Șefa CNA, acuzată de Comisia de Cultură că a tolerat derapajele media în cazul tragediei Colectiv

Șefa CNA, acuzată de Comisia de Cultură că a tolerat derapajele media în cazul tragediei Colectiv
Publicat: 10/11/2015, 18:07
Actualizat: 12/11/2015, 08:18

Deputații Liliana Mincă și deputatul PND Radu Popa i-au cerut șefei Consiliului Național al Audiovizualului Laura Georgescu să demisioneze din funcție, în contextul în care instituția nu a dispus sancțiuni pentru posturile de televiziune care au difuzat imagini neblurate de la locul tragediei petrecute în Clubul Colectiv. Un alt aspect invocat de președintele Comisiei, deputatul PNL Gigel Știrbu a fost legat de „politica de îndobitocire a telespectatorilor” promovată de unele posturi TV.

Deputatul PSD Mihail Sturzu a cerut nu numai demisia șefei CNA, ci și a membrilor Consiliului, afirmând că astfel Pralamentul va fi „obligat” să numească oameni competenți și să aducă îmbunătățiri legislației.

Șefa CNA i-a transmis deputatului Mihai Sturzu că va demisiona dacă acesta îi va spune care este prevederea legală pe care a încălcat-o.

„Domnule deputat dacă îmi arătați unde am încălcat legea, eu personal, îmi dau demisia”, a declarat șefa CNA, Lauga Georgescu.

Laura Georgescu a susținut, în prezentarea făcută, în fața Comisiei de cultură, că dacă în prima jumătate de oră „au scăpat imagini”, strict tehnic, acestea nu aveau cum să fie blurate, explicând că ulterior a funcționat „sistemul de comunicare cu cei din post care trebuiau să înregistreze aceste imagini și să le blureze”.

Șefa CNA le-a cerut membrilor Comisiei de cultură să ia în calcul faptul că a fost pentru prima dată când oamenii din media s-au întâlnit cu un eveniment de asemenea proporții.

„Consiliul va da sancțiuni, însă, reporterii care au fost la fața locului au încercat că informeze publicul, în niciun caz să încalce legile”, a declarat Laura Georgescu, în cadrul audierii din Comisia de Cultură.

Șefa CNA a afirmat că în prima ședință de după tragicul eveniment, Consiliul a adoptat prima recomandare, adresând rugămintea către toate televiziunile de a încerca să nu transmită imagini de la priveghi și înmormântări, „având în vedere că există posibilitatea ca aceste transmisiuni să aducă atingere demnității umane”.

Laura Georgescu a precizat că, joi, s-au încheiat ultimele monitorizări privind difuzarea imaginilor de difuzate în contextul tragediei din clubul Colectiv, afirmând că subiectul este pe ordinea de zi a ședinței de, marți, 10 noiembrie.

„Nu putem discuta strict cantitativ câte un post, avem aici primele 38 de ore de pe 10 televiziuni. Ele trebuie vizionate în ședință publică în prezența reprezentanților media”, le-a comunicat Laura Georgescu membrilor Comisiei de cultură.

Difuzarea imaginilor neblurate în contextul tragediei din clubul Colectiv nu a fost singura mustrare pe care membrii comisiei i-au adresat-o Laurei Georgescu.

Peședintele Comisiei de Cultură, Gigel Știrbu, a atras atenția că „televiziunile românești o anumită politică de îndobitocire a telespectatorilor”, afirmând că probabil amenzile date de CNA nu sunt suficient de ridicate în comparație cu banii pe care posturile de televiziune îi primesc din publiciatate.

În apărarea sa, Laura Georgescu a susținut că CNA se confruntă cu o situație nemaiîntâlnită, afirmând că „moare se pare tabloidul și se naște reality show-ul”, context în care CNA are în vedere modificarea legislatiei secundare pentru a combate aspectele indicate de președintele comisiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-A DAT ORDIN în toată Uniunea Europeană. Acest lucru va fi INTERZIS definitiv
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii