Statul se va sesiza din oficiu în cazul victimelor care necesită cel mult o lună de îngrijiri

Redactor:
Ana Borlescu
Statul se va sesiza din oficiu în cazul victimelor care necesită cel mult o lună de îngrijiri
Faptele de violență în urma cărora sunt necesare îngrijiri medicale își schimbă modul de evaluare, prin reducerea numărului de zile de îngrijiri medicale de la 90 la 30 de zile.Comisia juridică a Senatului a avizat pozitiv, marți, acestă propunerea legislativă, cu unanimitate de voturi.

Comisia juridică a avizat pozitiv propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, care prevede schimbarea evaluării gravității faptei prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea și în urma căreia statul se sesizează din oficiu, prin reducerea numărului de zile de îngrijiri medicale de la 90 la 30 de zile.

Infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Anul trecut au fost înregistrate aproape 12.000 de sesizări pe această temă, însă au fost doar 276 de condamnări definitive, se arată în expunerea de motive.

„De obicei, victimele declarate în actul de sesizare inițial și-au retras plângerile de la poliție. Prevederile actuale ale Codului Penal reglementează implicarea statului din oficiuîn condițiile în care victima din actul de sesizare a avut nevoie de «mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale» ca urmare a acțiunii abuzive”, potrivit expunerii de motive.

Proiectul legislativ a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și de la Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități, dar punctul de vedere al guvernului este negativ.

 

Inchide