ROMÂNIA-UNGARIA. INCIDENTE VIOLENTE la Arena Națională. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene. Suporteri maghiari și români, reținuți

ROMÂNIA-UNGARIA. INCIDENTE VIOLENTE la Arena Națională. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene. Suporteri maghiari și români, reținuți
Incidente violente au loc, vineri, în Centrul Istoric din București, în care sunt implicați suporteri maghiari aflați la barurile din zonă, la fața locului intervenind echipajele de jandarmi.
Publicat: 06/09/2013, 22:30
Actualizat: 06/02/2019, 16:03

Incidentele violente care au avut loc vineri în Centrul Istoric și Gara de Nord între suporterii maghiari și jandarmi s-au mutat în apropierea Arenei Naționale. Și suporterii români au creat probleme, jandarmii fiind nevoiți să intervină cu gaze lacrimogene. Mai mulți suporteri, atât maghiari, cât și români au fost reținuți. Patru suporteri unguri au ajuns la spital.

CLICK AICI PENTRU LIVE TEXT

UPDATE 22.28 Budapesta îndeamnă Bucureștiul să nu acționeze „pe criterii etnice” împotriva suporterilor unguri

Ministerul ungar de Externe afirmă într-un comunicat, vineri, că se așteaptă ca ungurii prezenți în România să susțină echipa națională să se comporte sportiv și să respecte legile românești, îndemnând autoritățile române să nu acționeze pe criterii etnice, în urma unor ciocniri, relatează MTI. Ministerul afirmă în comunicat că se așteaptă ca Asociația Ungară de Fotbal să escorteze și să protejeze suporterii unguri, să îi identifice pe „scandalagii” și pe oricine altcineva încalcă legea. Potrivit MTI, ministerul afirmă totodată că „așteaptă din partea autorităților române să acționeze numai împotriva scandaligiilor și să se abțină de la orice discriminare pe criterii etnice”.

UPDATE 21.55 Suporterii României și cei ai Ungariei vor fi conduși de jandarmi, după meciul de vineri seară, pe trasee separate, fanii formației oaspete urmând să ajungă la Gara de Nord, cu mijloacele de transport puse la dispoziție în acest scop, informează Jandarmeria Română. Jandarmeria recomandă cetățenilor să evite staționarea în proximitatea Arenei Naționale sau pe traseele de defluire a suporterilor, mai precizează sursa citată, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

UPDATE 20.51 Două grupuri de suporteri români s-au bătut, vineri seară, în peluză, la Arena Națională, înainte de începerea meciului România – Ungaria, din preliminariile Cupei Mondiale din 2014.

UPDATE 20:20 Suporterii unguri de la peluza dinspre strada Pierre de Coubertain a Arenei Naționale au încercat să treacă de cordonul de securitate și să pătrundă la Tribuna 1, forțele de ordine fiind nevoite să intervină, cu aproximativ o oră înainte de meciul România-Ungaria, din preliminariile CM-2014.

UPDATE 18:56 Suporterii care au atacat cu pietre forțele de ordine în zona Șoselei Pantelimon sunt români, o parte a lor fiind reținuți în urma incidentelor violente, a precizat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

Potrivit sursei citate, fanii români, în număr de aproximativ 400, se îndreptau spre zona destinată suporterilor unguri.

Pentru a se evita întâlnirea celor două grupuri, jandarmii le-au comunicat fanilor români să își schimbe traseul, moment în care aceștia au devenit violenți și au început să arunce cu pietre, o parte a acestora lovind autoturisme parcate în zonă.

Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, care i-au obligat pe suporteri să se disperseze și să fugă printre blocurile din zonă.

Jandarmii, la care s-au alăturat polițiști, au plecat în urmărirea lor, pentru a preveni declanșarea altor incidente violente.

Enache a mai spus că o parte a suporterilor români au fost reținuți, însă nu a precizat numărul acestora.

UPDATE 18:54 Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a desemnat, în conformitate cu Legea nr. 4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive, un procuror care să asiste la partida de fotbal România-Ungaria, informează Parchetul General. Măsura nu este una ieșită din comun, fiind aplicată, în general, la meciurile cu grad de risc.

UPDATE 18:30 Un grup de suporteri au fost implicați într-un conflict violent cu forțele de ordine, în cartierul Pantelimon, jandarmii fiind obligați să folosească gaze lacrimogene.

În zona Bisericii Capra, fanii unguri, în număr de câteva zeci, au aruncat cu pietre în jandarmii care îi însoțeau în drumul spre Arena Națională. Forțele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene, care i-au obligat pe suporteri să se disperseze și să fugă printre blocurile din zonă.

Jandarmii, la care s-au alăturat polițiști, au plecat în urmărirea lor, pentru a preveni declanșarea altor incidente violente.

UPDATE 18:20 Un grup de suporteri steliști care veneau din zona Pantelimon s-au luat la bătaie cu jandarmii în apropierea Arenei Naționale. Ei voiau să ajungă în zona în care se află suporterii unguri. Autobuzele s-au oprit din cauza incidentelor, iar oamenii din zonă s-au refugiat speriați în scările blocurilor.

UPDATE 17:27 Trei suporteri maghiari aflați în zona Arenei Naționale au fost duși la Spitalul Sfântul Pantelimon, cu traumatisme cranio-cerebrale, iar un altul, rănit în Centrul Istoric, a primit îngrijiri la fața locului,potrivit coordonatorului SMURD București, Bogdan Oprița.

UPDATE 17:10 Un suporter maghiar a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgență București, după ce i s-a făcut rău în Gara de Nord. Suporterul, care era inconștient, a fost luat cu targa de un echipaj SMURD. Medicul de pe ambulanță nu a precizat dacă fanul a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise.

Două autobuze RATB puse la dispoziția suporterilor maghiari pentru transportul către Arena Națională, au fost avariate, unul dintre acestea având parbrizul fisurat, iar celălalt, o trapă de aerisire stricată.

UPDATE 17:03 Angajații teraselor din Centrul Vechi, care strâng cioburile și mobilierul rupt după conflictul dintre fanii unguri și trupele de jandarmi, spun că nu au văzut niciodată suporteri atât de violenți, deși în localurile lor s-au perindat, până acum, mii de susținători străini ai echipelor de fotbal.

UPDATE 16:59 O ambulanță SMURD a fost chemată la Gara de Nord pentru a-i acorda îngrijiri unei femei căreia i s-a făcut rău din cauza gazelor lacrimogene folosite de jandarmi. Femeia, care a precizat că are probleme cardiace, era clienta unui restaurant din incinta Gării de Nord.

UPDATE 16:35 La București sunt așteptați și polițiști maghiari pentru a ajuta la păstrarea ordinii.

UPDATE 16:23 Câțiva suporteri maghiari au fost reținuți. În acest moment există o alertă de mobilizare generală pentru toate forțele de poliție și jandarmi din capitală. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, a declarat că autoritățile au suficiente forțe de ordine pentru a face față evenimentelor, în prezent fiind mobilizați peste 1000 de jandarmi la care se adaugă polițiști din Capitală și de la Rutieră. În sprijinul acestora au fost chemați și jandarmii din Ploiești. În zona Gării de Nord a apărut și un elicopter al Poliției.

UPDATE 16:10 Fanii au fost scoși din gară în grupuri de câte 60-70 de persoane și au fost urcați în zece autobuze puse la dispoziție de organizatori, pe Calea Griviței, pentru a se deplasa în fan-zone-ul de la Arena Națională. Cel de-al doilea grup de suporteri care se deplasa către autobuze a aruncat cu sticle și diverse obiecte, încercând să rupă cordonul forțelor de ordine. Jandarmii au intervenit în forță, cu gaze lacrimogene și cu obiectele din dotare. Un suporter maghiar a fost rănit.

De asemenea, zece români au strigat injurii la adresa Ungariei, ei fiind luați de polițiștii din zonă.

La recomandarea poliției, chioșcurile din zonă au fost închise.

UPDATE 16:00 Un alt tren cu circa 930 de suporteri maghiari a sosit la această oră în Gara de Nord. Fanii au venit la București cu un tren cu 13 vagoane, sosit în Gara de Nord cu o întârziere de două ore. Trenul a transportat 930 de suporteri.

Suporterii au tras semnalul de alarmă în dreptul Gării Basarab și au aruncat cu petarde, aprinzând și numeroase torțe, la sosirea în Gara de Nord. La sosire, fanii au scos pe geamurile trenului torțe albe și vișinii. Ei au aruncat cu petarde și au fluturat steagurile Ungariei și Ținutului Secuiesc, precum și un drapel cu harta României fără Transilvania. Suporterii au provocat un incendiu în al doilea vagon, fiind necesară intervenția pompierilor.

UPDATE 15:55 Jandarmeria: Fanii unguri au devenit violenți când trebuiau mutați în fan-zone-ul de lângă Arena Națională

În jurul orei 15.20, jandarmii i-au scos pe suporterii unguri din Centrul Istoric și i-au dus spre autobuzele care urmează să îi transporte la Arena Națională.

În momentul în care au fost urcați în autobuze, unii suporteri au devenit din nou violenți, aruncând cu sticle spre jandarmi.

Suporterii au aruncat cu sticle și pietre, forțele de ordine intervenind cu gaze lacrimogene pentru evacuarea acestora. Pentru câteva momente, jandarmii au folosit și bastoanele pentru a-i liniști pe suporterii unguri.

Un alt incident a avut loc vineri dimineața între suporterii maghiari, în Gara de Nord, și un român care le-a fluturat ostentativ un steag tricolor, după ce aceștia au coborât din tren, a fost aplanat de către forțele de ordine, a precizat un martor pentru MEDIAFAX.

În jurul orei 8.00, un grup de aproximativ 300 de suporteri unguri au ajuns în Gara de Nord, unde au început să cânte și să scandeze lozinci de susținere a adversarei României din preliminariile CM 2014.

Un tânăr aflat în zonă a început să fluture ostentativ în fața maghiarilor un drapel de mari dimensiuni al României, moment în care suporterii unguri au început să huiduie și au intenționat să-l agreseze fizic. Incidentul a fost aplanat de către jandarmii aflați în zonă, suporterul român fiind îndepărtat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Traian Băsescu tună și fulgeră. Cine i-a umilit finul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”