VIDEO. Mesajul lui ÎPS Teodosie, după ce magistrații au decis că pelerinajul de Sf. Andrei este doar pentru localnici: „Vă aștept pe toți la Peștera Sf. Andrei. Să vă faceți foaie!”

VIDEO. Mesajul lui ÎPS Teodosie, după ce magistrații au decis că pelerinajul de Sf. Andrei este doar pentru localnici: „Vă aștept pe toți la Peștera Sf. Andrei. Să vă faceți foaie!”
VIDEO | Mesajul lui ÎPS Teodosie, după ce magistrații au decis că pelerinajul de Sf. Andrei este doar pentru localnici: „Vă aștept pe toți la Peștera Sf. Andrei. Să vă faceți foaie!” / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 25/11/2020, 16:57
Actualizat: 06/04/2021, 15:21

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, s-a arătat revoltat de decizia luată de judecători, prin care s-a respins cererea de anulare a deciziei care interzice pelerinajul de Sfântul Andrei, pe care o depusese Arhiepiscopia Tomisului.

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie îi așteaptă pe credincioși la Peștera Sfântului Andrei

„Vreau să vă mai spun doar atât. Vă aștept pe toți la Peștera Sfântului Andrei. Să vă faceți foaie prin care să arătați că vă închinați la cea dintâi biserică nefăcută de mână. Dumnezeu să ne ajute tuturor!”, a rostit Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, în adresarea sa către credincioși.

Câteva zeci de oameni au fost evacuați de polițiști și jandarmi, miercuri dimineață, dintr-o biserică din Constanța, unde slujea însuși Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie. Întregul municipiu este în carantină încă de săptămâna trecută, iar oamenii nu au voie să iasă din case fără declarație. „Toată lumea iese din biserică, doar părinții rămân”, au cerut polițiștii.

„Nu se poate așa ceva. Dumneavoastră ar trebui să faceți ordine, nu dezordine”, le spune ÎPS Teodosie jandarmilor care îi legitimau pe oamenii care au participat la slujbă în interiorul bisericii, deși întregul municipiu Constanța este în carantină.

Tribunalul Constanţa a respins cererea de anulare a deciziei care interzice pelerinajul de Sfântul Andrei, pe care o depusese Arhiepiscopia Tomisului. Ultima decizie a instanței nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs. Manifestarea este permisă în prezent doar pentru localnici.

ÎPS Teodosie a mers personal la tribunal pentru a pleda în favoarea pelerinajului de Sfântul Andrei

Arhiepiscopul Tomisului a mers personal la tribunal, ca să susțină că libertatea religioasă nu poate fi îngrădită nici în pandemie! ÎPS Teodosie vrea să obțină anularea măsurii care impune ca la pelerinaje să poată lua parte doar localnici.

Sărbătoarea Sf. Andrei din 30 noiembrie este marea miză a bisericii, scrie Digi24.ro, când mii de credincioși ar urma să stea la coadă la peștera în care se presupune că a stat apostolul. Instanța se va pronunța astăzi.

„Aceste restricții prin care creștinii nu au voie să intre în biserică nu sunt firești. Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi vrem să îi îmbolnăvim de plămâni?! Eu simt nevoia să îi apăr, ca păstor îmi apăr turma acea cuvântătoare, oamenii de credință.

Orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de credință. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim niște exagerări, să nu le zic abuzuri, deși sunt, ca să putem să ne împlinim datele credinței noastre. Avem dreptul acesta”, a declarat ÎPS Teodosie.

Mai multe persoane au protestat, marți, în fața Judecătoriei Constanța, pentru a cere suspendarea carantinării municipiului și permiterea susținerii pelerinajului la Peștera Sfântului Andrei. Constanța se află în carantină din cauza numărului mare de cazuri cu infectări Covid-19.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase