Stroe: Germania și Olanda vor relua după raportul MCV discuțiile interne privind Schengen

Stroe: Germania și Olanda vor relua după raportul MCV discuțiile interne privind Schengen
Publicat: 18/01/2013, 12:51
Actualizat: 29/07/2014, 15:28

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, s-a întâlnit joi, la Dublin, cu omologii din Germania și Olanda pe tema aderării României și Bulgariei la Schengen, aceștia arătând că ambele țări vor relua discuțiile interne în acest sens după adoptarea raportului MCV.

Stroe participă în perioada 16-18 ianuarie la reuniunea informală a Consiliului JAI organizată de președinția semestrială irlandeză.

„Dialogul cu miniștrii olandez și german s-a concentrat pe un schimb de idei și puncte de vedere circumscris finalizării procesului de aderare a României la spațiul Schengen, demnitarul român reiterând dorința ca la 7 martie 2013, cu ocazia Consiliului JAI, să fie adoptată Decizia de eliminare a controalelor la frontierele interne aeriene și maritime”, se arată un comunicat de presă transmis joi de MAI.

Omologii din Germania și Olanda au arătat deschidere și disponibilitate spre dialog în sensul adoptării Deciziei, precizând că după publicarea raportului MCV, vor relua discuțiile la nivel intern, pe palierul guvernamental și parlamentar, în legătură cu acest subiect, relatează comunicatul menționat.

De asemenea, „s-au evidențiat relațiile foarte bune de cooperare la nivel operativ și s-a reiterat disponibilitatea de a trimite în Olanda și Germania polițiști români care să lucreze împreună cu colegii lor”.

Stroe s-a întâlnit la Dublin, potrivit MAI, și cu omologul din Finlanda.

„În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, omologul finlandez a subliniat faptul că aceasta este o decizie politică, care depinde de raportul MCV de la sfârșitul lunii ianuarie”, menționează MAI.

Ministrul Stroe a exprimat dorința intensificării cooperării polițienești, „inclusiv prin continuarea misiunii de asistență și sprijin operativ a ofițerilor români în Republica Finlanda”.

Oficialul român a mai avut la Dublin întrevederi cu omologii din Irlanda, Bulgaria și Polonia. Din delegația MAI au mai făcut parte secretarul de stat pentru Relația cu Parlamentul și Guvernul, Bogdan Tohăneanu, și chestorul șef de poliție Marian Tutilescu, șeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene și Relații Internaționale.

Olanda și Germania sunt țările care au blocat în ultimele luni o decizie a Consiliului JAI privind aderarea la spațiul Schengen a României și Bulgariei, anunțând că pentru a accepta acest lucru așteaptă progrese în următorul raport MCV al Comisiei Europene care va fi prezentat la sfârșitul acestei luni.

Președintele Traian Băsescu declara, după Consiliul European din decembrie, că în anexa concluziilor reuniunii a fost introdusă o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din 7 martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României și Bulgariei în Schengen.

În contextul Consiliului JAI din 6-7 decembrie, secretarul de stat în MAI Marian Tutilescu, șeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene și Relații Internaționale, arăta că dacă decizia privind deblocarea aderării va fi luată la Consiliul JAI din martie, pentru frontierele aeriene și maritime intrarea în zona Schengen se va face în ultima duminică a lunii martie, iar pentru frontierele terestre speră să se întâmple acest lucru până la sfârșitul anului.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray, a declarat pe 10 ianuarie că în acest moment nu este în plan trimiterea unei misiuni de experți la București pentru pregătirea raportului MCV, care va fi publicat până la sfârșitul acestei luni.

Surse oficiale au declarat, pentru MEDIAFAX, că raportul MCV privind justiția română va fi publicat în 30 ianuarie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice