Sentința în cazul lui Gheorghe Dincă, amânată a treia oară. Verdictul în dosarul Caracal s-ar putea afla peste două săptămâni

Sentința în cazul lui Gheorghe Dincă, amânată a treia oară. Verdictul în dosarul Caracal s-ar putea afla peste două săptămâni
Publicat: 09/09/2022, 11:55
Actualizat: 09/09/2022, 12:31

Tribunalul Olt ar fi trebuit să pronunțe vineri, 9 septembrie, sentința în procesul crimelor de la Caracal. Gheorghe Dincă este judecat pentru trafic de persoane, viol, omor și profanare. În loc de definitivarea cazului la prima instanță, Dincă a mai primit o amânare.

Este a treia amânare la Tribunalul Olt, în dosarul crimelor de la Caracal, astfel că sentința pentru Gheorghe Dincă s-ar putea afla peste două săptămâni.

După ce instanța de fond a amânat pronunțarea la finalizarea judecării dosarului, apoi în 12 august, până pe 9 septembrie, „pentru a asigura respectarea principiului continuităţii completului de judecată”, judecătoarea Diana Cotoi fiind la acea dată în imposibilitatea de a se prezenta, vineri, 9 septembrie, pe portal s-a anunțat un nou termen pentru pronunțare.

„Pentru a asigura respectarea principiului continuităţii completului de judecată conform reglementărilor art. 123 alin. 4 din Regulamentului de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti, art. 354 alin. 2 C.p.p. şi jurisprudenţa constantă a Curţii Europene a Drepturilor Omului, pentru deliberare, amână pronunţarea la data de 23 septembrie 2022. Pronunţată în şedinţă publică, azi 09.09.2022, la Tribunalul Olt. Document: Încheiere – Amânare ulterioară a pronunţării 09.09.2022”, este soluția pe scurt postată pe portalul instanței de judecată.

Dincă riscă 30 de ani de închisoare

Gheorghe Dincă a mărturisit că a comis cele două crime, povestind și ce a făcut cu trupurile neînsuflețite ale Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu.

Aceste declarații au fost scrise în fața anchetatorilor, însă bărbatul le-a povestit și unui coleg de celulă.

Ulterior, ”monstrul din Caracal” a precizat că tinere au dispărut din cauza lui Ștefan B. și a Petruței M. Bărbatul chiar i-a descris pe cei doi, iar în urma căutării în evidența populației, au fost găsite trei persoane cu date de identitate apropiate, însă când i s-au arătat poze cu aceștia, el a spus că nu-i recunoaște pe niciunul.

El a mai spus că a fost torturat pentru a lua asupra lui vina și că, de fapt, aceste crime nu există, cele două tinere fiind încă în viață.

Tot la ultimul termen, procurorul de ședință a cerut ca inculpatul să primească o pedeapsă de 30 de ani de închisoare. Amintim că legea actuală spune că, în cazul în care o persoană săvârșește infracțiunea de omor calificat, atunci pedeapsa maximă va fi detenția pe viață.

Lucrurile se schimbă, însă, dacă vinovatul are peste 65 de ani. Atunci, Codul Penal spune că pedeapsa maximă va fi de 30 de ani.

Într-un interviu acordat pentru Gândul, psihologul criminalist Tudorel Butoi a vorbit despre ce pedeapsă riscă să primească Gheorghe Dincă, presupusul criminal al Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu.

„Din punctul meu de vedere avem de-a face cu un dublu criminal care se numește Dincă, cu complicele lui, care este celebrul Risipițeanu, și care au ucis prin incinerare cele două fetițe. Motiv pentru care, eu zic că de încercare îi dă 30 de ani (de închisoare – n.red)”, a declarat Tudorel Butoi.

Psihologul criminalist a mai vorbit și despre cercetarea judiciară. El susține că toate probele au fost deja împletite și sunt șanse foarte mari ca în final judecătorul să fie convins.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult