Se caută un nou șef la ȘTIRILE TVR. Cine face parte din COMISIA CARE VA FACE SELECȚIA

Se caută un nou șef la ȘTIRILE TVR. Cine face parte din COMISIA CARE VA FACE SELECȚIA
Publicat: 30/05/2012, 23:56
Actualizat: 04/06/2012, 02:58

Consiliul de Administrație al TVR a aprobat organizarea unui nou concurs pentru ocuparea postului de director al Știrilor TVR, din comisia desemnată să-i evalueze pe candidați făcând parte Alexandru Lăzescu, Anne Jugănaru, Paul Călin Botez, Aurora Liiceanu și Cristian Pârvulescu.

Pe 25 mai, CA al TVR a adoptat o hotărâre prin care a aprobat condițiile de organizare a concursului pentru ocuparea postului de director al Direcției Emisiuni Informative și Sport din TVR.

Comisia de concurs este formată din Alexandru Lăzescu (președintele – director general al TVR), Anne Jugănaru (membru în CA al TVR din partea PSD), Paul Călin Botez (membru în CA al TVR din partea PDL), Aurora Liiceanu și Cristian Pârvulescu, potrivit hotărârii postate pe site-ul televiziunii publice.

În hotărâre nu este precizată data la care va fi organizat concursul pentru șefia Știrilor TVR.Aceasta este pentru a treia oară când TVR încearcă să organizeze un concurs pentru ocuparea postului de director al Știrilor TVR.

Televiziunea Română a anunțat, pe 3 februarie, organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de director al Direcției Emisiuni Informative și Sport din TVR, în condițiile în care mandatul Rodicăi Culcer la șefia Știrilor TVR a încetat.

Potrivit anunțului inițial, cei interesați de acest post își puteau depune candidaturile până la data de 17 februarie. Termenul pentru înscrierea candidaturilor a fost însă prelungit până pe 28 februarie. Hotărârea a fost luată întrucât niciuna dintre persoanele care și-au depus candidaturile nu a avut dosarul complet.

Inițial, la concurs s-au înscris trei angajați ai TVR: Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco și Claudiu Lucaci. Ulterior, după prelungirea termenului de concurs, și-au depus dosarele de concurs și Cezar Ion și Horia Grușcă, la rândul lor angajați ai TVR.

Alexandru Lăzescu, președintele-director general al TVR, a declarat, însă, pe 19 martie, pentru MEDIAFAX, că cei care s-au înscris în perioada stabilită inițial (Anca Lăzărescu, Monica Ghiurco și Claudiu Lucaci, n.r.), nu îndeplineau criteriile de eligibilitate, respectiv nu aveau o experiență de conducere în mass-media de minimum 3 ani. Astfel, doar Cezar Ion și Horia Grușcă ar fi putut să intre efectiv în concursul pentru șefia Știrilor TVR, întrucât doar ei îndeplineau toate condițiile de concurs, anunțate de organizatorul competiției, Televiziunea Română, inclusiv experiența de conducere în mass-media de minimum 3 ani.

„Toți cei care s-au înscris în termenul inițial nu sunt eligibili, nu au o experiență de conducere în mass-media de minimum 3 ani. Noi am prelungit perioada pentru ca cei înscriși să poată aduce documente care să probeze că au această experiență și să fie eligibili, pe de o parte, și în eventualitatea că s-ar mai fi putut înscrie și alte persoane, pe de altă parte. Însă am constatat că există un risc destul de mare de contestare a concursului, apropo de prelungirea termenului de înscriere”, a declarat atunci Alexandru Lăzescu.

Totodată, Alexandru Lăzescu a spus că a primit deja „o cerere de precizare” de la Claudiu Lucaci, care, deși s-a înscris în termenul anunțat inițial, nu ar fi putut intra efectiv în competiție pentru că nu are experiență de conducere în mass-media de minimum 3 ani. „Nu vrem să avem o situație care să fie pusă sub semnul întrebării. Am decis să reluăm procedura, dar condițiile de participare la concurs nu pot fi altele. Și comisia de concurs și condițiile bază vor rămâne constante”, a mai spus la momentul respectiv Lăzescu.

Comisia de concurs era formată atunci din: Alexandru Lăzescu, Ioana Avădani, Anne Jugănaru, Paul Călin Botez și Ion Stavre.

Cezar Ion este director al Direcției Editoriale din Televiziunea Română din iulie 2010 și a fost director al Departamentului Producție Edutorială din TVR în perioada iunie 2006 – iunie 2008.

Horia Grușcă este în prezent realizator în TVR, iar în perioada 2003-2005 a condus Redacția Emisiuni Informative Săptămânale, iar între 2001 – 2003 a fost coordonator Știri interne în TVR. Horia Grușcă a fost membru al Comisiei de Etică și Arbitraj din TVR în perioada 1999 – 2001 și președinte al acestei Comisii între anii 2006 – 2010. În prezent, Grușcă este membru în Comisia de Etică și Arbitraj din TVR.

Monica Ghiurco este redactor – prezentator la Știrile TVR din anul 2002 și, în perioada 2008 – 2010, a fost coordonatorul Departamentului Social – Politic – Economic din Televiziunea Română.

Anca Lăzărescu conduce interimar Direcția Emisiuni Informative și Sport din TVR. Ea a înlocuit-o pe Rodica Culcer, după ce mandatul acesteia din urmă a încetat. Totodată, Anca Lăzărescu este actualul director al Departamentului Emisiuni Informative din cadrul DEIS.

Claudiu Lucaci s-a alăturat echipei știrilor TVR în 1994 și în prezent este realizator la TVR 3.

Aceasta a fost pentru a doua oară când TVR a anulat concursul pentru postul de director al Direcției Emisiuni Informative și Sport. În 19 ianuarie, reprezentanții Televiziunii Române au anunțat că TVR a anulat concursul deja demarat pentru ocuparea postului de director al Știrilor, pentru că etapa finală a competiției (interviul) – care ar fi trebuit să se desfășoare în acea zi – nu s-a putut ține. La primul concurs organizat de TVR pentru ocuparea postului de director al Știrilor s-ar fi înscris trei concurenți, printre care Rodica Culcer (care îndeplinea la momentul respectiv, prin delegare, atribuțiile de director al Știrilor TVR) și Cezar Ion (director al Direcției Editoriale din Televiziunea Română).

Anularea concursului a venit la momentul respectiv în contextul unor puternice tensiuni în Televiziunea Publică referitoare la conducerea Știrilor TVR.

Rodica Culcer a condus Știrile TVR din 2005. Ea a fost desemnată câștigătoare a concursului organizat în august 2005 de Televiziunea Română pentru ocuparea postului de director la Știrile TVR. Postul de director al Știrilor TVR a fost scos la concurs în 18 iulie 2005, după ce rămăsese vacant ca urmare a demisiei lui Lucian Sârb.

Rodica Culcer a împlinit vârsta legală de pensionare pe 30 mai 2011, iar contractul acesteia cu TVR a fost valabil până la 30 iunie 2011. Culcer a depus, pe 29 iunie, o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobată de conducerea TVR, iar de la 1 iulie ea a fost reîncadrată pe un post de execuție, îndeplinind, prin delegare, atribuțiile de director al Știrilor TVR, până la ocuparea prin concurs a acestui post.

Consiliul de Administrație al TVR a votat, în 31 ianuarie 2012, din nou, încetarea mandatului prin care Rodica Culcer a fost delegată să conducă Știrile TVR, însă unii membri ai CA, printre care și Ada Meseșan, spuneau că votul este „nul”, ca și cel dat cu două săptămâni înainte, în 18 ianuarie.

Alexandru Lăzescu, președinte-director general al Televiziunii Române, a pus în aplicare, pe 1 februarie, hotărârea Consiliului de Administrație care prevedea încetarea contractului de director interimar al Direcției Emisiuni Informative și Sport al Rodicăi Culcer.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Românii, obligați să dea BANII ÎNAPOI. Vor plăti integral, plus 15%. Iohannis a semnat azi
Jigniri aspre între Nicolae Guță și fosta soție. Narcisa îl acuză că nu se mai...
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Albinele au abilități impresionante! Ce au descoperit cercetătorii?