Trei preoți vasluieni sunt cercetați penal fiindcă ar fi ținut discursuri laudative la un parastas pentru Ion Antonescu  

Trei preoți vasluieni sunt cercetați penal fiindcă ar fi ținut discursuri laudative la un parastas pentru Ion Antonescu  
Slujbă de comemorare pentru Ion Antonescu / Sursă Foto: Captură - Vaslui TV
Publicat: 18/06/2021, 18:58

Trei prelați din județul Vaslui sunt cercetați penal după ce, la începutul acestei luni, au organizat o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu unde au rostit discursuri laudative la adresa generalului condamnat pentru crime de razboi.

Conform informațiilor transmise de procurorul Alina Boboc, în data de 8 iunie, la Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost înregistrat un dosar penal în care se efectuează “cercetări in rem, cu privire la fapta de a promova în public cultul persoanelor vinovate de sâvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității, de crime de război, precum și fapta de a promova în public idei și concepții fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”, relatează Vremea Nouă.

Alexandru Muraru a sesizat procurorul general și ministrul de Interne

Alexandru Muraru a transmis vineri, 4 iunie, că a sesizat procurorul general și ministrul de Interne, după ce o biserică din Vaslui l-a elogiat pe mareșalul Ion Antonescu. Muraru spune că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă.

  • „Considerăm că întreaga acțiune, desfășurată într-un cadru public, a încălcat flagrant legislația în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală. Membrii ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populației evreiești.
  • Atrag atenția că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă”, afirmă Muraru.
Acesta mai spune că a sesizat ministrul de Interne și procurorul general, dar și prefectul județului.
  • „Deși este cunoscut faptul că Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui ar fi o „ctitorie” a mareșalului Ion Antonescu, este obligatoriu să abandonăm definitiv paradigma comemorării criminalilor de război sau a legionarilor care au rămas în istorie pentru sângeroasele masacre și pogromuri și să procedăm, în schimb, la comemorarea victimelor acestora.
  • Încercarea de reabilitare a unuia dintre cei mai mari criminali din istoria României nu trebuie tratată cu superficialitate sau ignorată. Aceasta este o acțiune incalificabilă și incompatibilă cu eforturile pe care le-a făcut România în ultimii 20 de ani în materia protejării victimelor Holocaustului, a prevenirii și combaterii negării Holocaustului sau a încercărilor de reabilitare a criminalilor de război”, adaugă Muraru.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase