Vești bune pentru salariații români! Senatorii PNL și PSD propun ca ziua de naștere a acestora să fie „liberă și plătită” de către angajator

Vești bune pentru salariații români! Senatorii PNL și PSD propun ca ziua de naștere a acestora să fie „liberă și plătită” de către angajator
Sursă Foto - Facebook
Publicat: 07/02/2023, 15:55

Senatorii români au depus, la Parlament, un proiect prin care propun ca angajații să primească liber cu ocazia zilei de naștere! Iată despre ce e vorba.

Mai mulți senatori au depus, la Parlament, un proiect prin care propun ca persoanele salariate să primească liber cu ocazia zilei de naștere.

Propunerea legislativă, iniţiată de 19 senatori liberali şi unul social-democrat, completează în acest sens art.139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii.

Potrivit proiectului, „persoanele salariate au dreptul la o zi liberă, plătită, cu ocazia zilei de naştere”.

Astfel, această zi liberă s-ar alătura celor din lista privind zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Mai exact, acestea sunt acum:

  • 1 și 2 ianuarie – Anul Nou;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române; prima și a doua zi de Paști;
  • 1 mai – Ziua Muncii; 1 iunie – Ziua Copilului; prima și a doua zi de Rusalii;
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului 30 noiembrie – Sfântul Andrei;
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României; 25 și 26 decembrie – Crăciunul.

„Acordarea unei zile libere, plătite, în ziua în care fiecare dintre noi îşi serbează ziua de naştere contribuie la motivarea resursei umane, indiferent de domeniul în care aceasta îşi desfăşoară activitatea, de stat sau privat.

În cadrul oricărei entităţi – instituţie publică, organizaţie economică etc -, resursa umană este singura resursă capabilă să producă şi să reproducă toate celelalte resurse aflate la dispoziţia acestei entităţi.

Fie că vorbim de resursa financiară, tehnologică sau, după caz, materială. Un salariat motivat va contribui activ la creşterea eficienţei organizaţiei respective”, arată iniţiatorii proiectului în expunerea de motive.

Românii, pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână

De asemenea, ei menţionează faptul că salariatul va şti că va avea ziua liberă atunci când împlinește o nouă vârstă și îi va oferi acestuia „posibilitatea de a achiziţiona servicii turistice pentru petrecerea acestui eveniment într-o altă localitate” şi astfel „se va contribui la încasările, din taxe şi impozite, la bugetul de stat ori local”.

„Ziua de naştere este un eveniment anual, în viaţa fiecăruia dintre noi, şi trebuie să oferim posibilitatea fiecărui salariat de a-şi petrece această zi aşa cum îşi doreşte. Singur, cu familia ori cu prietenii”, au mai apreciat iniţiatorii, potrivit Digi24.ro.

Totodată, aceștia au arătat și că angajaţii din România au fost pe primul loc în UE la numărul orelor lucrate pe săptămână în 2020, conform datelor de la Eurostat, oficialul europeană de statistică.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaților.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase