SURSA INCENDIULUI din complexul CONFORT CITY

SURSA INCENDIULUI din complexul CONFORT CITY
Incendiul din complexul rezidențial Confort City s-a produs la unul dintre apartamentele situate la mansarda blocului, din cauza unui scurtcircuit electric declanșat, cel mai probabil, de defecțiuni apărute pe timpul exploatării unui frigider, potrivit rezultatelor comisiei de anchetă.

Incendiul din complexul rezidențial Confort City s-a produs la unul dintre apartamentele situate la mansarda blocului, din cauza unui scurtcircuit electric declanșat, cel mai probabil, de defecțiuni apărute pe timpul exploatării unui frigider, potrivit rezultatelor comisiei de anchetă.

” Pe baza probelor analizate, sursa de aprindere de natură electrică (scurtcircuit electric) este cea mai probabilă cauză de incendiu”, se arată într-un comunicat de presă de joi al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Pe parcursul cercetării, comisia din cadrul structurilor subordonate IGSU a avut în vedere amprenta incendiului din 2 octombrie, din complextul rezidențial Confort City, propagarea arderii, modul de evoluție al incendiului în timp și spațiu, direcțiile și căile prin care s-a propagat succesiv până a cuprins întreaga suprafață afectată, precum și declarațiile și imaginile filmate de către martori, imagini surprinse înaintea și pe timpul sosirii echipajelor de pompieri.

Pe baza acestor elemente, comisia a stabilit că incendiul s-a produs la unul dintre apartamentele situate la mansardă, sursa probabilă de aprindere fiind un scurtcircuit electric sau efect termic al curentului electric, declanșat, cel mai probabil, de defecțiuni apărute pe timpul exploatării unui aparat electrocasnic, respectiv un frigider.

Condițiile care au favorizat dezvoltarea și propagarea incendiului au fost prezența materialelor combustibile în structura mansardei și a acoperișului, lipsa compartimentării cu elemente rezistente la foc în acest spațiu, precum și prezența vântului.

Rezultatele anchetei comisiei din cadrul IGSU de cercetare și stabilire a cauzelor probabile de producere a incendiului au fost comunicate organelor de cercetare, în vederea continuării investigațiilor, a precizat sursa citată.

În cazul incendiului care a avut loc în 2 octombrie, la un bloc dintr-un complex de locuințe din localitatea Popești – Leordeni, județul Ilfov, comisia de cercetare a cauzei probabile de incendiu, formată din șapte specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealu Spirii” al municipiului București și din Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Codrii Vlăsiei” al județului Ilfov, a luat în considerare, inițial, următoarele surse de aprindere: de natură electrică (scurtcircuit electric, efect termic sau arc electric); flacără deschisă; acțiune intenționată.

Incendiul din ansamblul rezidențial Confort City, aflat în localitatea ilfoveană Popești-Leordeni, la granița cu Sectorul 3 al Capitalei, a izbucnit în 2 octombrie, la mansarda unui bloc.

Echipaje de intervenție au constatat că mansarda construcției ardea în proporție de 100 la sută și se extindea către etajele 10 și 9. Incendiul a fost stins după mai multe ore, intervenția pompierilor fiind îngreunată de barierele de acces și de mașinile parcate în zonă, dar și de faptul că rețeaua de hidranți a complexului Confort City nu a funcționat.

Aproximativ 640 de persoane au fost afectate de incendiul din complexul Confort City, în urma căruia au fost distruse aproape în totalitate 24 de apartamente aflate la mansardă, iar majoritatea celor de la etajul 10 au suferit daune în proporție de 10 – 30 la sută. Totodată, unele dintre apartamentele situate la etajele inferioare au suferit daune de maximum 5 la sută, din cauza apei folosite la stingerea incendiului, iar pe o suprafață de aproximativ 5 la sută a fost afectată izolația de polistiren a imobilului, potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Inchide