LIVE TEXT | Rusia invadează Ucraina, ziua 83. Continuă eforturile pentru evacuarea uzinei Azovstal / Vladimir Putin avertizează NATO

LIVE TEXT | Rusia invadează Ucraina, ziua 83. Continuă eforturile pentru evacuarea uzinei Azovstal / Vladimir Putin avertizează NATO
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia
Publicat: 17/05/2022, 11:45
Actualizat: 17/05/2022, 15:15

Războiul început de Rusia în Ucraina a intrat marți în ziua cu numărul 83. În cursul zilei, continuă eforturile de evacuare a uzinei Azovstal din Mariupol, care de câteva săptămâni este atacată de forțele ruse.

Sute de luptători, blocați de mai bine de două luni în oțelăria Azovstal din Mariupol, au fost evacuați din fabrică.

Ei au fost duși în localități din Donbas. Rusia a anunțat că s-a ajuns la un acord, iar în schimbul militarilor din Azovstal, Ucraina va elibera mai mulți soldați ruși capturați.

Între timp, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, la summit-ul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), că Rusia nu are nicio problemă cu Finlanda și Suedia, dar a avertizat că Moscova va reacționa la extinderea infrastructurii militare pe teritoriile celor două state, pe măsură ce ambele țări se apropie de aderarea la NATO.

Liderul de la Kremlin a adăugat că extinderea NATO este o problemă pentru Rusia și că Moscova trebuie să analizeze îndeaproape încercarea Alianței Nord-Atlanntice de a-și spori influența la nivel global.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ORA 14:50: Colonel rus, despre situația din Ucraina: „Suntem într-o izolare politică totală și întreaga lume este împotriva noastră”

Moment exploziv la televiziunea de stat rusă, chiar în timpul emisiunii principale, „60 de minute”, care promovează inclusiv „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina.

Invitat în studio a fost Mikhail Khodarenok, un analist militar și colonel în rezervă, care a furnizat o altă imagine a situației din Ucraina, mai apropiată de realitate.

Acesta a avertizat că „situația pentru Rusia se va înrăutăți, cu siguranță”, pe măsură ce Ucraina primește ajutor militar internațional și „armata ucraineană poate înarma un milion de oameni”. Citește mai mult…

UPDATE ORA 14:00: Dmitri Peskov lansează noi amenințări: Țările „neprietenoase” devin țări „ostile”

Statele care erau considerate până acum „neprietenoase” la adresa Rusiei pot fi acum numite țări „ostile”, deoarece duc un război diplomatic, politic și economic împotriva Federației Ruse, a declarat, marți, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a declarat că orice război se termină cu pacea, iar această lume va fi una în care vocea Rusiei va fi auzită, „în care ne vom simți confortabil, în siguranță și în care vom sta cu încredere”. Citește mai mult…

UPDATE ORA 13:20: Ministrul britanic de Interne: Finlanda și Suedia trebuie să adere la NATO „cât mai curând posibil”

Ministrul britanic de Externe, Liz Truss, a declarat luni că Finlanda și Suedia ar trebui să adere la NATO „cât mai curând posibil”.

De asemenea, aceasta spune că „aderarea lor va consolida securitatea colectivă a Europei”.

„Regatul Unit sprijină ferm cererile de aderare la NATO ale Finlandei şi Suediei. Ele ar trebui să fie integrate în Alianţă cât mai curând posibil, aderarea lor va consolida securitatea colectivă a Europei”, a declarat Liz Truss.

Guvernul „aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu acestea ca noi aliaţi din NATO şi este pregătit să le ofere toată asistenţa în cursul procesului de aderare”, a adăugat ea.

Declarațiile lui Truss vin în contextul în care, săptămâna trecută, Marea Britanie a semnat acorduri de apărare și protecție reciprocă în cazul unei agresiuni cu cele două țări nordice, înainte ca Finlanda și Suedia să anunțe deciziile lor de aderare la NATO. Citește mai mult…

UPDATE ORA 12:50: Gestul bizar făcut de Vladimir Putin în timpul unei întâlniri oficiale

Vladimir Putin a părut extrem de agitat în timpul unei întâlniri oficiale, fapt ce a contribuit și mai mult la speculațiile privind sănătatea sa precară.

Președintele rus Vladimir Putin a mișcat încontinuu din picioare, în timpul unei întâlniri la Moscova, cu Emomali Rahmon, liderul Tajikistanului.

Putin s-a ținut strâns de unul din brațele scaunului, cu mâna dreaptă, în timp ce și-a poziționat mâna stângă în poală. Citește mai mult…

UPDATE: Fotografia din Azovstal care a impresionat o lume întreagă: „Lumina va învinge întunericul”

Un luptător de la Azovstal a realizat un fotografie emoționantă, cu un puternic mesaj de speranță pentru armata ucraineană, în combinatul în care rezistă de două luni alături de camarazii săi.

Unul dintre apărătorii ucraineni stă într-o clădire a imensului complex siderurgic sub o rază de soare care pătrunde printr-o spărtură în tavan. Acesta are brațele întinse și își lasă fața să fie scăldată în lumină.

Fotografia a ajuns virală și a determinat un val de emoție față de tragedia din Ucraina. Citește mai mult…

Sursa foto: Twitter

UPDATE: Armata rusă folosește bombe cu fragmentație în Ucraina

Soldații și civilii ucraineni se confruntă cu bombele cu fragmentație lansate de ruși. Deși folosirea lor împotriva populației civile este interzisă, soldații lui Vladimir Putin folosesc din plin astfel de proiectile care împrăștie în toate direcțiile mii de fragmente metalice.

Rănile provocate de bombele cu fragmentație sunt cumplite. Doi tineri ucraineni au ajuns la spital și sunt dovada vie a acestui atac. Citește mai mult…

UPDATE: Oficial ucrainean: Problemele de la Azovstal nu s-au rezolvat încă

Oleksandr Daniliuk, fost șef al securității naționale ucrainene și fost ministru de Finanțe, în prezent ofițer în armata ucraineană, a vorbit cu jurnaliștii BBC despre situația de la oțelărie.

El nu a prezentat statistici clare, dar a declarat că, deși s-a ajuns la un acord privind evacuarea celor din uzina Azovstal, mulți luptători se află în continuare acolo, iar unii dintre ei sunt răniți.

„Este o ușurare, dar nu este sfârșitul”, a spus Daniliuk, care a adăugat că viețile celor rămași acolo reprezintă o prioritate pentru forțele ucrainene.

Rusia controlează orașul Mariupol, dar nu și oțelăria Azovstal, deși importanța strategică a uzinei este minimă în această etapă, a adăugat Daniliuk, care mai spune că intenția Rusiei de a prelua controlul asupra uzinei este doar o acțiune simbolică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Ouăle vopsite din supermarketuri, contaminate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului