REVOLTĂ. Un avocat a protestat cu cagula pe față în instanță împotriva obligativității măștii: „Ascunderea omului după o mască depersonalizează actul de justiţie”

Redactor:
Gândul
REVOLTĂ. Un avocat a protestat cu cagula pe față în instanță împotriva obligativității măștii: „Ascunderea omului după o mască depersonalizează actul de justiţie”
REVOLTĂ. Un avocat a protestat cu cagula pe față în instanță împotriva obligativității măștii: „Ascunderea omului după o mască depersonalizează actul de justiţie” / Sursă Foto: Mediafax Foto

Avocatul Bogdan Ioan Todoran a ales să protesteze faţă de obligaţia de a purta mască în spaţiile închis într-un mod inedit. Apărătorul din cadrul Baroului Bucureşti s-a prezentat în instanţă cu o cagulă. In „Procesul” lui Kafka, argumentează avocatul, cel mai bine păzit secret al justiției era identitatea judecătorului. 

„Ascunderea omului după o mască depersonalizează actul de justiţie”, spune avocatul, pentru Mediafax.

În primul rând, avocatul este nemulţumit că oralitatea din sala de judecată rămâne un principiu ce nu poate fi respectat cu mască.

„Efectiv se creează o barieră fizică în comunicare, mai ales în expunerea argumentelor avocaţilor care depăşesc două-trei fraze. Apare o stare de disconfort, atât fizic, cât şi psihic, în situaţii similare fiind şi judecătorii, procurorii, grefierii. Ţi se aburesc şi ochelarii, din cauza respiraţiei în spaţiul închis de mască, astfel că eşti nevoit să renunţi la ei – un alt motiv de iritare: nu poţi nici să vorbeşti, nici nu mai vezi bine”, a spus avocatul, pentru Mediafax.

„În Procesul lui Kafka cel mai bine păzit secret al justiţiei era identitatea judecătorului”, spune avocatul

Bogdan Ioan Todoran mai spune că un alt motiv este unul filosofic. În viziunea sa, omul mascat a fost întotdeauna răufăcătorul, hoţul, tâlharul, banditul, cel care are ceva de ascuns, nu atât fapta, cât identitatea.

„În Procesul lui Kafka cel mai bine păzit secret al justiţiei era identitatea judecătorului. Mascarea, ascunderea feţei, ascunderea omului după o mască depersonalizează actul de justiţie şi pe judecători, procurori, avocaţi, grefieri”, spune Todoran.

De la mască vine şi mascarada – actul de justiţie este solemn şi, mai ales, public, nu o organizare ridicolă de oameni posesori de temperatură legală şi travestiţi (cu mănuşi, botoşei şi măşti, cum au plusat unele instanţe)”, mai spune avocatul.

Apărătorul mai subliniază că toate aceste decizii sunt luate de guvernanţi, dar şi de colegiile de conducere ale instanţelor „exclusiv pe bază de frică”.

„Există doar o logică a spaimei de necunoscut, o teamă ridicolă în faţa morţii ce pândeşte din respiraţia celui de lângă tine, abordată prin abandonarea democraţiei şi a statului de drept în favoarea unei dictaturi pseudo-sanitare”, mai precizează avocatul Todoran.

Pentru aceste motive, apărătorul a ales să protesteze, prezentându-se în instanţă mascat complet, cu o cagulă care lasă la vedere numai ochii.

„Până nu se va institui vreo regulă ca trebuie să stăm toţi cu ochii închişi, că doar sunt o poartă de intrare în organism a temutului coronavirus”, încheie acesta.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Marturii șocante din spitalul groazei de la Reșița. O pacientă dezvăluie cum sunt 'tratați' bolnavii
Descoperire spectaculoasă: Mii de desene care înfăţişează uriaşele animale ale epocii glaciare au fost găsite...
Prima țară din lume în care industria de cocaină ar putea intra în legalitate
Știrea tristă a serii! Din păcate este vorba despre Ileana Stana-Ionescu: 'Nu mai poate respira'
A agățat o tipă în club, a adus-o acasă și a obligat-o pe soția sa...
Deschiderea mormântului PREOTULUI evreu CAIFA a scos la iveală ceva INCREDIBIL care provoacă o controversă...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Atenție, români. Te trezești cu Poliția la ușă dacă pe Google cauți așa ceva
Mesaje de Sfântul Nicolae 2020. Urări, felicitări și SMS-uri inedite pentru cei care poartă acest...
9 simptome ale cancerului pe care bărbaţii nu trebuie să le ignore
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
3 pași pentru întărirea sistemului imunitar
×
Inchide