Sistem de detectare a materialelor radioactive, inaugurat pe Aeroportul Otopeni. SUA au investit 20 milioane dolari pentru astfel de sisteme în România

Sistem de detectare a materialelor radioactive, inaugurat pe Aeroportul Otopeni. SUA au investit 20 milioane dolari pentru astfel de sisteme în România
Publicat: 22/07/2015, 14:24

Un sistem de detectare a materialelor radioactive și nucleare a fost inaugurat miercuri pe Aeroportul Otopeni, acesta fiind unul dintre cele aproximativ 60 de astfel de aparae existente în România, după ce SUA le-a oferit în cadrul unei investiții de 20 de milioane de dolari, din 2008 până în prezent. „RPM”-urile, monitoare portal pentru radiații, sunt fie fixe, fie mobile (furgonete) și sunt instalate la mai multe puncte de trecere a frontierei din România, a explicat Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri ad interim al SUA la București, prezent astăzi la Otopeni.

Până acum, astfel de dispozitive existau în România doar la punctele rutiere de trecere a frontierei, ele fiind capabile să detecteze materialele radiocative din bagaje sau autovehicule, conform Mediafax.

Această investiție face parte din Programul de Detectare și Descurajare a Contrabandei Nucleare, al Guvernului SUA, a explicat vicepremierul Gabriel Oprea. Ministrul Afacerilor Interne a mai explicat că noul aparat este important pentru că pe Otopeni este principalul punct de intrare al mărfurilor venite pe cale aeriană în România.

Oprea a explicat că, în total, în România există 60 de dispozitive fixe și 100 mobile pentru detectarea materialelor radioactive și că peste 300 de polițiști de frontieră au fost instruiți să le folosească. Departamentul pentru Energie al SUA a oferit României și 6 autovehicule dotate cu astfel de dispozitive, a mai spus Oprea.

„Proliferarea și traficul ilegal de materiale nucleare și radiologice este un pericol pentru securitatea tuturor națiunilor. În cadrul acestei strategii, le asigurăm aliaților noștri echipamente moderne de detecție și instruire pentru a le consolida capacitățile de descurajare, detectare și interdicție a traficului ilicit de materiale nucleare și radiologice”, a declarat Butcher.

Oficialul SUA a mai precizat că în 2016 astfel de aparate fixe și mobile vor fi instalate în continuare, pe frontierele românești cu Ucraina, Moldova și Bulgaria.

„Combaterea cu și mai mare eficiență a traficului cu materiale radioactive și nucleare este un nou pas pe care România îl face în sensul întăririi securității la frontierele externe ale Uniunii Europene, atât în beneficiul propriilor cetățeni cât și al celor europeni. Astăzi România asigură frontiera de est a Uniunii Europene și face acest lucru cu profesionalism, devotament și beneficiind de o tehnică de vârf.Tocmai de aceea am credința că în cel mai scurt timp vom face primul pas pentru aderarea la spațiul Schengen cu frontierele aeriene. Suntem pregătiți pentru asta și dovedim acest lucru în fiecare zi”, a spus vicepremierul Gabriel Oprea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului