Teza de doctorat a lui Victor Ponta, examinată de trei comisii. Președintele Consiliului Național de Etică care analizeză acuzațiile de plagiat și-a dat demisia din motive medicale

Teza de doctorat a lui Victor Ponta, examinată de trei comisii. Președintele Consiliului Național de Etică care analizeză acuzațiile de plagiat și-a dat demisia din motive medicale
Publicat: 13/07/2012, 19:17
Actualizat: 13/09/2015, 16:58

Teodor Petrescu, președintele Consiliului Național de Etică a demisionat a declarat Gabriela Catană purtător de cuvânt al Autoritatății Naționala pentru Cercetare Stiințifică (ANCS). Teodor Petrescu nu a pututu fi contactat pentru a explica de ce a demsionat și nici reprezentantul ANCS nu a putut preciza motivele demisiei. ANCS a solicitat Ministerului Educației măriea numarului de membri din cadrul Consiliul Național de Etică de la 11 la aproximativ 19. Consiliul Național de Etică care funcționează în cadrul ANCS și este în subordinea Ministerului Educației urmează să se reunească pe data de 18 iulie.

UPDATE MEDIAFAX: Potrivit oficialilor Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS), Petrescu a demisionat pentru că are probleme de sănătate. Întrebată cine îi va lua locul președintelui CNE dacă acesta este bolnav, Ecaterina Andronescu, ministrul Educației, a declarat că, probabil, va fi vorba despre un vicepreședinte. „CNE este în subordinea ANCS. Propunerile vin de la ANCS. Vom vedea pe cine vor propune”, a mai spus, vineri, ministrul Educației.

Lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta a ajuns să fie analizată de trei comisii distincte. Prima comsie, Consiliul Național de Etică, după 20 de zile nici nu a luat în discuție „dosarul Ponta”. A doua comisie, Comisia de Etică a Universității din București, s-a autosesizat si miercuri, 11 iulie, a analizat cazul dar nu a formulat o decizie. A treia comisie, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, a decis pe 29 iunie că premierul Ponta a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat.

Comisia numarul 1. Mai sunt 70 de zile până când expiră termenul în care Consiliul Național de Etică trebuie să spună dacă premierul Victor Ponta a plagiat sau nu în teza de doctorat. Fostul ministru al Educației Liviu Pop și premierul Ponta au declarat că acest consiliul este organismul legitim care să se pronunțe în cazul plagiatului. La 20 de zile după ce premierul a facut o sesizare oficială, Consiliul Național de Etică nu a luat în discuție dosarul acuzațiilor de plagiat. Unul din membri consiliului a declarat pentru Gândul că au fost analizate alte cazuri care erau la limita celor 90 de zile în care comisia poate analiza o sesizare de plagiat. Între timp, o alta comisie, de acestă dată a Universității București, analizează teza de doctorat a lui Victor Ponta.

După ce pe 9 iunie fostul ministru a schimbat componența președinte al Consiliul Național de Etică a fost numit profesorul Teodor Petrescu. Mai mulți membri ai consiliului au declarat că profesorul Petrescu nu a participat la cele ședințele de lucru al CNE pentru că ar fi bolnav.

Gabriela Catană purtător de cuvânt al Autoritatății Naționala pentru Cercetare Stiințifică (ANCS) a declarat pentru Gândul că Teodor Petrescu a demisionat de la conducerea Consiliului Național de Etică. „Nu aș putea să vă spun motivele demisiei pentru că nu am văzut documentul prin care dumealui și-a prezentat demisia”, a declarat Gabriela Catană.

Pentru înlocuirea lui Teodor Petrescu dar și a lui Romiță Iucu un alt membru al CNE care a demisionat a fost înaintata o adresă la Ministerul Educației prin care s-a solicitat și suplimentarea numarului de membri ai consiliului. CNE ar urma să aibă 19 mebri față de 11. „Suplimentarea vine în urma numărului mare de sesizări pe care comisia le-a primit de la începutul anului”, a precizat Gabriela Catană.

Petru Andea, membru al Consiliului Național de Etică, a declarat pentru Gândul că dosarul Ponta nu a fost luat în discuție și că nici pe dosarele mai vechi nu s-a dat o decizie. Nu este clar nici când Consiliul Național de Etică se va întâlni din nou. „Comisia de Etică s-a întrunit vinerea trecută. Am discutat un număr mare de dosare. În special am discutat despre dosarele mai vechi, aflate la limita celor 90 de zile. Încă nu am ajuns la dosarul domnului Ponta. Am stabilit că ne vom mai întâlni dar nu a fost stabilită o dată. Nu am luat încă nici o decizie, nici în dosarele discutate. Nu este vorba de dosare cunoscute. Nici dosarele Mang și Kovesi nu au fost luat în discuție”, a declarat profesorul Petru Andea.

Profesorul Virgil Muraru, vicepreședinte al Consiliuilui Național de Etică, nu a răspuns solicitărilor Gândul de a face precizări față de „dosarul Ponta”. Profesorul Teodor Petrescu nu a raspuns solicitărilor Gândul de a-și prezenta punctul de vedere.

Comisia de Națională de Etică sustine ca este singura abilitată să decidă în cazul plagiatului lui Ponta

ANCS e emis un comunicat prin care poate decide dăcă o teză de doctorat a unui demnitar a fost sau nu plagiată.

„CNE este singura structură instituțională exclusiv competentă să se pronunșe pe cazuri care pot constitui abateri de la normele de bună conduită, în cazul demnitarilor.În sensul prevederilor legale, CNE a fostsesizat de către dl Victor Ponta în vederea clarificării acuzațiilor ce i se aduc cu privire la teza de doctorat„Curtea penală internațională”al cărui autor este.
Pe baza consultării cu specialiștii, CNE urmează să analizeze și să se pronunțe.”, se precizează în comunicatul ANCS

Comisia numarul 2. De acestă dată este vorba de Comisia de Etică a Universității din București. Comisia Universității București s-a întrunit miercuri, 11 iulie, și a analizat cazul însă nu a emis o decizie. Potrivit unor surse din Universitatea din București, Comisia de Etică a trimis atât lucrarea lui Ponta, cât și lucrările pe care acesta le-ar fi plagiat și unor experți străini în drept penal, care le vor analiza în perioada următoare. Anterior, Comisia de Etică a Facultății de Drept din cadrul Universității București și-a declinat competența în a analiza cazul de plagiat. Ulterior, decanul facultății, Flavius Baias, și-a dat demisia.

Citește și Comisia de Etică a Universității din București analizează lucrarea de doctorat a premierului. „Vom da o hotărâre în cel mai scurt timp”

Președintele Comisiei de Etică din cadrul Universității este prof. dr. Marian Popescu, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. Ceilalți membri sunt prof. dr. Ionel Lazanu (Facultatea de Fizică), prof. dr. Cristian Mărunțeanu (Facultatea de Geologie și Geofizică), prof. dr. Vasile Preda (Facultatea de Matematică și Informatică), prof. dr. Tudor Roșu (Facultatea de Chimie), prof. dr. Dumitru Sandu (Facultatea de Sociologie și Asistență Socială), prof dr. Anca Sârbu (Facultatea de Biologie), prof. dr. Sterea Tache (Facultatea de Teologie Ortodoxă) și prof. dr. Liliana Zaharia (Facultatea de Geografie).

Comisia numarul 3. Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare a decis că premierul Victor Ponta a plagiat în teza de doctorat. Comisia a arătat că 85 de pagini din lucrarea premierului sunt copiate. „Consiliul a cerut retragerea titlului de doctor”, a declarat Marius Andruh, președintele Consiliului Național de Atestare, care a precizat că decizia a fost luată în unanimitate.

Între timp, Consiliul Național de Etică analizează acuzațiile de plagiat și emite o decizie: a fost sau nu plagiat. Consiliul propune o sancțiune, pedeapsa maximă în acest caz fiind retragerea titlului de doctor.

Pe 21 iunie, premierul Victor Ponta a transmis Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică (ANCS) o adresă prin care solicita să îi fie analizată teza de doctorat susținută în 2003. Comisia de Etică funcționează în cadrul ANCS. Astfel că termenul de 90 de zile curge formal din data de 21 iunie. Practic, Consiliul Național de Etică ar trebui să spună dacă acuzațiile de plagiat sunt sau nu fondate până la data de 19 septembrie 2012.

Pe 9 iunie, ministrul Educației a modificat, prin ordin de ministru, componența Consiliului Național de Etică (denumită de presă și Comisia de Etică). Această comisie funcționează în cadrul Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică care se află în subordinea Ministerului Educației condus acuma de Ecaterina Andronescu. Potrivit legislației, Consiliului Național de Etică este cel care deliberează în cazurile de plagiat.

Consiliul Național de Etică este format din următorii profesori: Teodor Petrescu (Universitatea Politehnică din București), Romiță Iucu (Universitatea Politehnică din București), Doru Vladimir Pușcașu (S.C. CEPROCIM S.A.), Nicolae Burnete (Universitatea Tehnică Cluj), Mihai Vladimirescu (Universitatea din Craiova), Petru Andea (Universitatea Politehnică din Timișoara), Victor Stoica (Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București), Horia Iovu (Universitatea Politehnică București), Florin Ionescu (Steinbeis University Berlin), Paul Dobrescu (Școala Națională de Studii Politice și Administrative), Virgil Muraru (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații Destinate Agriculturii și Industriei Alimentare).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât