Șefa ICCJ, după atacurile lui Traian Băsescu la adresa justiției: „Aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca țară”

Publicat: 04/08/2015, 18:10

Întrebată, marți dimineață, despre atacurile lansate la adresa sa de către fostul președinte Traian Băsescu, Livia Stanciu a spus că acestea nu fac altceva decât să descalifice România ca țară, iar la acest lucru ar trebui să se gândească politicienii care uneori își exprimă puncte de vedere iresponsabile cu privire la activitatea magistraților.

„Aceste atacuri nu fac altceva decât să ne descalifice ca țară, să ne facă să pierdem din ce în ce mai mult în credibilitate ca țară din partea altor state și cred că la acest lucru ar trebui să se gândească toți cei care, indiferent că vorbim de oameni politici sau cei care, într-o formă sau alta, își exprimă puncte de vedere, uneori de-a dreptul iresponsabile cu privire la activitatea magistraților. Foarte rar, și cred că veți vedea, că președintele Înaltei Curți – și aici, sigur, vorbesc în nume personal – m-aș lăsa intimidată de reacții ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfășoară judecătorul Livia Stanciu”, a spus președintele ICCJ, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Întrebată cum comentează afirmațiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora nu o sună nici pe ea și nici pe altcineva „din silă”, Stanciu a răspuns: „Nu vreau să intru în acest gen de dialog. Așa cum am spus-o și în perioadele anterioare, nu m-a sunat președintele statului, nu înțeleg de ce ar trebui să mă sune acum”.

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, luni, la B1, că nu îi sună pe Florian Coldea, Codruța Kovesi și Livia Stanciu „din silă”, pentru că „sunt artizanii acestui mod răvășit de a a face justiție, fără respect pentru cel care nu este condamnat”, adăugând că „vor să mai rămână cinci mandate”.

Întrebat de ce nu îi sună pe Florian Coldea adjunctul șefului SRI. nr), pe Codruța Kovesi sau pe șefa ICCJ, Livia Stanciu, Traian Băsescu a declarat: „Pot să vă spun că din silă?”.

Băsescu a continuat: „Pentru că ei sunt artizanii acestui mod răvășit de a face justiție, fără respect pentru cel care nu e condamnat. Ce să fac? Vor să mai rămână cinci mandate în funcție”.

Marți, la CSM are loc ședința de plen, în care este analizat raportul Inspecției Judiciare privind declarațiile făcute de Traian Băsescu după sechestrul pus pe terenuri de la Nana, în dosarul instrumentat de procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Potrivit raportului Inspecției Judiciare, declarațiile lui Traian Băsescu au avut un impact negativ asupra imaginii justiției și asupra sistemului judiciar în ansamblul său, afectând independența procurorului care instrumentează dosarul Nana, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali din cadrul IJ.

Inspecția Judiciară a fost sesizată de Consiliul Superior al Magistraturii în 9 martie, după ce Traian Băsescu a scris pe Facebook, în 7 martie, că îi pare rău pentru cele 127 familii din comuna Nana care au sechestru pe terenurile agricole restituite în perioada 1996-2010, arătând că aceste familii suportă consecințele unor acțiuni politice îndreptate împotriva sa.

CSM a cerut Inspecției Judiciare să facă verificări după ce conducerea Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) a cerut Consiliului să apere magistrații, apreciind că este regretabil că un fost președinte pune la îndoială independența și imparțialitatea procurorilor, lucru care ar putea afecta credibilitatea justiției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului