Sindicatele penitenciarelor, despre „dimensiunea unui dezastru”. Cât ar costa, de fapt, despăgubirea deținuților nemulțumiți de condițiile din celulă

Sindicatele penitenciarelor, despre „dimensiunea unui dezastru. Cât ar costa, de fapt, despăgubirea deținuților nemulțumiți de condițiile din celulă
Publicat: 31/03/2018, 17:00

„Periodic, ne aflăm în neplăcuta situație de a corecta încercările de dezinformare ale ministrului Justiției, care – mai nou – încearcă să ne convingă că, deși a avansat sume de bani pentru despăgubiri, n-a făcut-o. Probabil că a înțeles dimensiunea dezastrului: această inițiativa va costa între 370 și 550 de milioane de euro”, transmit sindicaliștii din Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), într-un comunicat de presă postat pe site-ul instituției.

Reacția sindicatelor din penitenciare vine după ce ministrul Justiției a scris, pe Facebook, că niciun oficial nu a avansat vreo sumă pentru despăgubiri, ci doar au fost oferite exemple similare din alte state.

„Niciun oficial nu a avansat vreo sumă de bani pentru posibile despagubiri ale fostilor detinuti, in sensul hotararii pilot CEDO, referitoare la conditiile necorespunzatoare din penitenciare. Au fost insa oferite exemple similare din alte state – Ungaria, Italia….! Victimele infractiunilor se constituie parte civila in procesul penal, urmand a fi despagubite de catre inculpati, cei care au produs prejudiciul. Statul confisca ceea ce s-a dobandit prin comiterea infractiunilor”, a scris, vineri, ministrul Justiției, pe Facebook.

Sindicaliștii din ANP au atașat și o înregistrare video cu Tudorel Toader în care acesta declară, într-o conferință de pe 20 octombrie 2017, că „N-o să propunem 1 Euro sau 2 pe zi pentru c-ar însemna în realitate că nu e despăgubire, așa (…) 5 Euro, 8 Euro putem pune și noi, undeva… undeva în zona aceasta (…) noi de la Ministerul Justiției vom propune”.

Tudorel Toader a reacționat vineri după ce, miercuri, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) a acuzat că intenția ministrului Justiției de a „despăgubi” infractorii aflați în penitenciare în perioada 2012-2017 va costa bugetul de stat între 370 milioane de euro și 550 milioane de euro”.

„Intenția ministrului Justiției de a «despăgubi» infractorii aflați în penitenciare în perioada 2012-2017 are, pe lângă caracterul inoportun și imoral, o importantă influență bugetară, având în vedere numărul mare de foști deținuți care vor beneficia de cei 5-8 €/zi de detenție în condiții improprii. Concret, la un rulaj total al deținuților estimat pentru perioada 2012 – 2017 de 92.000 de deținuți, aceștia fiind beneficiarii, costurile totale pentru bugetul de stat se vor ridica la o sumă cuprinsă între 370 milioane € (la o despăgubire de 5€/zi/deținut) și 550 milioane € (la o despăgubire de 8€/zi/deținut)”, potrivit unui comunicat de presă al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

În estimarea costului total, sindicaliștii susțin că au introdus o valoare mediană: nu toți deținuții beneficiari fiind în sistemul penitenciar pe întreaga durată de aplicare.

„Astfel, suma maximă care ar putea fi obținută de 1 deținut pentru această perioadă de 5 ani ar urma să fie de 9.125 € (la o despăgubire de 5€/zi/deținut) sau de 14.600 € (la o despăgubire de 8€/zi/deținut). Cheltuielile antamate de către ministrul Tudorel Toader pentru premierea infractorilor ar putea, în schimb, să fie folosite la construcția a 1.500 de școli cu 8 săli de clasă sau a 11 spitale cu 450 de paturi, educația și sănătatea fiind declarate priorități naționale”, potrivit sursei citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Este obligatoriu până pe 25 iunie. Regulile oficiale au fost anunțate chiar acum
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?