Tăriceanu reacționează la demiterea lui Nicolae Zamfir: Laserul de la Măgurele a ajuns pe mâna unui lipitor de afișe pentru PNL!

Tăriceanu reacționează la demiterea lui Nicolae Zamfir: Laserul de la Măgurele a ajuns pe mâna unui lipitor de afișe pentru PNL!
Tăriceanu spune că Poliția și-a vopsit mașinile în culorile PNL: „Dacă vor câștiga alții alegerile, aveți pregătite și alte culori?” / Sursă FOTO: Facebook
Publicat: 16/08/2020, 12:14
Actualizat: 16/08/2020, 12:15

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, a reacționat într-o postarea pe Facebook la demiterea lui Nicolae Zamfir din funcția de director al laserului de la Măgurele, punctând că, în prezent, instituția a ajuns „pe mâna unui lipitor de afișe PNL”.

Nicolae Zamfir, directorului Institutului de Fizică Nucleară „Horia Hulubei”, a fost demis în cursul zilei de vineri de către ministrul Educației Monica Anisie iar în locul lui a fost numit Nicolae Mărginean, care de-a lungul timpului a purtat o campanie puternică împotriva specialistului și, în plus, a fost sancționat și pentru abateri grave în cadrul institutului.

Tăriceanu, despre conducerea Institutului de Fizică Nucleară: „Nu m-am gândit că poate ajunge pe mâna unui lipitor de afișe PNL!”

„Politizarea instituțiilor publice de către Guvernul PNL nu se mai oprește! După un patron de pompe funebre și un chelner puși manageri de spital, după ce verișoara ministrului Sănătății a fost pusă administrator la Antibiotice Iași, după ce toți finii, cumetrii, verișorii și finii finilor, prietenii prietenilor au fost numiți în funcții publice, acum cei din Guvernul Orban au pus ochii pe postul celui care a pus fundațiile celui mai ambițios program de cercetare românesc, Laserul de la Măgurele. Tristă ironie a sorții: în 2008, când Guvernul pe care îl conduceam a aplicat pentru acest ambițios program, nu m-am gândit că poate ajunge pe mâna unui lipitor de afișe PNL”, a scris Călin Popescu Tăriceanu pe Facebook.

Nicolae Zamfir, directorul laserului de la Măgurele, a fost revocat din funcție la doar o lună după ce Ministrul Educației i-a prelungit mandatul

Nicolae Zamfir, directorul celui mai mare proiect de cercetare din România – laserul de la Măgurele (ELI-NP), a fost revocat din funcție. Ministrul Educației, Monica Anisie, a emis un ordin prin care revocă un alt ordin dat tot în timpul mandatului său și prin care era de acord cu prelungirea mandatului deținut de Nicolae Zamfir în fruntea Institutului Național Fizică și Inginerie Nucleară (IFIN-HH), care implementează proiectul laserului de la Măgurele.

Astfel, Monica Anisie anulează ordinul emis de secretarul de stat responsabil cu Cercetarea, Dragoş Ciuparu în urmă cu o lună, care îi prelungise lui Zamfir mandatul de director al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” (IFIN-HH).

Nicolae Zamfir, după demitere: Am primit vestea cu stupoare, am fost demis în grabă, fără nicio discuție

Fostul directorul al celui mai mare proiect de cercetare din România – laserul de la Măgurele (ELI-NP), Nicolae Zamfir, a vorbit sâmbătă despre revocarea din funcție, făcută de ministrul Educației Monica Anisie.

„Nu știu, nu vă pot răspunde, am primit și eu cu stupoare (vestea demiterii – n.r.), sunt uimit de faptul că am fost demis în grabă, deodată, fără nicio discuție. În afară de campania de presă, de denigrare, care a fost în ultimele luni, nu știu alt motiv. Proiectul merge foarte bine, suntem aproape de finalizare. Nu știu ce a fost în spatele deciziei doamnei ministru”, a declarat Nicolae Zamfir.

Noul director, sancționat pentru abateri grave: Avea responsabilitatea să facă măsurători și nu le-a făcut

Nicolae Zamfir a precizat că nu știe care a fost motivul din cauza căruia a fost demis, însă punctează că actualul director a fost sancționat pentru abateri grave de la regulile privind protecția la radiații nucleare.

„Nu știu, pentru că decizia de revocare nu invocă niciun motiv. Bănuiesc, însă, pentru că a fost o campanie destul de agresivă în presă, cu lucruri neargumentate sau false, legat, de asemenea, de implementarea proiectului și de apartenența la acel ERIC, în care noi nu avem nicio vină, ne-am făcut datoria complet, așa cum am promis acum zece ani, am aplicat pentru proiect, deci nu știu care sunt adevăratele motive, dar a fost, cred, o combinație de pretexte. (…) Acești contestatari, în loc să aleagă calea dialogului, i-am invitat de fiecare dată să discutăm, au ales denigrarea nu numai a mea, dar și denigrarea proiectului”, a mai explicat acesta.

Nicolae Zamfir a fost directorul Institutului de Fizică Nucleară „Horia Hulubei” încă din 2004, an în care a revenit în țară de la Yale University, SUA, unde a fost profesor și cercetător în cadrul Wright Nuclear Structure Laboratory din 1997 până 2004. Institutul de Fizică Nucleară este instituția care implementează în România proiectul laserului de la Măgurele (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics ELI-NP), Zamfir fiind directorul proiectului încă de la lansarea acestuia.

În luna iulie, GÂNDUL.RO a discutat cu academicianul Victor Nicolae Zamfir, director general al Institutului Național de Fizică Nucleară ”Horia Hulubei” și al centrului ELI-NP .

Povestea laserului de la Măgurele a început în 2006, când cercetătorul francez, Gérard Mourou, proaspăt întors în Franța din SUA, și care făcuse în 1985 o descoperire privind construcția laserelor de mare putere, reușea să coaguleze cercetătorii și inginerii din domeniu laserelor și să facă o propunere la Comisia Europeană de construcție a unuia dintre cele mai puternice lasere din întreaga lume. În acea perioadă, în Europa s-a elaborat o foaie de parcurs, pentru megaproiectele din Europa. Mega înseamnând de la sute de milioane în sus. În total au fost 36 de mari proiecte în toate domeniile științei, iar fizica și ingineria, au primit cele mai multe proiecte, fiind domeniile cele mai mature care au ajuns la nivelul să construiască mari centre. Așa că unul dintre aceste proiecte a fost ELI(The Extreme Light Infrastructure), conceput pe ideea de a construi lasere de mare putere în Europa, povestea academicianul Zamfir pentru GÂNDUL.RO.

Întregul interviu cu academicianul Nicolae Zamfir pe GÂNDUL.RO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York