Toni Greblă va participa la o ÎNTÂLNIRE cu Nicuşor Dan, pe tema PUZ-urilor din zone protejate. Când va avea loc întrunirea

Toni Greblă va participa la o ÎNTÂLNIRE cu Nicuşor Dan, pe tema PUZ-urilor din zone protejate. Când va avea loc întrunirea
Sursă Foto - Protv
Publicat: 07/02/2023, 15:20
Actualizat: 07/02/2023, 15:35

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a declarat că mâine, 8 februarie, urmează să participe la o întâlnire cu primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, pe tema planurilor urbanistice zonale privind zonele protejate din Capitală, relatează Agerpres.

La această întâlnire au fost invitaţi ministrul Dezvoltării, rectorul Universităţii de Arhitectură Ion Mincu, preşedintele OAR, dar şi consilierul prezidenţial pe probleme de cultură şi culte.

„În sfârşit, primarul general a trecut la un comportament, la o atitudine mai normală şi ne-a invitat mâine la o discuţie, la o analiză, pe mai mulţi responsabili în domeniu – pentru că nu eu sunt singurul care are responsabilităţi în acest domeniu.

E vorba şi de ministrul Dezvoltării, de domnul consilier pentru cultură şi culte de la Preşedinţie, este invitat rectorul Universităţii de Arhitectură «Ion Mincu», preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), astfel încât sperăm să elucidăm acest aspect”, a arătat prefectul, într-o declaraţie acordată presei.

El a menţionat că doreşte să afle dacă în arhiva Primăriei Capitalei există documentele originale, planşele şi regulamentul de aprobare aferente PUZ-urilor.

„Există PUZ-uri zone protejate în Bucureşti, cele 86 care se zice că ar fi fost adoptate în anul 2000? Discuţia în acel moment se încheie. Sau nu există, şi atunci atacăm în instanţă, când ne convine, când nu ne convine, un PUZ. Unele sunt bune, din punctul de vedere al primarului, altele nu sunt bune.

O astfel de atitudine discreţionară nu face bine. Adică, dacă ele există şi au fost adoptate de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, până vor fi adoptate altele în locul lor, ele rămân în vigoare.

Dar cel care le-a redescoperit acum este primarul general, care, în toamna acestui an, prin octombrie, a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea adoptării PUZ-ului din Bulevardul Primăverii nr. 1, având dubii că acesta este adoptat legal”, a spus prefectul.

Primăria a comunicat că documentele cerute „nu se găsesc”

Toni Greblă a menţionat că, în timpul verificărilor, ISC a cerut Primăriei documentele originale aferente PUZ – Zone protejate adoptate în şedinţa Consiliului General din anul 2000, dar că PMB ar fi transmis că nu deţine documentaţia respectivă.

„Spre surpriza tuturor, Primăria municipiului a comunicat că acele documente nu se găsesc în arhiva instituţiei şi de aici a început suspiciunea că în realitate ele n-ar exista. O să vedem miercuri ce documente prezintă primarul general şi cu asta se încheie. Nu am un scop în sine să atac de dragul de a ataca nişte acte administrative.

Nu mi-ar fi trecut prin cap să verific legalitatea adoptării unor acte în anul 2000, deci acum 23 de ani, dacă primarul general însuşi nu ar fi solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice legalitatea adoptării acelui PUZ, acel PUZ făcând probabil parte din categoria PUZ-urilor care nu îi plac domnului primar general, pentru că există alte PUZ-uri care îi plac”, a spus el.

Toni Greblă a mai precizat că în primă instanţă a crezut că nu este posibil ca PMB să nu deţină documentaţia respectivă, dar că acest aspect trebuie elucidat.

„Când am auzit şi eu (că CGMB ar putea aproba PUZ-uri în lipsa documentanţiei, n.r.), am crezut că nu poate fi posibil. Însă primăria ne-a răspuns că nu se găsesc acele documente în arhiva primăriei şi atunci trebuie elucidat acest aspect.

Nici eu nu am crezut posibil, dar aparenţa ne duce cu gândul că ceva s-a întâmplat în anul 2000 şi că nu e tocmai foarte curat acest subiect.

Ca orice cetăţean, mai ales pe funcţia pe care sunt, am şi obligaţia, dacă aflu că s-a comis o infracţiune, să sesizez organele de urmărire penală. Însă deocamdată nu ştiu pe ce să sesizez, deoarece primarul general refuză să ne arate acele documente, ca să le examinăm”, a mai spus prefectul, potrivit Agerpres.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase