Traficul pe aeroportul din Timișoara, în creștere. Care au fost destinațiile preferate de timișoreni

Traficul pe aeroportul din Timișoara, în creștere. Care au fost destinațiile preferate de timișoreni
Publicat: 16/01/2015, 16:10

„Dacă în perioada anterioară o pondere mare a traficului de pasageri o reprezenta traficul de tranzit (42% în 2008, scăzând apoi până la 7% în 2013), în 2014 pasagerii locali, îmbarcați/debarcați din Timișoara și din regiunile adiacente, reprezintă o majoritate covârșitoare (99,91% pasageri locali și doar 0,09% pasageri aflați în tranzit)”, se arată într-un comunicat al aerogării.

Deși numărul de zboruri a scăzut anul trecut, reprezentanții aeroportului arată că printr-o eficientizare a curselor gradul de ocupare a aeronavelor a crescut cu 14%.

„Această tendință se regăsește la nivel mondial, prin optimizarea numărului de zboruri pentru a avea un grad de încărcare cu pasageri a fiecărei aeronave cât mai ridicat, în funcție de profilul pasagerilor, de destinații și de aeronavele cu care se operează, (aeronave cu capacitate mare, eficiență crescută). Aceste schimbări au fost determinate în special de principiile de eficiență economică care guvernează politica comercială a companiilor aeriene, prin creșterea ponderii zborurilor de tip low-cost și în același timp prin restructurarea modelului de afaceri al companiilor aeriene regionale”, a declarat, în comunicat, directorul aeroportului, Daniel Idolu.

Ca pondere pe companii aeriene, la numărul de pasageri Wizzair deține o cotă de 53% (în creștere față de 2013), urmată de Lufthansa (22%) și Tarom (21%). Cea mai mare scădere a avut-o compania Carpatair (de la 13,6% la 0,2%), cauzată de retragerea de pe piața din Timișoara în ianuarie 2014 și intrarea în insolvență, se spune în comunicat.

Cursele charter au înregistrat o creștere semnificativă în 2014, numărul de pasageri înregistrați în perioada mai-octombrie fiind cu 78% mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent. Antalya a fost destinația favorită, însă turiștii s-au îndreptat și spre trei insule grecești – Skiathos, Zakynthos și Creta.

Destinațiile preferate de pasageri au fost în 2014 Munchen, București, Londra și Bergamo. Tot în cursul anului trecut au fost incluse și noi destinații, respectiv Bruxelles, Bari, Frankfurt și Memmingen (Munchen Vest), precum și două noi zboruri de vacanță, curse charter operate de agenții de turism spre Zakynthos și Skiathos.

În prezent, Aeroportul Internațional Timișoara are 16 destinații importante din Europa, dintre care două aeroporturi (București și Munchen) oferă și zboruri de conexiune.

În ceea ce privește traficul de marfă, în cursul anului trecut s-a înregistrat o creștere de 21% față de anul precedent, fiind procesate 1.937 tone.

Aerogara se așteaptă la o creștere a traficului de pasageri în 2015, în acest an urmând să fie lansate și destinații noi.

„În prezent, Aeroportul Timișoara deține și exploatează o infrastructură pe zona de operațiuni aeriene de cel mai înalt nivel și a încheiat contracte comerciale profitabile pentru aeroport și pentru companiile aeriene. O companie aeriană va iniția sau va dezvolta trafic aerian la Timișoara după principii de eficiență economică și nu după considerente politice sau subiective”, a mai spus Idolu.

Transportul aerian din România a crescut cu 3,5% în 2013, la 10,01 milioane pasageri, potrivit datelor Eurostat. Peste 8 milioane de pasageri au călătorit în țări din Uniunea Europeană, 1,25 milioane călători au zburat în spațiul extracomunitar, în vreme ce traficul intern a însumat 560.000 de pasageri.

Aeroportul Traian Vuia din Timișoara este al treilea din România ca număr de pasageri, după Henri Coandă (București) și Avram Iancu (Cluj).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Anunț pentru cei care stau la ultimul etaj din bloc. Toți proprietarii de apartamente trebuie...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
52 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună....