retrage și că-și va depune demisia. Nu a făcut acest lucru. Demisia nu ține de mine, este un act personal, așa cum și destituirea nu ține de mine, este un act la nivelul Guvernului. Eu cred că lucrurile se vor rezolva destul de repede”, a mai spus Remus Pricopie, după ce a participat la un eveniment organizat de Comitetul Sindical European pentru Educație.

Întrebat dacă a avut o discuție cu Ștefania Duminică și după declarațiile făcute de președintele Traian Băsescu, Pricopie a spus că de miercuri seară până joi dimineață nu a mai discutat despre acest subiect cu secretarul de stat.

„De ieri până azi nu am avut nicio discuție, ieri am fost la Bruxelles, azi am venit la conferință, deci nu am avut nicio discuție”, a mai spus Pricopie.

Președintele Traian Băsescu a declarat, marți, că îi cere premierului Victor Ponta revocarea secretarului de stat în Ministerul Educației Ștefania Duminică pentru plagiat, menționând că știe că șefului Guvernului o să îi fie greu să sancționeze astfel o faptă de plagiat.

Șeful statului a arătat că a confruntat cele două lucrări, cea a lui Dumnică și a colegei care terminase cu patru ani în urmă aceleași cursuri pentru masterat, și nu există niciun dubiu.

„Chiar dacă nu sunt specialist, este bine să o revoce. Știu că lui Victor Ponta îi este foarte greu să revoce pe cineva pentru plagiat, pentru că nu s-a autorevocat pe el, pentru plagiat, dar doamna Duminică nu mai are niciun fel de autoritate morală în calitate de hoț”, a spus președintele.

Băsescu a mai spus că „Ștefania Duminică a furat, ca și premierul”. „Furt intelectual se numește și este bine să plece din funcții de demnitate publică”, a spus președintele.

PNL nu s-a pronunțat, deocamdată, în legătură cu retragerea din Minsiterul Educației Naționale a secretarului de stat Ștefania Duminică, suspectată că și-ar fi copiat întreaga lucrare de disertație pentru master, potrivit unor surse oficiale.

Comisia de Etică a Universității din București s-a autosesizat, în 7 februarie, în cazul suspiciunii de plagiat referitoare la lucrarea de disertație a Ștefaniei Duminică, ca urmare a semnalării acestei situații în mass-media.

„Comisia a declanșat analiza cazului conform regulamentelor în vigoare, respectiv Regulamentul de funcționare a Comisiei de Etică a Universității din București, Codul de Etică și Carta Universității din București”, arată instituția, într-un comunicat de presă.

Reprezentanții Universității din București au anunțat, în 5 februarie, că au fost demarate procedurile interne de analiză a lucrării de masterat a Ștefaniei Duminică, secretar de stat pentru învățământ preuniversitar.

„Ca urmare a semnalării în mass-media a suspiciunii de plagiat în privința lucrării de disertație a doamnei Ștefania Duminică, Universitatea din București a demarat procedurile interne de analiză a acestui caz”, se arată într-un comunicat de presă.

Secretarul de stat Ștefania Duminică ar fi copiat integral lucrarea de masterat din 2012 după o lucrare din 2008, potrivit unor documente prezentate într-o emisiune a postului de televiziune B1. Ștefania Duminică este secretar de stat în Ministerul Educației, lector universitar la Departamentul de formare a profesorilor din cadrul Universității din București și profesor de limba și literatura română în învățământul preuniversitar.

A absolvit Liceul Pedagogic din Bucuresti, și-a luat licența la Facultatea de Litere a UB și a făcut un master în management educațional la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a UB, fiind doctorand în cadrul aceleiași universități, în domeniul Științele educației.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Cel mai iubit CUPLU și-a spus ADIO! Apropiații lor sunt șocați: „Nu ar fi putut...
"Cam un 4.000 de lei ca să trăieşti decent". Ofertele angajatorilor pentru tineri, la târgurile...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
„Dacă m-ar înșela..” Anamaria Prodan a răspuns la întrebarea care stă pe buzele tuturor! Cum...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
Telefoanele, INTERZISE prin lege. Propunerea drastică pentru milioane de oameni din România
Scandalul care îi costă scump pe șoferi. Scapă ocazia de-a plăti mai puțin în service
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O nouă eră de parteneriat între China și Rusia. Anunțul făcut de Xi Jinping și...
×