Un avocat cercetat în dosarul lui Viorel Hrebenciuc, printre cei audiați în cazul delapidării SIF

Un avocat cercetat în dosarul lui Viorel Hrebenciuc, printre cei audiați în cazul delapidării SIF
Publicat: 08/12/2014, 14:03

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au făcut, luni, 31 de percheziții în București, Ilfov și Arad, la 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar și că s-ar fi implicat în operațiuni de manipulare a pieței de capital.

Potrivit unor surse judiciare, printre cele 25 de persoane care vor fi audiate la DIICOT în această cauză este și avocatul Nicolae Mergeani, care este cercetat și în dosarul privind retrocedarea ilegală a peste 40.000 de hectare de pădure. În acest dosar sunt arestați preventiv fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, Paltin Sturdza, beneficiarul celor peste 43.000 de hectare pădure, și deputatul Ioan Adam.

Nicolea Mergeani este membru în Consiliului Reprezentanților Acționarilor SIF Muntenia. În adunarea generală ordinară a acționarilor SIF Muntenia din 26 iunie, Mergeani a fost reales pentru un mandat de patru ani, conform raportului postat pe site-ul societății de investiții financiare.

În dosarul de la DIICOT, procurorii susțin că, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracțional care urmărea obținerea de sume de bani de la SIF Banat Crișana SA și SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însușirii/traficării). Ulterior, banii ar fi fost transferați prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde proveniența acestora.

„În acest scop, aceștia au folosit persoane juridice nerezidente, precum și persoane juridice de naționalitate română, la care asociați au fost avocați care au deținut pentru aceștia acțiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condițiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum și disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obținute prin delapidare”, arată procurorii DIICOT.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat și în operațiuni de manipulare a pieței de capital, prin realizarea mai multor tranzacții în datele de 12, 13 și 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori București.

Anchetatorii spun că mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operațiunile au vizat majorarea artificială a prețului acțiunilor SIF Banat – Crișana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piața principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea și prețul instrumentelor financiare, pentru ca, după operațiunile de pe piața „deal”, prețul acțiunilor în cauză să revină la nivelurile inițiale.

Beneficiarii acestor operațiuni au fost liderii grupării, care și-au consolidat poziția în interiorul SIF Banat Crișana SA, prin deținerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.

În dosarul de la DNA Brașov, procurorii au stabilit că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înțelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciu și cu avocații Victor Adrian Prodan și Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafața de 43.277 de hectare de teren forestier, dobândită prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.

Andrei Hrebenciuc este membru în Consiliul de Administrație al SIF Moldova din aprilie 2013.

Arestarea preventivă a lui Andrei Hrebenciuc nu are legătură cu activitățile curente ale SIF Moldova (SIF2) și cu responsabilitățile acestuia în calitatea de administrator neexecutiv al companiei, arăta, în octombrie, societatea de investiții financiare, într-un într-un raport transmis Bursei de Valori București.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cât vor primi românii în mână după creşterile salariale de la 1 iulie. Cum se...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Capcana legată de BANII DE PENSIE. Abia acum s-a aflat ce se poate întâmpla
Este cea mai bizară insulă din lume. Puțini oameni au curaj să se apropie de...
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?