Turcia cenzurează rețelele de socializare. Alegerile parlamentare ale Iordaniei. China, atac cibernetic împotriva Vaticanului

Redactor:
Florentina Dinu
Turcia cenzurează rețelele de socializare. Alegerile parlamentare ale Iordaniei. China, atac cibernetic împotriva Vaticanului

În plină pandemie, se pare că puterea anumitor state se încearcă a fi consolidată, în contextul unor vechi acorduri sau elemente care au destabilizat la un moment dat regimul politic. Astfel, Turcia a adoptat o legislație prin care poate controla conținutul pe social media, în contextul în care în 2016 o lovitură de stat i-a amenințat puterea, regele Iordaniei Abdullah al II-lea a emis un decret regal care solicită alegeri parlamentare, principalul partid de opoziție dizolvandu-se, iar China a realizat un atac cibernetic împotriva Sfântului Scaun, din pricina unui acord din 2018 în care cele două părți au convenit la un proces comun pentru selectarea candidaților episcopi la biserica oficială din China.

Turcia suprimă rețelele de socializare

De când protestele la nivel național din 2013 și o tentativă de lovitură de stat în 2016 i-au amenințat stăpânirea puterii, Erdogan a dezlănțuit o armată de troli pentru a ataca critici și jurnaliști. Săptămâna aceasta, Parlamentul Turciei a adoptat o legislație care obligă platformele de socializare precum Facebook, YouTube și Twitter să elimine conținutul pe care guvernul nu-l place. Pentru a aplica legea, care intră în vigoare la 1 octombrie, aceste companii trebuie să deschidă birouri și să stocheze datele utilizatorilor în Turcia. Nerespectarea respectării ar putea duce la reducerea lățimii de bandă de până la 95 la sută care să încetinească viteza lor și să le facă inutilizabile în interiorul granițelor Turciei.

Alegerile dezordonate ale Iordaniei

După ce regele Iordaniei Abdullah al II-lea a emis un decret regal care solicita alegeri parlamentare, sondajele au fost programate pentru 10 noiembrie. Deși parlamentul iordanian are competențe legislative, mulți îl văd ca un organ tokenistic format din elite de afaceri care joacă un nivel secundar, un rol în puternica monarhie a țării. (Regele are mandatul constituțional de a numi guvernele și de a adopta legislație.) Într-adevăr, haosul politic este în prezent ordinea zilei în Iordania, unde principalul partid de opoziție, filiala iordaniană a Frăției Musulmane cu sediul în Egipt, a fost dizolvat recent de către Instanța superioară a Iordaniei, întrucât grupul nu a reușit să-și „rectifice statutul juridic”.

Între timp, Frăția Musulmană a declarat că va ataca verdictul. Oricare ar fi rezultatul, noul parlament al Iordaniei va fi însărcinat cu sarcina dificilă de a conduce recuperarea economică post-pandemică a țării, pe măsură ce șomajul crește și PIB-ul se va contracta cu cel puțin 3,5 la sută în acest an.

China țintește … Vaticanul

Pe fondul negocierilor în curs de desfășurare dintre Beijing și Vatican pentru a încerca să rezolve o serie de probleme, grupurile chineze sponsorizate de stat au piratat infrastructura digitală a Sfântului Scaun, potrivit unui grup privat de cibersecuritate. Hack-urile, care au avut loc în ultimele trei luni, au fost lansate pe măsură ce Vaticanul și Beijingul se pregătesc să se întâlnească în septembrie pentru a discuta despre operațiunile Bisericii Catolice în China, fiind un punct de dispută între cele două părți.

Beijingul și Vaticanul se află de ani buni, datând încă din anii 1950, când Sfântul Scaun a recunoscut oficial Taiwanul. Însă relația a devenit din ce în ce mai tensionată recent din cauza restricțiilor de libertate a religiei în China – inclusiv înființarea de tabere de detenție pentru uigurii musulmani și alte minorități – precum și prin represiunea de securitate a Chinei în Hong Kong, pe care Vaticanul a condamnat-o. Negocierile viitoare urmau să fie o continuare a unui acord din 2018 în care cele două părți au convenit în mod noțiun la un proces comun pentru selectarea candidaților episcopi la biserica oficială din China. Urmărim să vedem cum afectează această revelație ceea ce trebuia să fie începutul unui fel de detentă.

Ce obiect a furat din Casa Albă un român care se afla în vizită la...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Pandemia COVID-19 îngreunează perspectivele legate de pensii pentru miliarde de oameni
Prima țară europeană în lockdown total. Cetățenii pot ieși din case doar dacă au un...
Doliu mare în showbiz-ul românesc. Primul nume celebru ucis de Covid
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
BCR, decizia care îi vizează pe toți clienții. Este interzis cu desăvârșire
Disperarea a pus stăpânire în spitalele românești. 'Pacienți care s-au agățat de asistente, implorând să...
Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru
Cazul influencerului bolnav de COVID-19, care nu credea în coronavirus și a murit la 33...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Inchide