Un fost diplomat rus a vorbit despre motivul pentru care Rusia nu se teme de un război nuclear: „Americanii, prea laşi să riposteze”

Un fost diplomat rus a vorbit despre motivul pentru care Rusia nu se teme de un război nuclear: „Americanii, prea laşi să riposteze”
Un fost diplomat rus a vorbit despre motivul pentru care Rusia nu se teme de un război nuclear / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ
Publicat: 27/05/2022, 17:44

Oficialitățile de la Moscova nu se tem de perspectiva unui război nuclear deoarece nu cred că Statele Unite vor riposta unui atac, a declarat Boris Bondarev, diplomatul rus care a demisionat, la începutul săptămânii, din ministerul de Externe de la Moscova.

Bondarev a afirmat, într-un interviu acordat jurnaliştilor de la Puck News, că i s-a făcut rău din cauza situaţiei din diplomaţia rusă şi a „tuturor conversaţiilor cu colegii mei despre când îi vom lovi odată pe americani sau când vom arunca arme chimice asupra Mariupolului să-i scoatem afară pe nazişti”.

„M-am gândit, Dumnezeule. Nu erau nişte oameni oarecare care vorbeau despre aceste lucruri. Aceşti oameni erau specialişti, oameni care ştiau ce sunt armele nucleare. Ştiau ce înseamnă asta şi cu toate acestea vânturau asta cu atâta uşurinţă încât era şocant”, a mai spus Bondarev.

Fostul diplomat a mai dezvăluit că obişnuia să îi întrebe pe colegii săi dacă îşi dau seama că, dacă Rusia atacă Statele Unite cu o armă nucleară, Washingtonul va riposta cu aceeaşi monedă şi dacă îşi doresc ca fiii lor să trăiască în ruine radioactive.

Rușii cred că americanii sunt lași

„Iar ei îmi răspundeau că americanii nu ar îndrăzni să facă asta, că sunt laşi”, a relatat diplomatul, subliniind că este vorba de oameni care au trăit şi lucrat în Statele Unite ani de zile şi „cu toate acestea, nu înţeleg nimic despre America. Dacă oameni de la nivelul meu spuneau aceste lucruri, atunci vă puteţi imagina ce spuneau oficialii mai înalţi de la Moscova. Există o probabilitate ridicată că şi ei gândesc la fel, că îi putem lovi [pe americani] şi ei nu vor riposta”, spune Boris Bondarev.

Spusele fostului diplomat ar putea explica şi de ce televiziunile ruseşti vântură cu atâta lejeritate perspectiva unui război nuclear, deja o constantă pe micile ecrane din Rusia.

Boris Bondarev, consilier în cadrul misiunii ruse la biroul ONU de la Geneva, a renunţat la post în contextul războiului dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei. Diplomatul rus îşi explică gestul prin faptul că „nu a fost niciodată atât de ruşinat” de ţara sa.

Acesta a criticat dur Ministerul rus de Externe, în cadrul în căruia a activat timp de 20 de ani. Kremlinul s-a dezis de diplomatul rus care şi-a anunţat demisia în semn de protest faţă de invadarea Ucrainei: „Nu mai este cu noi, este împotriva noastră”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase