LIVE TEXT ȘI VIDEO. Nicușor Dan îi răspunde lui Toni Greblă în problema ZONELOR PROTEJATE: „Nu putem să-i comunicăm toate documentele până mâine. Prefectul și Inspectoratul de Stat în Construcții nu apără interesul public”

LIVE TEXT ȘI VIDEO. Nicușor Dan îi răspunde lui Toni Greblă în problema ZONELOR PROTEJATE: Nu putem să-i comunicăm toate documentele până mâine. Prefectul și Inspectoratul de Stat în Construcții nu apără interesul public
Publicat: 05/02/2023, 11:46
Actualizat: 05/02/2023, 12:59

UPDATE. Primarul Capitalei i-a răspuns, în conferința de presă, prefectului Toni Greblă în speța zonelor protejate din București. Edilul a declarat că speră că, „în urma acestui avertisment public, instituțiile statului să împiedice acest act de iresponsabilitate.” Nicușor Dan a făcut o serie de acuzații, susținând că se luptă să pună urbanismul în București într-o zonă de legalitate, dar a menționat că, din cauza acestor inițiative, „toți colegii săi suportă presiuni, plângeri penale și acțiuni în justiție.” Mai mult, primarul Capitalei a mărturisit că acest lucru se întâmplă din cauză că este pentru ”prima dată când administrația respinge autorizații, face sesizări la DNA”, iar ”speculatorii imobiliari pun presiune” pentru ca regulamentul să fie desființat.

La finalul conferinței, după o serie de întrebări primite de la jurnaliști – unele dintre ele iritându-l vizibil pe Nicușor Dan – acesta a conchis că nu îi poate pune prefectului la dispoziție până mâine toate documentele cerute, făcând apel la persoanele care au girat numirea lui Toni Greblă să reacționeze.

Reamintim că Nicușor Dan este somat de prefect să prezinte întreaga documentație care a stat la baza Hotărârii nr. 279/2000 referitoare la Zonele Protejate, suspectă de ilegalități flagrante. Mai mult, Nicușor Dan primit și un termen-limită din partea prefectului, pentru data de luni, 6 februarie 2023.

La rândul său, avocatul Radu Dinulescu a declarat pentru GÂNDUL că HCGMB nr. 279/2000 este ”nulă de drept”, iar Nicușor Dan nu a făcut altceva decât să ”profite” de această situație și să blocheze toate investițiile.

LIVE TEXT Nicușor Dan:

  • Nicușor Dan, despre speța Cathedral Plaza: „Nu poți să faci un proiect de demolare, fără să ai o expertiză. Dacă nu există evenimente juridice care să ne împiedice, cam în doi ani va putea avea loc demolarea. „
  •  „Nu putem să-i comunicăm prefectului toate documentele până mâine. Dar, prefectul nu este singur pe lume. Eu am făcut un apel public ca persoanele care au girat această numire să reacționeze. Absolut niciodată prefectul nu a verificat vreo documentație de urbanism, el nu are specializare pe domeniul urbanism. Orice fel de verificare care s-a făcut a apelat la Inspectoratul de Strat în Construcții.”
  • „Există mai multe dosare în care se contestă una din cele 98 de zone protejate. Dintre motivele invocate sunt lipsa unor avize. Am răspuns în instanță și am dovedit că acele avize există. Eu spun că nu există niciun temei juridic pentru care aceste acte să fie atacate. Prefectul și Inspectoratul de Stat în Contrucții nu apără interesul public.”
  • „În primul rând, dispare regimul de protecție al zonelor istorice. A doua consecință, toate proiectele de autorizare care sunt în curs trebui să reia procedura de autorizare de la certificatul de urbanism.”
  • „Avem un regulament din anul 2000 în baza căruia s-au emis zeci de mii de autorizații. Și deodată prefectul îl atacă. De ce? Pentru că prima oară, această administrație a început să aplice acest regulament, a respins sute de autorizații pentru că nu respectau zona protejată. Pentru prima dată, administrația a făcut sesizări la DNA pentru acest regulament.”
  • „Toți așa zișii investitori, speculatori imobiliari, au început să pună presiune, să atace sursa, adică regulamentul zonei istorice. Și au găsit aliați: Inspectoratul de Stat în Construcții, în loc să apere interesul public, apără interese speculative.”
  • „Inspectoratul de Stat în Construcții scrie după dictarea speculatorilor imobiliari. Este important ca noi să ne păstrăm zona istorică, pentru ca Bucureștiul să existe pe harta turistică”
  • „Prefectul mi-a scris o adresă prin care îmi cerea toate documentele legate de ședința Consiliului General din 2000. M-am uitat cu perplexitate la această adresă prin care îmi cerea studii, avize, corespondență. Mi-a mai trimis apoi o adresă prin care mă întreabă de ce nu i-am dat actele și îmi spune că dacă nu i le dau până mâine (n.r. – luni, 6 februarie 2023) atacă în instanță. Există suspiciuni existente în diverse medii, aceasta este motivația prefectului. Așa că noi aruncăm totul în aer, inclusiv Convenții internaționale la care România este parte, din cauza unor suspiciuni.”
  • „Sper că în urma acestui avertisment public, instituțiile statului să împiedice acest act de iresponsabilitate.”
  • „În sfârșit, punem urbanismul în București într-o zonă de legalitate. Toți colegi suportă presiuni, de la plângeri penale și acțiuni în justiție.”

Întregul scandal din spatele Planului Urbanistic Zonal – Zone Construite Protejate a capătat amploare după ce, la solicitarea Prefecturii Capitalei, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a efectuat un control care a avut ca punct de plecare Hotărârea 279/2000 – PUZ Zone Protejate, iar concluziile sunt, pur și simplu, devastatoare.

  • Hotărârea CGMB nr. 279/21.12.2000 nu ar conține avizele necesare și nu ar fi fost îndeplinite procedurile legale pentru adoptarea ei.
  • Fiecare dintre Zonele Protejate ar fi trebuit să aibă câte o documentație PUZ distinctă, avizată și aprobată, separat, printr-o hotărâre a CGMB.
  • Numai că, în cazul Hotărârii 279/2000, s-a constatat că nici minima cerință nu a fost îndeplinită, respectiv precizarea numărului și denumirea Zonelor Protejate.
  • Mai mult, nu există un act administrativ care să fi aprobat delimitarea și declararea celor 98 de zone protejate.
  • Lipsesc studiile de fundamentare – bine elaborate și structurate pentru fiecare zonă în parte – care trebuiau să fie elaborate pe domenii.

Avocatul Radu Dinulescu: Nicușor Dan profită de asta și blochează toate investițiile”

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a declarat că HCGMB nr. 279/2000 este ”nulă de drept”, iar Nicușor Dan nu a făcut altceva decât să ”profite” de această situație și să blocheze toate investițiile.

”Practic, hotărârea este nulă de drept. ISC-ul a și sesizat, în această chestiune, că Hotărârea 279/2000 este nulă de drept și că, de 22 de ani, sunt impuse investitorilor și statului, pe o suprafață cât jumătate din București, niște limitări excepționale, bazate pe o hotărâre nulă de drept. Nicușor Dan profită de asta și blochează toate investițiile, spunând că sunt în zone protejate”, spune avocatul Radu Dinulescu.

”Prefectura Capitalei va ataca în instanță această hotărâre și îl va obliga pe Nicușor Dan să o modifice”

Avocatul Radu Dinulescu a mai precizat și că această controversată Hotărâre 279/2000 a fost votată în aceeași zi cu Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei, iar consilierii CGMB au votat-o ”în orb”, din cauză că textul nu conținea exact ceea ce era mai important, cele 98 de Zone Protejate nefiind specificate.

Hotărârea 279/21.12.2000 a fost votată în aceeași zi din luna decembrie cu Planul Urbanistic General (PUG) al Capitalei (n.red. – HCGMB nr. 269/21.12.2000). Numai că PUG-ul ar fi trebuit să fie votat înainte, pentru ca Zonele Protejate să devină parte a PUG-ului! Un PUG care, acum, este anulat la fond.

În hotărârea respectivă nu apăreau aceste 98 de zone protejate care sunt menționate acum. Consilierii au votat în orb, cum se spune. Acele zone protejate – 98 la număr – au fost create după aceea, de Adrian Bold, fără semnături, pot fi găsite pe site-ul PMB, fără cartușe semnate, fără avize, fără absolut nimic.

Prefectura Capitalei va ataca în instanță această hotărâre și îl va obliga pe Nicușor Dan să o modifice. Dar să o modifice cu studii, cu proiecte, cu avize, pentru că – spre exemplu – istoricii nu și-au spus părerea în această chestiune. Noi nu știm de ce este declarată o anumită zonă ca fiind zonă protejată. E foarte, foarte grav ce s-a întâmplat.

Astfel, după ce instanța de fond s-a pronunțat deja pentru ilegalitatea PUG-ului Capitalei – urmează recursul -, vine la rând o a doua marotă a lui Nicușor Dan, Hotărârea 279/2000, numită PUZ Zone Protejate, suspectă de ilegalități flagrante și nulă de drept”, a mai declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Prefectul Capitalei, ultimatum pentru Nicușor Dan. Primarul general, somat să prezinte întreaga documentație prin care au fost stabilite 98 de Zone Protejate: ”În caz contrar, depunem la instanța de contencios administrativ acțiunea pentru anularea HCGB nr. 279/2000”

EXCLUSIV VIDEO | Ministrul Mediului, avertisment pentru Nicușor Dan: ”Bucureștiul trebuie să înțeleagă că nu este de joacă cu aceste probleme legate de poluare”

EXCLUSIV | Nicușor Dan anunță o nouă ”victorie” în instanță, dar este contrazis de surse din administrație: ”Din minciună în minciună, până la eșecul final”/ ”Ori nu a citit cu atenție, ori nu înțelege”

Președintele ADRPE, după declarațiile lui Nicușor Dan: ”Lipsit total de empatie. Încearcă să se agațe de acest mandat, indiferent câte s-ar întâmpla din INCOMPETENȚA lui și a echipei sale”

EXCLUSIV | Motivul pentru care Nicușor Dan pune ”frână” urbanismului din Capitală: ”Este pe deplin interesat să controleze blocarea procesului de autorizare, persoane apropiate lui au interese personale în menținerea valabilității PUZ ZCP”

EXCLUSIV | După ce instanța de fond s-a pronunțat deja pentru ilegalitatea PUG-ului Capitalei, urmează a doua lovitură pentru Nicușor Dan: ”Hotărârea 279/2000 – PUZ Zone Protejate – suspectă de ilegalități flagrante și nulă de drept”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția